Quantcast
Viewing all 546 articles
Browse latest View live

En snabbis i klostret den 6 mars


Bernhard av Clairvaux var en av totalt tretton cisterciensermunkar som tog sig hit och år 1136 lät grunda Kloster Eberbach. Det skulle ta munkarna 40 år att bygga det stora och vackra klostret. För ortsbefolkningen måste det ha varit något alldeles enastående, på den tiden var trakten fattig och husen var nästan uteslutande byggda av trä. Kloster Eberbach skulle under de kommande seklerna bli det mest betydelsefulla klostret i Tyskland och skulle också bli den största markägaren och vinodlaren i trakten. Pinot Noir, eller Spätburgunder som den lokalt kallas, kom hit redan med Bernhard (helt logiskt, eftersom han kom från Bourgogne) och spelade tidigt en viktig roll och gör det också på dagens Kloster Eberbach.
 
Vinerna från de bästa vingårdarna skulle på 1730-talet få en helt egen vinkällare, Cabinetkeller, vilket med tiden också gav typnamnet ”kabinett” för de finaste vinerna i hela Tyskland. Kloster Eberbach skulle fortsatt ha en betydande plats i vinlandet Tyskland och klostret drevs av munkar fram till 1803, då kyrkan och klostren förlorade sin makt och sina egendomar. Idag ägs Kloster Eberbach av den tyska staten, men vinproduktionen fortgår och vingårdarna är både större (totalt 250 hektar) och bättre idag än någonsin.
 
Det var alltså här, på Kloster Eberbach i Rheingau, som jag skulle tillbringa ett dygn med den årliga välgörenhetsauktionen (den har hållits här varje år sedan 1806) som primärt mål. Efter att ha installerat mig i rummet på klosterhotellet blev det en snabb, enkel och rustik lunch på klosterrestaurangen. Jag gick loss på en ”geschmorte schweinefleischwürfel in Riesling- und sahnesauce mit kartoffelknödeln”. Tänk att all mat låter så osmaklig och ohälsosam på tyska! Allt det där betydde att jag fick en ragu av fläskkött med en sås av buljongen som hade kokats in med rieslingvin och grädde och till det serverades potatisknödel. Typiskt tyskt, typiskt mättande, typiskt gott.
 
Vinet som serverades kom såklart från egendomen, 2012 Riesling Neroberg Trocken, ett gott vin från en vingård i Wiesbaden som man är ensamägare till. Det hade en förhållandevis rik fruktighet med drag åt vit persika och söt citrus, men man kunde också skönja en liten stenig mineralton i doften. Smaken var medelfyllig, nästan lite fet av den rika frukten, men samtidigt (så som rieslingvinerna alltid är) frisk och med en så livlig mineralisk energi att man framför alt upplevde en stor fräschör. Tack vare att vinet var lite rikare fruktigt (2012 var en årgång som gav påfallande mogna druvor med högt extrakt) fungerade det alldeles utmärkt till rätten utan att tappa något av sin karaktär och elegans.
 
Kvällens middag skulle bli som en resa tillbaka i tiden, åtminstone vad gällde vinerna som till allra största del kom från 1970. Emellertid började vi ungt och friskt med en 2012 Riesling Grosses Gewächs Marcobrunn Trocken, som initialt var precis som stram och syradriven som man önskar av en bra aperitif, men som med lite mer luft och högre temperatur i glaset kom att växa i bredd och djup och därmed visa upp en generös vit persikofrukt, fet citrusskalskänsla och en riktigt fint stenig mineralitet.
 
Nästa aperitif var dock av helt annat slag och den intogs i den historiska Cabinetkeller. Till att börja med var den gjord av Spätburgunder, den druvsort som under flera hundra års tid var den om inte enda så åtminstone totalt dominerande druvsorten här på klostret. Därtill var det ett sent skördat och därmed påtagligt sött vin (omkring 200 gram restsötma per liter). Förr om åren gjorde man nämligen alla druvsorter och lägen i så gott som alla olika kvalitetsklasser, från de torraste till de sötaste. Ett normalt år kunde man säkert göra omkring 150 olika viner där. Så gör man såklart inte nuförtiden, det är rätt otidsenligt att dricka halvsöta och söta viner idag.
   Vinet vi hade fått i glaset var en 1975 Assmanhäuserer Höllenberg Spätburgunder Weissherbst Eiswein-Beerenauslese, ett förhållandevis unikt vin som till en början hade en rätt märklig doft där jordgubbssylt och fikonkompott mötte tydlig botrytis, bokna äpplen, torkad svamp, lagerblad och även ett stråk av syltad rabarber. Smaken var söt, tydligt söt, och hade inslag av torkad frukt, men också en viss syra. Som vinet var uppskattade jag det bara för dess historiska värde, men hade vår flaska varit lite piggare hade jag nog gärna sett vinet till en ostservering. Söta röda viner är faktiskt riktigt spännande, rent gastronomiskt har de också ett intressant användningsområde.
 
Middagen skulle visa sig bli omfattande med flera viner till varje servering. Den första serveringen bestod av tre viner, med 1970 Hochheimer Domdechaney Riesling Auslese som det första vinet. Det hade en tydlig mognad i form av torkad svamp och en något rotsaksliknande jordighet, men här fanns också inslag av kanderade citrusskal och även den gräsiga nyans av te som jag så ofta finner i mogna rieslingviner. Smaken var initialt en aning söt, men mot slutet nästan helt torr.
  I glaset intill stod en ännu något sötare 1970 Hochheimer Domdechaney Riesling Eiswein som hade fått tilläggsnamnet ”Sylvester” eftersom det hade skördats på självaste nyårsafton. Detta är ovanligt och den senaste gången man gjorde det här på Kloster Eberbach var 1997. Det här vinet hade en tydlig bärnstensfärg och lika tydlig ton av ordentligt mogna och koncentrerade druvor, tonen av inkokt och nästan torkad frukt (på grund av vinets ålder) dominerade doftintrycket och en liten nyans av torkad karljohansvamp förstärkte det mogna intrycket. Dock fanns en fräschör kvar i form av en rätt tydlig karaktär av söt citrus.
  Även nästa vin var sött och hade samma kombination av söt citrus som av torkad frukt. Denna 1970 Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese, med tilläggsnamnet Heilig Abend, hade skördats på julafton, så man kan utgå från att det inte blev mycket till julledighet i vineriet det här året. Av de tre vinerna var det här det minst söta och det hade också en god bevarad fräschör.
 
Som första rätt serverades en ugnsbakad öring tillsammans med en mild kräm av rotselleri samt lite råstekt rotselleri, vars jordiga nyanser och fina sötma skulle spegla vinernas mognadstoner och sötma på ett fint sätt. Till det hörde en mild kalvfond samt lite krispigt friterad svål från gris.
 
Nästa vinservering inleddes med 1970 Rauenthaler Baiken Riesling Auslese som fortfarande kändes ganska ung. Det är som att de sötare vinerna mognar mycket fortare och ger betydligt mer sekundära aromer än vad tidigare skördade viner gör. Här var tonerna av citrus, förvisso kanderad, aprikoser och mandariner mycket mer uttalad, men i just det här vinet fanns också en förtjusande arom av jasmin, därtill den fina gräsigheten som av te som är så läcker.
   I 1970 Steinberger Riesling Auslese fanns också en ljuvligt blommig nyans och även här läckra dofter av apelsin och aprikos. En något fet och lätt rostad ton av hasselnöt smög sig också in i doftbilden och även om det här vinet upplevdes något mer utvecklat, kändes det inte alls 44 år gammalt.
   Det tredje vinet hade väldigt många fina kvaliteter, bland annat lite djupare och mer koncentrerad frukt och en tydligare men rätt fint balanserad sötma, men i denna 1970 Steinberger Riesling Eiswein-Auslesefanns också mer mogna toner av torkad svamp och en udda och inte alltigenom behaglig nyans som jag närmast kände påminna om möbelpolish. Just den tonen är inte helt ovanligt i gamla söta tyska viner, men jag ser den som en viss avvikelse från det normalt förväntade och beror tydligen på att vinet kanske är för gammalt, eller på något sätt att flaskan skiljer sig från sin vanliga utvecklingskurva. Ett litet minus med andra ord.
   I glas fyra stod ett vin som skilde enormt mycket från de andra. Till att börja med hade denna 1970 Hochheimer Domdechaney Riesling Eiswein, med tilläggsnamnet Heilige Drei Könige, en djupt kopparbrun färg och mycket högre viskositet. Doftmässigt var frukten mer intorkad (plommon, dadlar) och koncentrerad, men här fanns också intressanta och komplexa nyanser av jasmin, te, karamell, Coca Cola och fint snus. Det hela blev riktigt läckert. Smakmässigt var koncentrationen större och sötman mycket mer uttalad än i vinerna intill och eftersmaken var också mycket längre.
 
Till denna kvartett av viner serverades en ambitiös rätt av anklever (som gärna ser sötare viner i glasen) med en passande gelé av mandarin till, därtill en glassliknande kräm av olivolja, ett pannrostat bröd samt en sötaktig anklevermousse rullad i krossade hasselnötter.
 
Vinäventyret fortsatte på inslaget spår med sex röda viner i olika söthetsgrad. I första glaset 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Cabinetsom hade en vacker ljusröd färg och en lätt sötfruktig doft med inslag av körsbär, men också en märklig nyans av köttbuljong och med en något jordig mognadston. Smakmässigt saknade vinet lite djup och min övergripande känsla av vinet var ändå en tveksamhet. Det vin av de tre jag tyckte allra bäst om var 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Spätlese, ett vin som på fjolårets magnummiddag lurade oss alla eftersom vi trodde det kom från Bourgogne. Samma känsla fick jag även nu, vinet var torrt och elegant, ljust och bärigt fruktig med en fin mineralton och stilmässigt ligger det ytterst nära vinerna från Volnay. 
   Det tredje vinet var en 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Auslese, som både var mörkare i färgen och djupare i doft och smak. Här fanns en koncentrerad körsbärsarom, toner av torkad frukt, mandelknäck och till och med ett stråk av mörk choklad. Som varmrättsvin var det lite märkligt, det påminde mer om en Recioto della Valpolicella än om ett typiskt pinotvin, men jag skulle gärna se det till en ostservering.
 
Varmrätten var god, men inte särskilt stilfull, och utgjordes av en bakad sida av spädgris med tillbehör av en grov och mastig ragu av vita bönor, lite sötsyrliga pärllökar och till det en god mörk fond. När man planerar en meny är det viktigt att man har en röd tråd som ger ett igenkännande och en samhörighet mellan rätterna. I den här menyn varvades elegans med gammaldags rustik och stabbig mat utan finess. Just den här rätten hade utan större svårighet kunna ha gjorts lite mer förfinad. Men god var den…
 
Att Spätburgunder är en viktig druvsort här på Kloster Eberbach märks inte bara i deras 38 hektar stora ägor av druvsorten, utan också i att vi fick ytterligare en uppsättning pinotviner. Med den här trion tog vi oss ännu högre upp i prädikaten och sötma och inledde med en 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Beerenauslese. Den var kopparröd i färgen men hade ett lätt gyllene inslag.  Doften bjöd på tydliga botrytistoner och en fin fruktighet som drog åt persika och iste. Sötman var påtaglig, men mjuk och fint balanserad av en elegant syra.
   Det vin jag tyckte bäst om i den här serveringen var 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Eiswein-Auslese, som var ännu silkigare, sötare och mer aromatisk och till den fina fruktdoften också hade komplexa stråk av cigarr och ceder. Jag fann doften vara underbar. Smaken var såklart fylligare av den rätt tydliga sötman och den dröjde sig kvar i flera minuter. Jodå, det här var ett riktigt gott vin, men återigen mer lämpat till ost eller möjligen inte alltför söta desserter av framför allt choklad och röda bär än till varmrätter.
   Vinet i glas nummer tre, 1970 Assmanshäuserer Höllenberg Spätburgunder Eiswein-Beerenauslesevar det fylligaste av de tre, men i min gom var det lite för gammalt. Här stördes vinets finare sidor av en lite väl tydlig mognadsoxidation.
 
Tillbaka till vita viner och nu också yngre, från årgång 1995 som gav en ovanligt stor skörd av sent skördade och botrytisangripna viner. Först ut av fem viner var 1995 Rauenthaler Baiken Riesling Spätlesesom trots sina snart 20 år upplevs som ett ungt vin. Med en syra på 10.7 gram per liter noteras knappt den höga restsötman och istället är det en nästan helt torr och påtagligt mineralisk smak som sammanfattas i min provningsbok. Med nyanser av honung, bittermandel och citronskal får man nästan känslan av druvsorten Chenin Blanc och det hela är ytterst gott!
   Vinet intill, 1995 Hattenheimer Engelmansberg Riesling Auslese, är både något fylligare och sötare, men tack vare en livlig syra och en fin mineralitet upplevs sötman klinga av mot slutet och den smak som inledningsvis var så förföriskt sötaktig blir då nästan helt torr.
  Att årgången var särskilt lyckad för botrytis märks tydligt i 1995 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Beerenauslese som har en ypperlig botrytiskaraktär med inslag av honung, söt ananas, kanderad frukt och ett uns av bittermandel. Smakupplevelsen är fyllig, len och elegant med en fint balanserande syra.
 
Ostserveringen var väldigt elegant och kom att passa särskilt de två sista vinerna i flighten särskilt bra. Osten var fransk, grönmögelosten Fourme d’Ambert, och till den hörde lite bär och en kräm av vit choklad. Kombinationen kan tyckas märklig, men den fungerade rätt bra, särskilt till de två lite sötare vinerna.
 
Desserten var lika ambitiös och trevlig (och modernt) presenterad som anklevern och osten. Den bestod av en carpaccio av kvitten som serverades med olika små söta tillbehör av kokos, nougat, citron och bär i olika format och textur, bland annat fransk nougat och en liten chokladbrownie, och den var väldigt god.
 
Två söta viner hörde till. Med omkring 190 grams restsötma var 1995 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trockenbeerenauslesedet ”torraste” och med sin djupt halmgula det elegantare vinet. Här fanns en fin blommighet och en riktigt läcker citrusbukett av både mandarin och kumquats, dessutom en fin nyans av japanska plommon. Sötman var såklart tydlig, men den var fint balanserad av en livlig, druvtypisk syra och eftersmaken var därför väl sammansatt och frisk.
   Kvällens sista vin var 1995 Heppenheimer Centgericht Riesling Eiswein som hade knappt 300 grams restsötma och märkligt nog ett nästan bärnstensfärgat utseende (det kändes tidigt för vinet att ha fått en så mörk och djup färg). Tonerna av torkad frukt som sultanrussin, torkade aprikoser och karamell vittnade också om att vinet nått en full mognad. I min gom var det här vinet inte lika bra som det första i flighten.
 
Det är en mäktig känsla att vandra runt i Kloster Eberbach, ta sig ner i dras historiska fatkällare och den enastående flaskkällaren som rymmer tiotusentals flaskor med en historisk botten som är nästan oöverträffad i vinvärlden. Historiens vingslag gör sig absolut gällande överallt här. Av världens vinhelgedomar kan jag bara tänka mig att Clos de Vougeot är i närheten av allt detta, men Kloster Eberbach är så mycket större, så mycket mer storslaget. Att vinerna dessutom är goda gör ju inte saken bättre. Men nu har gjort mitt årliga klosterbesök, nu är det dags att ta sig hem till syndens vardag igen.
 

Johannes Kök den 9 mars


 
Dags igen att packa ihop sig för gästspel på trevliga Johannes Kök i Linköping. Förra gången var det viner från Kalifornien som stod tema, den här gången hade viner och inspiration hämtats från Spanien. Som vanligt när jag gör gästspel på restauranger runt om i landet sätter jag först en vinlista och utifrån vinerna ger jag sedan köket en fingervisning om vinernas fyllighet, smaker, struktur och dofter och kommer med grovhuggna förslag på hur rätterna kan formges. Därefter sätter köket ihop en meny som vi finlirar tillsammans med för att få fram de detaljer som får vinerna och maten att matcha varandra helt perfekt.

Som aperitif serverades en fint sötnötig cocktail av sherry (barmästaren tog Altidao Medium Dry Amontillado från Vintry’s) med söt röd vermouth och ett par stänk av Orange Bitter och Angostura Bitter som fick en fin smakbalansering av ett citronskum. Det var en snygg, trevlig och väldigt god drink.

Tilltugget till det var gjort av torkat kycklingskinn med lite kycklinglevermousse och spansk körvel. Smakmässigt lättade syran i citronskummet upp den feta känslan i moussen och drinkens fina sötma spelade riktigt bra tillsammans med levermoussens feta textur. Vi tog drink och tilltugg stående i baren i det yttre källarvalvet.

Middagen serverades i det inre valvet och menyn inleddes med en sotad pilgrimsmussla med lite rimmad gurka, citronette, laxrom och körvel.

Vinet därtill kom från den dynamiska och oförtröttliga vinmakaren Telmo Rodriguez, som efter att han lämnade familjefirman Remelluri i Rioja har sökt runt i snart varje vrå av vinlandet Spanien i jakt på gamla vingårdar att arbeta med. Ett av alla ställen där han har satt ner foten är i Valdeorras högt uppe i bergen i nordväst. Han besökte det här distriktet första gången i början av 1990-talet men kom tillbaka mot slutet av decenniet för att på allvar börja leta efter vingårdar att arbeta med. Idag har Telmo elva egna hektar vingård här och vinet 2013 Gaba do Xil Godello görs av Godello från både unga och gamla stockar i sluttningsvingårdar på omkring 500-550 meters höjd i flera byar. Om de spanska vita vinerna förr i tiden var mer traditionella och oxiderade, är det här ett föredömligt rent vin tack vare den lika noggrant som skickligt utförda jäsningen och lagringen som enbart har ägt rum i ståltankar. Det här vinet är ett målande exempel på att Spanien idag är ett bra vitvinsland och, såklart, att Valdeorras är ett högintressant vindistrikt.

Ett annat riktigt bra vindistrikt är det cirka 8 000 hektar stora Vinos de Madrid, särskilt den del i Sierra de Gredos som ligger uppe på över 600 meters höjd i bergen i väst. Här är jordarna magrare och stenigare (vittrad granit och kalksten dominerar) och klimatet svalare, två faktorer som bidrar till att ge vinerna större finess, mer intensiv och blommig parfym och en trevlig mineralisk struktur.
   Den här kvällen hade vi två viner av Garnacha med i vinlistan, det första av dem från Bodegas Marañones som är en av regionens allra bästa producenter. De grundades så sent som 2008 och har idag 25 hektar vingårdar de antingen äger (15 hektar) eller arrenderar (10 hektar).  Vinmakaren Fernando García Alonso är ung, har tidigare arbetat för Telmo Rodriguez och har uppenbarligen både kunskaper och känsla nog för att producera fantastiska viner. Listan omfattar två vita av den lokala druvan Albillo och fyra röda av Garnacha och det vi hade den här kvällen var deras 2013 Treintamil Maravedies som kommer från en vingård på ungefär 750 meters höjd. I det här vinet finner man upp mot tio procent av Syrah och den lokala blå druvsorten Morenillo, som karaktärsmässigt har många likheter med huvuddruvan Garnacha. Stockarna är mellan 30 och 70 år och det bidrar till lite av det ljuvliga djup som den fruktgenerösa doften bjuder på och med den bourgogneinspirerade och försiktiga vinmakningen har vinet fått en mycket fint rödblommig och parfymerad doft och en mjukt kryddig och sensuellt smak med god fräschör. En diskret kryddighet från stjälkarna noterades också.
   Fernando är också inblandad i framställningen av nästa vin, 2013 Rozas 1er Cru, som han gör tillsammans med Dani Jiménez-Landi under den kaxiga etiketten Commando G. Framställningen är densamma, men druvorna kommer från tre vingårdar 50-60 år gamla stockar i granitjord på drygt 900 meters höjd i Sierra de Gredos. Det är första årgången man gör av det här vinet, som är riktigt elegant och något mer intensivt och hallonfruktigt parfymerat än vad vinet från Bodegas Marañones är. Stilmässigt ligger det mitt emellan ett parfymerat pinotvin och en väldigt elegant, men både fruktaromatiskt och lätt fänkåls- och lakritskryddigt vin av Garnacha. Inget vin i Spanien är mer likt en riktigt bra röd bourgogne än vad det här är, och det är vansinnigt gott!

Idag är det inte alls märkligt att servera fiskrätter till röda viner. Här på Johannes Kök hade man gjort en utmärkt rätt av marulk som hade vänts i en marinad av Kalamataoliver och sedan stekt fisken till perfekt innertemperatur. Det är ingen överdrift att påstå att det här var den allra bäst tillagade marulken jag har ätit i hela mitt liv, och då måste jag ändå erkänna att rätt många marulkar har fått sätta livet till för min skull och många toppkockar världen över har gjort sitt yppersta för att tillfredsställa mina marulkskrav. Här på Johannes Kök hittade jag det jag så länge har letat efter!
   För att verkligen matcha vinernas generösa rödfrukt hade man gjort en salsa av rostad paprika som fått ett litet stänk av fin sherryvinäger och den lätt rökiga paprikanyansen från biten av chorizo som hörde till blev nästan pricken över i till vinerna. En i olivolja och salt hastigt stekt chilefrukt av typen pimientos padrone gjorde sitt till för att fånga vinernas fänkåls- och örtkryddiga nyanser. Kombinationen blev fulländad!

Från Bodegas Artevino i Rioja Alavesa, som ägs av den spanska krögaren Gonzalo Antón, kommer vinet 2010 Orben, ett vin man har gjort från gamla stockar i flertalet små vingårdslotter av Tempranillo (cirka 95-97 procent) och Graciano. Vinet är gjort på ett modernt sätt med lagring i helt nya franska ekfat, men frukten är tillräckligt mörk, djup och tät för att med hull och hår svälja faten väl, det är mest i doften man noterar en försiktigt kryddig vanilj- och dillton som lite grand röjer det goda vinets ursprung. En liten blåblommig elegans finns också att notera i den mörka frukten. Här uppe i Rioja Alavesa är klimatet och jordarna perfekt för Tempranillo, som går fint polerat tanninstrukturerade viner med god fräschör. Det här vinet är fortfarande ungt, gott redan idag förvisso, det har minst 20-25 år kvar att gå mot fulländad mognad, men det är väldigt gott redan idag. Glömde jag säga att det var ur magnum vi skänkte vinet?

Vinet i glaset intill var också gjort av Tempranillo (med ett cirka tio procent stor tillskott av Cabernet Sauvignon och Merlot), men det kom från en annan bodega i en annan region, Finca Villacreces i Ribera del Duero. Mer precist ligger egendomen granne med den mycket mer berömda Bodegas Vega Sicilia. Det här vinet, 2010 Finca Villacreces, har flera likheter med vinet Orben, men det är både tätare och mer strukturerat, vilket är typiskt för vinerna här i Ribera del Duero. Att vinet har mognat i franska ekfat som till 50 procent är nya känns inte direkt, annat än att vinet har fått en fint avrundad struktur till följd av fatlagringen. Frukten är mörk och lite kryddig och man skönjer också en liten mineralisk sälta i den djupa smaken. Gott är det och till maten passade det utmärkt.

Lammnacken hade stekt långsamt under åtta timmar i ugn till 58 grader och hade en fin smak som hade fått lite karaktär av fettet och benet. Den serverades med en krämig puré av potatis och smör, vilken fångade upp vinernas strävhet perfekt och gjorde dem än lenare. Därtill hörde lite kryddig chorizo, alltid gott till viner av Tempranillo, riktligt riven och högaromatisk tryffel från Alba (alltid gott till vin i största allmänhet och utan vin också om så måste bli). En doft av mandel och sardellsalsa. Inte helt otippat blev det här en fantastisk kombination med de två tempranillovinerna.

Jag vet att jag är bortskämd med mycket av det goda här i livet, men det är alltid en ynnest (och en sällsynt sådan) att få dricka toppvinet från Clos I Terrasses, den allra bästa firman i Priorat. Den etablerades av Daphne Glorian och vinmakaren René Barbier redan 1989 som en av fem producenter i en sammanslutning i byn Gratallops, men blev i början av 1990-talet en helt egen firma som sedan dess har nått en särställning för sina exceptionella viner. Den här kvällen hade vi det fantastiska vinet 2010 Clos Erasmus i våra glas, vi hade dubbeldekanterat det cirka tre timmar före servering för att det skulle få en chans att blomma ut, en viktig hantering med ett så ungt supervin. Vinet, gjort till största de av Garnacha med inslag av Cabernet Sauvignon och Syrah, är fortfarande primärt och ungt, tätt och koncentrerat med en sikigt rik och nästan björnbärssöt frukt som känns kryddad av lagerblad, lite peppar och krossat skiffer. Tanninerna är tydliga, men fint mogna och fullkomligt väl integrerade i den yppiga fruktkroppen. Det här är ett fullkomligt bländande gott vin och jag vill ha mer av det, oftare!

Kockarna hade i all enkelhet hittat en perfekt kombination i den smakrika rätten av grillad flankstek, perfekt rosa och saftig och verkligt mör. Till den hörde en smakrik kräm av kantareller och karljohansvamp som med sin smakrikedom mötte upp vinets kraft och sin krämiga textur gifte sig perfekt med vinets rika frukt och därtill fångade upp tanninerna på ett perfekt sätt. Sältan från den krispigt torkade skinkan jamón iberico landade också perfekt i vinets rika frukt.  

Vi skulle stanna kvar i Priorat men hade nu ett minst lika sällsynt vin, 2001 Gran Clos Blancofrån Gran Clos. Andelen vitt vin i det cirka 1 600 hektar stora (lilla) distriktet Priorat ligger på cirka nio procent och av just det här vinet blev det nog inte mer än tre fat, cirka 900 flaskor. Det har gjorts till drygt 70 procent av Garnacha Blanca och resten den syrastinna Viura, och med en ålder på drygt 13 år har vinet nu utvecklat en fint komplex, lite nötig och äpplig och underbart honungsnyanserad doft. Kroppen är det, den känns nästan vaxig, men smaken är frisk och dröjer sig kvar i säkert en minut. Det är ett riktigt gott vin som precis har nått sin absolut perfekta mognadsnivå.

Jag hade utgått från vinets feta kropp, vaxiga och äppelfruktiga doft, tonen av honung och den svagt rostade mognadsnyansen och tillsammans med köket planerat in en ostservering som bjöd precis på allt detta. Osten var en mogen Manchego av fårmjölk, smakrik och lätt kryddig med fast med fet textur. Till den hörde rostade krutonger av brioche, en kräm av gula äpplen samt en doft av honung. Mötet med vinet blev sensationellt bra, men det var lätt att räkna ut enligt formeln ovan. Svårare än så är det inte att kombinera mat och vin.

Till dessert återgick vi till producenten vi började middagen hos, Telmo Rodriguez. Det gyllengula och tydligt druv- och blomaromatiska vinet av druvan Moscatel Alejandria var 2010 MR och kom från Málaga. Det här är ett tydligt muskatfruktigt vin med ren frukt, tydlig sötma och mjuk syra, det är inte vidare komplext men det är barnsligt gott och fyller sin funktion som dessertvin med beröm godkänt.

På tallriken aromspeglades vinets parfym med en kall kräm av hjortron och till det hörde mandelsmulor och en krämig god glass av mjölkchoklad. Det blev en god avslutning på en alldeles fantastisk vinmiddag. Samarbetet med sommelier Daniel och köket här på Johannes Kök i Linköping är riktigt bra och de levererade återigen en enastående vinmiddag som visar att man är mästerlig i disciplinen mat och dryck och en absolut säker källa till stora gastronomiska upplevelser.  

Copain den 12 mars


 
Det är alltid trevligt när vi får besök av amerikanska vinmakare, den här kvällen sympatiska Wells Guthrie från Copain Wines i Russian River Valley. Wells har en intressant bakgrund inom vinet och började faktiskt som provningskoordinator på Wine Spectator innan han bestämde sig för att börja göra vin. Studieresorna och ett par års arbete i Rhône och Bourgogne gav rätt kunskaper och känsla och med tiden har vinerna blivit riktigt bra. Idag hör Copain till firmorna inom grupperingen In Pursuit of Balance och renhet, elegans och nyansrikedom är tre ord som mycket väl definierar stilen. 

Som aperitif serverades firmans vita viner. Vi började med 2013 Tous Ensemble Chardonnayfrån 25-30 år gamla stockar i Ferrington Vineyard och DuPratt Vineyard i norra Anderson Valley, en dalgång i nordvästra Mendocino County som Wells har varit något av en pionjär och galjonsfigur i trots att hans hemmaplan är Sonoma County. Det här vinet har en medelfyllig kropp, det är rent och friskt med en nyans av mandel och citrus och även en lätt blommighet. Som väntat av Wells och hans försiktiga hantverk har vinet en absolut ren frukt och nästan total avsaknad av ek och man noterar också en liten mineralisk spänst i eftersmaken.

Chardonnay är en relativt ny del av vinportföljen hos Copain Wines och med det trevliga instegsvinet ökade nyfikenheten på de två nya vingårdsbetecknade viner som också stod till buds som aperitif. Det första av dem var 2013 Chardonnay DuPratt som ligger högt upp i bergen i den nordvästra delen av Anderson Valley (så högt upp att man tekniskt sett skulle få ange ursprunget Mendocino Ridge). Idag har Wells ett långtidskontrakt på den här vingården och säljer all Zinfandel (från omkring 100 år gamla stockar) till framför allt Carlisle, en av de bästa zinfandelproducenterna i Kalifornien. Det här vinet har en lite yppigare frukt, en fint stenig och mineralisk doft med en lite fetare känsla, också det här helt utan karaktär av ekfat. Wells använder enbart äldre ekfat, han vill inte att eken dölja vinernas ursprungskänsla, han arbetar också naturligt utan att justera syran och med också enbart med den naturliga jästen som druvorna har.
   ”Vi arbetar väldigt naturligt, alla vingårdar är ekologiskt odlade och vi trampar till och med druvorna för att ge musten en liten tids syrekontakt”, förklarar Wells.  Alkoholhalten i vinerna ligger på befriande friska 13 procent, helt rätt nivå för vinernas fina balans.
   Det andra vinet kom från en 1.60 hektar stor lott i en sex år ung vingård med kalkstenskifferjord cirka sex kilometer från havet väster om Carmel Valley i Monterey. Vinet, 2013 Chardonnay Laureles Grade, var än svalare och stramare med en tydligare mineralton som faktiskt inte låg särskilt långt från den kalkmineralitet man finner i vinerna från Bourgogne. Gott, verkligen, och friskt och superfräscht!

Middagen inleddes med en kvartett väldigt vackert klarröda viner. Från en blandning av vingårdar i Anderson Valley kommer 2013 Pinot Noir Tous Ensemble, ett vin med en ung och intensiv rödfrukt med ett visst djup och en koncentration som imponerar utan att vinet i sig är kraftig.
   ”Vi äger ungefär tio hektar vingård i Anderson Valley och det här vinet är slags villages från alla våra vingårdar där”, berättar Wells.
   Det är ett utsökt vin med en silkigt len och nästan viskös textur men frisk syra och finstilta tanniner. Smaken är lång, elegant och sånär som på den lite yppigare frukten är det ett vin som har en nästan bourgogneliknande finess och det är såklart vansinnigt aptitligt och gott.
 
I glaset intill samma vin men ett år äldre, 2012 Pinot Noir Tous Ensemble. Det här vinet är nästan mer parfymerat och blommigt, det är som att frukten är mer intensiv utan att vinet är fylligt  och fruktmättat. Elegans är ett ord jag skriver ett par gånger i mina noteringar, vinet är nämligen minst sagt förföriskt och tanninerna är silkeslena och finstilta och balanseras fint av en pigg syra och ljuvligt frukt.
  ”Inget av vinerna ser nya ekfat, jag använde mycket mer ny ek förr om åren och gjorde också vinerna i en rikare stil, numera söker jag en större transparens i vinerna”, säger Wells.

Chef Anders hade gjort fyra smårätter och den första rätten var en rullad av kyckling fylld med svamp och kalvbräss och en touch av dragon som serverades med stekt baby gem-sallad med gräslök och persilja och till det en smörad kycklingfond. En fullkomligt magiskt rätt till de eleganta pinotvinerna.

De två andra pinotvinerna kom också från två årgångar med 2013 Pinot Noir Les Voisinsi det första glaset. Det här vinet är lite djupare och till och med något jordigare och lite kryddigare jämfört med vinerna Tous Ensemble, kanske inte riktigt lika charmerande men riktigt stiligt. Man kan mycket väl säga att det har ett djup i stil med vinerna på nivån premier crufrån främst Gevrey-Chambertin. Det är såklart ungt, kanske lite väl ungt, men samtidigt riktigt rent i frukten och väldigt gott.
   Det är alltid intressant att jämföra samma vin från två årgångar och med 2012 Pinot Noir Les Voisinsfick vi samma känsla av årgångskillnaderna som vi fick med instegsvinet. Helt klart är 2012 en något mer bourgognelik årgång, finessen i den rena och intensiva rödbäriga frukten står i första rummet tillsammans med en fin mineralitet och med en sammetslen munkänsla med en god struktur av något mer uttalade men samtidigt snyggt polerade tanniner. Jämfört med Tous Ensemble är det hr vinet något mer strukturerat.  

Vi gick över till Syrah, också nu med fyra viner. Copain Wines, eller rättare sagt Wells Guthrie, har nämligen (liksom jag) en passion för både Bourgogne och Rhône och viner som är inspirerade av dessa fina vinregioner. Två år hos Michel Chapoutier i norra Rhône lade grunden för kunskapen om och känslan för Syrah som druvsort och den känslan har successivt utvecklats över åren.
  ”Jag ville göra elegantare vinerna redan 2005, men jag förlorade det mest av mina pinotviner från Anderson Valley det året på grund av frost och gjorde bara ett fat det året, men året därpå gjorde jag vinerna lite lättare i stilen och den vägen har jag också gått med mina syrahviner”, säger Wells när vi talar om vinernas utveckling över åren.
   ”Jag söker fräschör i vinerna”, säger han som förklaring och berättar, ödmjukt, hur han kanske inte alltid lyckades i början. Det var faktiskt efter två månader i Bourgogne (2005) som Wells kom tillbaka med en helt annan känsla för vinframställningen och mer precision och finess i vinerna.
   Det första vinet var 2013 Syrah Tous Ensemble, också det en blandning av druvor från flera vingårdar i Mendocino County. Omkring en tredjedel av klasarna vinifierades hela med stjälkar och allt, men något vegetalt annat än en liten kryddighet med nyanser av lakrits står inte att finna. Och resultatet är superbt. I 2012 Syrah Tous Ensembleär frukten möjligen en aningen ljusare och något rödare och det finns faktiskt något mer franskt (norra Rhône) i denna tolva än i motsvarande vin från 2013. Tanninerna är dock lika fina, något spår av de 15-20 procent stjälkar som är med under jäsningen finns inte.

På tallriken ett par skivor av rosastekt vårlamm från Pyrenéerna med en puré av schalottenlök och persilja och därtill en lammsky som är smaksatt med olivolja med vitlök. Helt fantastiskt … fy bubblan var duktig chef Anders är!

Yorkville Highlands är huvudursprunget för vinet Tous Ensemble, men i 2013 Syrah Les Voisinskommer alla druvor från denna högt belägna dalgång i södra Mendocino County. Det här vinet är fylligare och tydligt mer strukturerat, det är en aning stjälkkryddigt och stramt, men på inget sätt ogint. Smaken är dock ung, lite knuten, men frukten är lovande och jag skulle gärna se det här vinet igen om tre till fem år.
   Jag tyckte något mer om 2012 Syrah Les Voisin, som är ett mörkare fruktigt och lite mer kryddigt och strukturerat vin som också upplevs yngre och mer outvecklat, men på det hela taget mycket mer komplext. Det finns en fin blåblommighet, en ung och faktiskt rätt Rhônelik och nästan köttig nyans som är riktigt tilltalande. Med mer luft blommade vinet ut och blev riktigt gott … eller rättare sagt, till och med godare och mer personligt än jag upplevde det från början. Både 2013 och 2012 är unga viner som i nuläget mer drivs av sin fruktighet än någon direkt komplexitet, men jag måste ändå medge att båda vinerna är vansinnigt goda.

I det första av de tre nya glasen stod det kristallklart körsbärsröda 2012 Pinot Noir Monument Tree från en sval vingård i Anderson Valley. Vinet har en riktigt fin rödfruktig och elegant doft, massor av röda syrliga bär med inslag av både hallon och röda körsbär, syran är uppfriskande och tanninerna fina och eleganta. Det här är ofta, men inte alltid och särskilt inte i de svalare årgångarna, ett av firmans finaste viner och jag måste tillstå att denna tolva är riktigt god men helt klart något för ung och knuten för att verkligen visa sin fulla potential. Jag njuter nu, men jag vill veta hur det blir sedan. Jag är nyfiken!
   ”Det här är en svårarbetad vingård, den har en nordvästlig och väldigt svalt läge som utsätts för mycket svala kustvindar och dimmor, som ibland inte bränner bort förrän vid två på eftermiddagen”, säger Wells och förklarar vidare att druvorna knappt når mognad i svalare årgångar som 2010, 2011 och 2012.
   Redan halv fem hade man dekanterat vinet 2012 Pinot Noir Kiser En Bas, som är tydligt djupare i frukten, här trängs mörka körsbär med en liten nyans av kokta vildhallon. Det är ett tätare vin, kraftigare, men det har faktiskt samma finess och trots den rikare och sötare frukten också en fint komplex ton av kalksten … eller åtminstone mineralitet. Oj, vad gott det här är!
   Från en högre belägen lott i samma vingård kommer 2012 Pinot Noir Kiser En Haut, ett vin jag håller som det mest kompletta och mest komplexa av dem alla. Här är balansen mellan fruktighet, blommighet och mineralisk jordighet allra bäst, djupet större och längden mer imponerande. Även om det här är det elegantaste, är det ungt och lite knutet och även det här skulle jag gärna vilja komma tillbaka till om några år.  

Dikalvköttet var ljusrosa och saftigt, stekt till perfekt innertemperatur, det serverades på en bädd av stekt svamp och till det hörde en svamppuré, bräserad vårlök och en svampbuljong med persilja. Också det här var en elegant rätt som matchade de eleganta vinerna perfekt.

De fylligare vinerna av Syrah väntade vi med till sista serveringen. Det första glaset höll vinet 2012 Syrah Hawkes Butte från Yorkville Highlands, som var mörkfruktigt och något kryddigt med en fin och nästan köttig ton och med det blev vinet ganska Rhônelikt, om än ungt och primärfruktigt.
   Frukten var något mörkare och mer intensiv men inte sötare i 2012 Syrah Halcon som också kom från en vingård i Yorkville. Även i detta vin var tanninerna polerade och vinet upplevdes faktiskt nästan fullkomligt moget. Alkoholhalten i detta vin låg under 13 procent, något som både speglar lite av tidens trend i Kalifornien men också är typiskt just för Copain Wines. Som vanligt med eleganta viner av Syrah fanns här en lätt kryddig ton som drog åt lakrits och gav vinet en extra komplexitet.
   Det tredje vinet var 2009 Syrah Hawkes Butte, serverat ur halvflaska vilket normalt sett snabbar på mognaden. Visst hade vinet en viss mognadston med komplext jordiga och lite kryddiga nyanser, men jag fann vinet vara mörkare och köttigare och även med en ton av aprikos och fin sötma. Kanske rent av som ett vin från Côte-Rôtie. Jodå, det här gillade jag verkligen.

Svensk anka från södra Sverige hörde till syrahvinerna och under ankbröstet krossad stekt jordärtskocka och som garnityr en sky av anka med balsamicovinäger och även köttet från de konfiterade anklåren. Återigen en rent smakmässigt enkel men fullkomligt lysande god rätt till vinerna.

Någon dessert blev det inte, istället blev det eftersittning och med det också en extra flaska gott. Detta gott kom från den enastående Domaine Jean-Louis Chave och var en utmärkt god, mörkt fruktig, typiskt stenkrossaromatisk och nästan animaliskt komplex 2010 Saint-Joseph. I nuläget är vinet ungt, fem år till och en större komplexitet kommer att blomma ut, men det är redan nu superläckert och njutbart. Det här är en stil jag verkligen tycker om!

Framåt småtimmarna gick jag rätt på spritskåpet och försåg mig med ett (par) glas av den utomordentligt fina cognacen Réserve de la Famille från Delamain. Det är en vällagrad, djupt fruktigt och komplex cognac med fina nyanser av sultanrussin, karamell, kola och nougat och den underbara kryddighet som kommer med tiden i ekfaten och kallas rancio. Det här är en fantastiskt fin och välbalanserad cognac. Inte konstigt att jag tog påfyllning både en och två gånger!
 
 

Bortamatch den 14 mars


 
Det sägs att storleken inte har någon betydelse, men när vi grabbar träffas är det just storleken som är den gemensamma nämnaren. Har man inte tillräcklig stor, får man helt enkelt inte komma. Och storleken vi talar om i det här fallet är den 150 centiliter stora flaskstorlek vi kallar magnum. Den här kvällen var det nämligen dags för en magnummiddag, 14 glada vinkillar och minst lika många sköna magnumflaskor.

Två champagner inledde middagen, en ung och en mer mogen. Emellertid gav den första sniffen ett intryck att den äldre champagnen av de två inte var helt korrekt. Denna 1990 Gran Gordon Brut från G.H. Mummhade en störande ton av oren kork och källare, men ändå kunde man känna en tydlig och fin mognad med inslag av gula äpplen, lite rostad brioche, nougat och en ton av rostad mandel. Smaken var dessvärre något slapp och även om det fanns fina stråk av frukt var den mognad och tyvärr orenhet som dominerade eftersmaken. Men, i slutändan, det var en trött och oren champagne.
   Den andra champagnen var tack och lov helt ren och den kändes också yngre, piggare, friskare och stramare. Här fanns fortfarande en frisk ton av citrus, läckert blommig, något fet med inslag av citronskalen och med bara en försiktig nyans av brödighet och därtill en hint av aldehyder som i en fino eller riset i en saké. Smaken är lätt till medelfyllig, elegant snarare än kraftig, försiktigt mjuk till texturen, ren och ungdomligt frisk med en absolut torr och nästan knuten och till och med ganska kort i smaken. I glaset en 1999 R.D. Extra Brut (dégorgerad i november 2011) från Bollinger, högst förvånande eftersom ingen runt bordet kände igen stilen. Vi hade alla väntat oss större djup och struktur och åtminstone jag var rätt besviken.
   Som ersättning för den defekta champagnen serverades en ny, tyvärr inte riktigt lika väl kyld men ändå alldeles förträffligt god, ganska rikt citrus- och äppelfruktig, och underbart rostad nyans som direkt förde min tankar till Dom Pérignon. I munnen var vinet medelfylligt, lätt äppelaromatiskt, en nyans av det rostade, torr men fruktig och med en riktigt frisk smak, men inte så lång som jag hade trott baserat på doftens charm och rikedom. Vinet, 1996 Brut Millésime från Palmer et Co, gillade jag verkligen även om den doftmässigt lovade mer än den

Chef Johan hade lagat middagen, och med sin passion för choklad (som var lite anledningen till att han en gång utbildade sig till kock) hade han lagt till choklad i förrätten. Det var ett vågat drag, choklad och champagne är sällan en bra kombination och i min gom blev också rätten för smakintensiv för champagnerna. Det han hade lagat var en riktigt god mörk chokladkräm av en plantagespecifik choklad och till det en ankleverterrin med en touch av rom och sauternesvin och som garnityr av friterade svartrötter och späd körvel.

Tre vita stod i karaffer, tre nya utfärder i blinda vinmarker. Det första vinet hade en intensiv men ändå ganska knuten doft, blommig och elegant med en nyans av vanilj och en första gissning mot Bordeaux. Smaken bekräftade detta och frukten drog åt både citrus och ananas och även om syran var riktigt frisk var vinet ändå något diskret. Det skulle behövas lite mer luft än det vinet fick för att denna 2002 Château Haut-Brion Blanc, som nu vid drygt tolv års ålder fortfarande är ungt och stramt, till och med lite blygt. Jag höll kvar vinet i glaset och kunde notera hur det långsamt växte och vann större djup och längd i takt med att syret fick vinet att blomma ut. Denna ungdom kan gärna få bli tio år äldre och om det är gott men blygt idag kommer det med tiden att bli magnifik.

Det andra vita vinet hade ingen blommighet, det var något fetare och en aning mer jordigt snarare än aromatiskt. Smaken var dock ungefär lika försiktig, den var till och med mer sublim och finstämd än den i första vinet, men med lite mer luft började en tydligt bourgognelik finess växa fram. Trots den kalkmineraliska stramheten fanns här en viss sötfruktig nyans som med mer luft drog åt vit persika och bekräftade ett bättre vingårdsläge med tyngre kalkstenslera eller kanske en något varmare årgång. Eftersmaken var först lite blyg men drog snart iväg och blev allt längre och mer imponerande med luftningen. Det här vinet, 2010 Bâtard-Montrachet Grand Cru från Maison Louis Jadot, var det elegantare av de två bourgognerna i det här serveringen. Ett av kvällens finaste viner när jag senare gick tillbaka och summerade mina intryck.
   I det tredje glaset förenades en fet jordig och mycket mer tydlig kalkjordsrostad nyans med en svagt nötig ton, rent av lite fatkryddig, det var det största och tätaste av de tre vinerna och eftersmaken var betydligt mer öppen och längre. Det här var initialt min favorit av de tre, det kom från Lucien le Moine och var en ung men alldeles utmärkt 2011 Corton-Charlemagne Grand Cru. Nog för att jag tyckte det omedelbart var det godaste vinet, men efter en stund i glasen sprangs det om av de två andra vita.

Maträtten till de vita vinerna utgjordes av en råstekt havskräfta med doft av dill och timjan på en kräm av långstekt lök (åtta timmar i ugn, mixad med lite vitvinsvinäger) och med en frisk smaksättning av citron. Den här kombinationen fungerade riktigt bra, mycket tack vare den friska syran från citron som chef Johan hade tillfört rätten.    

När man dukar fram tre bourgognekupor framför mig blir jag glad och entusiastisk. Inte för att andra viner är sämre, men bourgognevinerna ligger mig allra varmast om hjärtat. I det första vinet fick jag direkt känslan av Bourgogne, men det var samtidigt ganska kryddigt och lite animalisk, och min gissning gick till Corton eller Volnay just för den strama stenighetens skull. Dock var vinet lite väl svalt (i temperaturen) och ganska stängt vid servering, men femton minuter i glaset gav vinet en större och tydligare doft. Kalk, krita, sten och sval frukt fanns i doften och det var elegant, gott, fortfarande ungt och lite vresigt men ändå med en komplexitet. Det vi hade fått i glaset var 2000 Volnay Premier Cru Clos de Ducfrån Domaine Marquis d’Angerville, ett vin och en firma som i regel kräver ännu mer tid än vad vi hade gett det här vinet.
   Mittenglaset var betydligt djupare, frukten lite tätare med nyanser av mörka körsbär, kokta jordgubbar och lite jordig stenmineral och jag fick nästan en smörig och lite fet ton i doften. Min tanke gick till Gevrey-Chambertin, just för den jordiga komplexitetens och den rika fruktens skull, och vinet var trots ett par mognadsstråk fortfarande ungt och stramt. Min känsla låg på antingen 1999 eller 2002. Med tanke på koncentrationen och storheten i vinet borde det ha varit på nivån grand cru och det visade det sig vara sant. Det vi hade fått i glaset var 2001 Charmes-Chambertin Grand Cru Cuvée Très Vieilles Vignes från Domaine Joseph Roty och en lott vingården med stockar som daterar sig tillbaka till slutet av 1800-talet, vilket är ytterst sällsynt i Bourgogne som till så stor del drabbades av vinlusen.

Det tredje vinet var något stramare, mer mineraliskt, det hade också en lite mer vegetal nyans som drog åt stjälkjäsning, men utan att vara ogint, men så fort vinet blommade upp med temperatur började det också vinna fruktsötma, djup och koncentration. Frukten är yppig och silkig, ett stråk av aprikos och den typiska eleganta nyans man noterar i vinerna från Domaine de la Romanée-Conti, här fanns en fräschör och elegans, en stram mineralisk kvalitet och en sammetslent mjuk eftersmak och sammantaget en väldigt fin balans mellan frukt, tanniner, syra och alkohol. I glaset en 2008 Échézeaux Grand Cru. Gott, elegant, elegant och gott.

Maten därtill var ett rosastekt ankbröst, en klokt vald råvara till vinerna, det var saftigt stekt och gott och till det hörde en puré av rödbetor från Ugglarp, ett par smörstekta gulbetor och därtill en skiva halstrad anklever. Såsen var kokt av en ankfond som var monterad med anklever så att den spräcktes. Snyggt och gott.

Dags för två nya röda, också de serverade i bourgognekupor. Båda var mörkare, tätare och mycket mer koncentrerade i doften än förra serveringens viner. Det första av de två var det elegantare och lite friskare, det hade en ton av inlagda körsbär, men med en viss syrlighet, och jag kunde inte för världen tänka mig att det var ett vin från Bourgogne. Frukten var nämligen lite mörkare än den som bourgogner brukar ha och jag tog min gissning till Piemonte och gissade på Barolo. Med lite mer luft började vinet lyfta fram sina rödbäriga och till och med syrenblommiga aromer och det var väldigt elegant. Det här var gott, initialt inte lika fantastiskt som det i glas nummer två, ändå går det inte att sticka under stol med att denna 2000 Sori Tildìn från Gajavar ett riktigt gott vin. Och doften och smaken växte, och det växte och det växte med luftningen. Tänk vad mycket luft vissa viner behöver.
   Det andra vinet var tätare, mörkare och på alla sätt och vis större än vin ett, kryddigare och djupare och med något balsamisk nyans, mitt i allt sitt nästan bombastiska. Jag fick först en känsla av Syrah och norra Rhônedalen, men lämnade efter en stund denna gissning.Ändå var det ett väldigt elegant vin med en tydligt stram men ändå balanserad och det kanske hade en lite lägre syra och rikare kropp, men det var gott. Det här vinet, som vållade enorma diskussioner kring bordet där vissa gäster menade att vinet var plumpt, mer likt ett slappt vin från Châteauneuf-du-Pape och ett vin som saknade syra och fräschör, var 2000 Barolo Monfortino Riserva från Giacosa. Okej, rikt och fruktigt och med en kännbar alkoholvärme (14.5 procent), men likförbaskat var det alldeles oavsett diskussionen som följde det godaste vinet av de två. Tyckte jag…

Tryffel. Det är ju precis vad man behöver till viner av Nebbiolo ven om diskussionen om vinernas kvalitet var lite hetsig. Tryffel löser alla problem och får oeniga människor att hålla truten. Den intensiva doften av tryffeln tog oss med storm, även om tryffeln just nu lider mot slutet av sin säsong var den här magnifik. Här tog den upp hela rummet och chef Johan hade verkligen slösat med det svarta guldet från Alba. Som tillbehör till den myckna tryffeln hörde stekt kalvbräss och risotto. Trevligt och till vinerna perfekt.

Bordeauxglas och påtagligt mörkare viner. Det första med en djup bärfrukt och en nästan tearomatisk finstilt vetegal nyans. Elegans var det första man kommer att tänka på trots att vinet hade en djup fruktkropp. Smaken var medelfyllig, intensivt fruktig och frisk med tydliga men fina tanniner, men doftens kryddiga och rätt läckra blyertstoner kom tillbaka hela tiden och jag tyckte att det är riktigt läckert. Jag funderade ett tag på norra Rhône, just för kryddigheten, violerna och den mörka frukten, möjligen också den steniga kvaliteten, men så visade det sig vara nya världen. Och det kom från Ojai Vineyards i Santa Barbara och etiketten sa 1998 Syrah Thompson Vineyard, och vinet var så galet likt de från Rhônedalen det kan bli. Den svala årgången var till stor del ansvarig för detta.

Vinet intill är nästan opakt, purpurfärgad, så mycket större och fruktigare, tätare och mer betonat av de nya och vaniljsöta ekfaten. Syrah är druvan man tänker på, söt och kryddig lakritston med ett svagt inslag av peppar och en tydlig ton av grillad bacon. Tanken drogs åt John Alban, eller Sine-Qua-Non, fast båda dessa firmor gör egentligen mer eleganta viner, eller kunde de komma från Clos de la Truffière i Languedoc. Men vinet kom från Australien, mer precist från Barossa Valley och firman Hundred Acre (som har sin bas i Napa Valley)och vinet var den mäktiga 2006 Ancient Way Vineyard Summers Block Shiraz (fem hektoliter per hektar, vilket märks med tätheten och koncentrationen). Gott, ja, märkligt, absolut. Det extremt ovanliga vinet delade gästerna i två läger, för och emot. Jag var nog för, till en början, men kanske mer emot till slut.

Doften av grillad bacon spred sig från köket, men det var en rosastekt blodduva från Normandie som var huvuddelen i rätten som var god. Inslaget av rökt sidfläsk och den fina krämen av jordärtskocka fungerade bra till vinernas generösa frukt och lite rökiga och kryddiga toner. Här fanns också lite sauterad spetskål och tack vare inslaget av körsbär i såsen av duvfond kom vinernas rödfrukt att hitta en mycket god kompanjon i vinerna.

Nu sades det komma tre mogna bordeauxviner, eller inte. Det var i alla fall våra ledtrådar. Det första vinet hade helt klart en doft som vittnade om mognad, förvisso mörkt och djupt i doften, men med den där rostade och nästan järniga rödfrukten som fint mogen röd bordeaux har, men kanske en aning djupare. En liten ton av tobak bekräftade mognaden, tanninerna var ännu inte helt polerade, en liten sandig känsla. Vi var ett tag inne på 1970-talet, för den komplexa doftens skull (och en liten släng av brettanomyces). Till slut, efter otroligt många gissningar, landade vi (med god hjälp) på årgång 1982 och då fick jag en känsla av att det borde vara 1982 Château Talbot från Saint-Julien … och så var det.

I nästa glas en mörkare och mer blåaromatisk frukt, här är tonen i frukten sötare och mer blåbärsfruktig samtidigt som det fanns en finstämd tobaks- och blyertston, med luften en liten mintig ton, med en tydlig ton av grusgolv. Att det kom från 1985 förvånade lite, årgången har gett silkigare viner, men det här är fortfarande ungt och ganska stramt. Såklart var vi inte i ens i Bordeaux, vi var i Kalifornien och den steniga känslan kom såklart från de steniga jordarna uppe i Diamond Mountain och firman Diamond Creek Vineyardsvilket förklarade en hel del. I glaset 1985 Cabernet Sauvignon Gravelly Meadows. Absolut enastående, hittills kvällens bästa vin och det stod också klart sedan hela vinlistan summerades framåt småtimmarna.

Vinet därefter var ett ytterst sällsynt vin från Bodegas Alejandro Fernandez, ett vin ur magnum som egentligen bara buteljerades för patron Alejandros egen privata konsumtion. Nu sålde han ett par magnum ändå när jag med min vinklubb besökte domänen för två år sedan och denna 1996 Tinto Pesquera Millenium som var rikt fruktig med en nästan blåblommig nyans i den köttiga, mörka frukten. Tanninerna var tydliga men ändå fint balanserade. Unikt och gott, en ynnest att två år efter jag fick reda på att jag aldrig mer skulle få dricka vinet ändå drack det!  

Anka skulle det bli. Låret var bakat confit och var saftigt, trådigt och gott med en skönt krispig yta, fin sälta och en liten balanserade sötma från den blomkålspuré som hörde till. Därtill serverades stekt rosenkål och savojkål och dessutom lite smörstekt svamp. Inte för att jag alltid uppmuntrar att man upprepar en råvara, det kan te sig lite fantasilöst, men när man kör på extra tryffel i rätten skulle jag aldrig ens komma på att klaga på kockan. Alltså klagade jag inte.

Frukten var söt, mörk och koncentrerad. Jag hade faktiskt väntat mig att smaken skulle ha varit sötare, men den var vara tät och intensiv i början av smaken. Syra och tanniner, till och med lite mineral, stod faktiskt i första rummet och det jag verkligen gillade var tonen av grafit som just nu stod ut i doften. Detta första vin var mer europeiskt, men hade ändå med en tydlig adress i Kalifornien, strukturen var stram och känslan av mineral och syra riktigt fint uttalade. Det vi hade fått i glaset var 2002 Cabernet Sauvignon Paradise Hills från Blankiet Estate, ett vin som fortfarande är väldigt ungt.
 
Väldigt ungt var också2007 Cabernet Sauvignon Hillside Selectfrån Shafer Family Vineyards i sydöstra Napa Valley. Det här vinet är rikt, tätt och sötfruktigt, ungt och yppigt, det har inte för mycket av allt även om flera personer runt bordet menade att det var så. Vinet är bara ungt, primärt och nästan nervöst intensivt. Men det som finns där är sötmjukt, silkigt och lent med en initial sötma, en ganska tydlig vaniljsötma och till och med en liten alkoholvärme i eftersmaken.  

Varmrätten var ett dilamm från Strängnäs som serverades med sticklök och en god krämig gratäng av svartrot. Med tanke på den massiva frukten i vinerna och deras unga strävhet var just det feta i maten ett perfekt avrundande komplement som fick vinernas tanniner att rundas av.

Lite blandade ostar är aldrig fel i en större meny. Comté är alltid min favorit och biten var stor nog att nästan chockera en nu rätt mätt gäst. Att vi därtill fick två stora bitar ost till gjorde ju inte direkt chocken mindre.

Normalt sett föredrar jag vitt vin till ost, men när en1970 Vintage Port från Dow'söppnas up blir jag inte direkt irriterad. Doften var stor, generös och fint mogen, ljusröd till frukten och med den typiska karamellsöta och lite nötiga tonen som hör mognad till. Sett till smaken var det ett fint moget men fortfarande spänstigt vin som hade finstilta tanniner, en värmande alkohol, måttlig syra och en eftersmak som bara var lång utan och silkig och syndigt god.
 

Bortamatch med gamlingar den 19 mars


 
Att samla på vin är i sig inte särskilt roligt, det roliga kommer först när flaskorna öppnas och man tillsammans med likasinnade kan uppleva vinerna och diskutera dem. Särskilt roligt blir det när man sätter ihop provningar på ett särskilt tema och det verkar jag inte vara ensam om att tycka. Medlemmarna i min vinklubb är gärna med och bidrar till att provningarna blir så lyckade.

Som vanligt när jag samlar ihop vinvännerna i vinklubben till mina exklusiva provningar ingår också en liten måltid och vi börjar alltid med en liten förrätt och ett vin för att komma i form och slippa sitta hungriga under provningen. Den här kvällen blev det halstrade pilgrimsmusslor med en ljus smörsås som hade fått en lätt doft av rostade hasselnötter och äpple och därtill hörde lite mild kräm av jordärtskocka med lite krasse i.
 
Även om temat för kvällen var kaliforniska viner kände jag att det var läge att servera en vit bourgogne till förrätten. Jag siktade mot Mâconnais i södra Bourgogne, en landsända som producerar fina och måttligt prissatta viner men som tyvärr inte får särskilt mycket uppmärksamhet. Vinet 2011 Mâcon Igé "Château London"kom från Domaine Fichet och hade den områdestypiskt lite rikare och solmogna frukten men också en god spänst av syra och kalkstensmineral. Man kan känna en nästan kritfet struktur i smaken och det hela är riktigt gott utan att vara stort.

Därefter kunde provningen påbörjas och vi skulle gå från yngre till äldre viner med en i och för sig drickmogen men inte alls fullkomligt mogen 1992 Cabernet Sauvignon Cask 23 från berömda Stag's Leap Wine Cellarsi sydöstra Napa Valley. Det här är en druvren cabernet som är en selektering av de bästa faten från Fay Vineyard och Stags Leap Vineyard. Doften var mörk och ganska djup, mogen och komplex men jämfört med de andra vinerna mest vital. En liten nyans av choklad och även krossad sten gav en lätt kryddighet till frukten. Smaken var riktigt god, primärt oväntat fruktig men med en tydlig mognadsnyans, torr och med en fin syra och även en livlig mineralitet. Eftersmaken var subtil och jag tyckte väldigt mycket om det här vinet.

I nästa glas kändes vinet faktiskt yngre, men så brukar det vara med de långlivade vinerna från Chateau Montelena i Calistoga i den norra delen av Napa Valley. Denna 1987 Estate Cabernet Sauvignon hade en mörkare frukt med en liten blommig nyans och även en påtaglig stenmineralitet, smakmässigt var vinet yngre och även tydligt strävare (tanninerna är dock fina) och eftersmaken var riktigt komplex. Jag är väldigt svag för den här typen av välstrukturerade och eleganta cabernetviner och trots att det här vinet nu har blivit 27 år visar det inte särskilt många mognadstecken. Tur att det finns en flaska kvar (eller två) av denna godbit i caféets vinkällare.
   Robert Mondavi är en av de verkliga pionjärerna i Napa Valley. Efter ett halvt livs karriär som druvodlare i Lodi och därefter vinproducent vid Charles Krug Winery i Napa Valley skulle han bli legendarisk med sin brinnande entusiasm för Kalifornien och dess viner sedan han grundade Robert Mondavi Winery i Napa Valley till skörden 1966. Vinet 1987 Cabernet Sauvignon Reserve markerade hans 50:e skörd i Napa Valley. Imponerande!
   Det här vinet var ytterst elegant och mycket mer bordeauxlik än provningens andra viner. Doften bjöd på en mörk och ganska djup frukt, bordeauxiskt komplex men med en kalifornisk mogen fruktighet, och den var också läckert jordigt och nästan tryffeldoftande och hade dessutom små stråk av blyerts. Smaken var ljuvlig, len och elegant med myckna men också fint mogna tanniner och dessutom en god fräschör, en lätt mineralisk ton och medellång, väldigt nyanserad eftersmak som också bjöd på en hint av blyertspenna. Sagolikt gott. Det är vin som detta man vill att folk ska få dricka för att förstå potentialen i de unga vinerna från Napa Valley, att det verkligen utvecklas precis lika fint som stora bordeauxviner.
   Rent geografiskt är det inte långt från Robert Mondavi Winery till Caymus Vineyards i Rutherford och deras 1987 Cabernet Sauvignon Special Selection hade också stora likheter med Mondavis vin. Det här vinet var dock mycket yppigare i frukten, jag noterade också en fin blommighet som vittnade om att vinet inte alls var fullt moget, och även en rätt trevlig chokladnyans. Smakmässigt var vinet något strävare än det från Mondavi (det är det alltid, fortfarande idag), men det upplevdes fullt balanserat tack vare att det var fylligare och fruktigare. Gott, absolut, och till och med kvällens godaste vin när omröstningen gjordes, men i min gom var det inte lika stilfullt som vinet från Robert Mondavi Winery. Den här tappningen är en fatselektering av de bästa vinerna varje årgång och normalt sett kommer det från tre till fyra vingårdslotter som planterades på 1960-talet med sticklingar från Fay Vineyard. Trettio månader i ekfat och 13.0 procent alkohol är annan intressant statistik att nämna.

Vi skulle hålla oss kvar på dalbotten i Napa Valley, men nu hos Silver Oak Cellars och deras 1987 Napa Valley Cabernet Sauvignon i centrala Oakville. Idag har man 42 hektar här, allt planterat med Cabernet Sauvignon. Det här vinet hade en mer tydlig mognadston i doften, det fanns något jordigt och intorkat fruktigt över det, man här fanns också den typiska dillnyansen som kommer från de amerikanska ekfat (numera helt nya, på den här tiden har jag inte koll på hur mycket nya fat det rörde sig om) man använder sig av här. Som vanligt är vinet välstrukturerat, men kändes faktiskt något mer drickmoget än vinet från Caymus Vineyards. Jag tyckte om det, men det lyckades inte lika väl i det exklusiva sällskapet – den här övningen var minst sagt spektakulärt bra och konkurrensen om gillandet var stor. 
   Randy Dunn är en närmast legendarisk vinmakare i Napa Valley (han arbetade som vinmakare på Caymus Vineyard mellan 1975 och 1982 innan han helt gick över till sin egen produktion som han etablerade 1979) och från honom och hans Dunn Vineyards hade vi två viner. Det första av dem var 1987 Napa Valley Cabernet Sauvignon, ett druvrent cabernetvin som till största del kommer från Howell Mountain men är kompletterat med druvor från dalbotten. I stort sett alltid brukar det här vinet omtalas som det ”enklare” vinet av de två man tillverkar här, ett vin som bör drickas tidigare eftersom det inte ”har lika bra lagringspotential”. Låt gå för att det här vinet var det elegantare av de två, men det var definitivt inte enklare och hade tveklöst inte mått dåligt av 27 år sedan skörden. Det var perfekt som det var och skulle faktiskt knycka åt sig fler röster än storebror uppe från Howell Mountain. Gott var det, gott som synden, mörkt till frukten med inslag av björnbär och mörka körsbär, det hade en liten blåblommig nyans och var fint stenmineraliskt, förhållandevis silkigt till sin struktur och faktiskt rätt ungt till både frukt, fräschör och struktur.  
   Såklart var firmans prestigetappning 1987 Howell Mountain Cabernet Sauvignon mer strukturerat, lite tätare och mer mineraliskt (stockarna växer i rent vulkaniskt grus) och även om jag inte vill säga att det var direkt knutet, var det åtminstone lite mer återhållet. Det tog faktiskt mer än två timmar efter att det hade dubbeldekanterats innan det började blomma ut och det är en anmärkningsvärd iakttagelse. Även om tanninerna är tydliga, precis så som de alltid är i vinerna från Howell Mountain, är de finstilta och eleganta och håller på ett utsökt sätt ihop vinets frukt. En detalj som jag verkligen tycker om är den steniga känslan i vinet. Fem år till på det här vinet skulle inte sitta dumt! Randy använde sig av 40 procent nya fat för den 30 månader långa lagringen och alkoholhalten landade på 13.0 procent.  

Till alla mogna viner serverades en rätt som tack vare smörstekt svamp skulle matcha vinernas mer komplexa nyanser. En långsamt bräserad kalvbringa och den goda skyn från denna inkokt med rött vin fick bli huvudingrediens. I den mån vinerna skulle ha haft kvar något av den strävhet de hade som unga, hade jag valt att komplettera rätten med lite potatispuré, som tack vare den krämiga texturen lätt fångar upp och rundar av strävhet i röda viner. Det blev såklart en perfekt ledsagare till vinerna.

Jag hade egentligen inga större förhoppningar på 1985 Cabernet Sauvignon från Charles Krug Wineryi St Helena. Den här egendomen köptes 1943 av familjen Mondavi och drivs fortfarande av den numera väldigt gamla Peter Mondavi (bror till Robert Mondavi) och även om vineriet har sin självklara plats i Kaliforniens historia är det ett vineri som sällan släpper ut några viner av större kvalitet. Jag hade trott att vinet skulle vara rätt gott tack vare mognad, men inte bjuda upp till dans som de andra vinerna, men just den här flaskan hade fått pesten av en dålig kork och ställdes därför åt sidan. Fy, vad irriterande.
   Istället fick vi koncentrera oss på 1985 Cabernet Sauvignon SLV från Stag's Leap Wine Cellars. Precis som 1987 var också 1985 en riktigt bra årgång i Napa Valley, men jag får oftast känslan av att 1985 gav viner med lite lenare tanninstruktur. Det här vinet var först lite blygt och faktiskt mer moget när det slogs upp i glaset än vad jag upplevde det fem timmar senare när den sista lilla slatten ur flaskan dracks. Vinet kommer från den 16.25 hektar storas vingård som 1973 gav det vin som vann The Paris Tasting och det är ett rent cabernetvin som vid tiden uppfostrades under två år i till cirka 60 procent nya franska ekfat. Idag har vinet en fin mognadssötma (små nyanser av korinter i den annars ganska rika och mörka bärfrukten) tack vare att tanninerna har börjat slipas av och nu upplevs rätt polerade, men det finns en fin mineralisk och nästan järnig och salt känsla som bidrar med komplexitet. Det här är förtvivlat gott även om det inte riktigt har samma snärt och spänst som vinerna från 1987 har. Jag har ett antal viner från 1985 kvar i vinkällaren, de kommer nog drickas upp i år, eller nästa år.

Det äldsta vinet var 1976 Cabernet Sauvignon Georges de Latour Private Reserve från klassiska Beaulieu Vineyards i Rutherford. Det var ungefär vid den här tiden som firman började tappa lite av den stjärnglans det hade haft i flera decennier, då det var en av de allra bästa producenterna i Napa Valley och Kalifornien. Att firman gick lite utför kan man såklart spekulera i, men jag är rätt säker på att det till viss del berodde på att den legendariska vinmakaren André Tchelistcheff hade slutat här tre år tidigare och under de följande åren bara var anlitad som konsult. En annan att firman såldes till stora Hublein 1969 och efter det långsamt tappade det fokus på den kvalitet som tidigare hade varit Beaulieu Vineyards adelsmärke. Oavsett anledning, deras 1970:a av detta vin kommer jag aldrig att glömma, därefter har det varit glest mellan utropstecknen härifrån.  
   Vinet, ett mer eller mindre rent cabernetvin från firmans bästa vingårdar BV1 och BV2 och det uppfostrades i amerikanska ekfat under 22 månader. Enligt en notering från CellarTracker skulle det här vinet ha druckits mellan 1988 och 2007, och det kanske man kan hålla med om, vinet var helt klart det allra mest mogna av kvällens viner. Samtidigt fanns det något rätt läckert över det. Direkt det hälldes upp kändes det ljust och tunt och till och med för gammalt. Därefter växte det fram en läcker och nästan madeiraliknande knäckighet med inslag av fikon och dadlar, men ju längre vinet stod i glaset, det mer komplext blev det. Förvisso fanns fortfarande nyanser av russin kvar, druvorna måste ha varit rätt mogen när de skördades och att etiketten anger 13.5 procent alkohol i en period då vinerna snarare höll 12.5 eller 13.0 procent alkohol. Jodå, här fanns en tydlig mognadsoxidation och visst var vinet något bedagat, men återigen … charmen fanns där. Efter två timmar i glaset stod vinet faktiskt fortfarande stolt och elegant upp i glaset och höll ihop, men ytterligare en timme senare hade vinet kroknat och visade då mer oxidation, nötter och sherrytoner. Men det var rätt gott så länge det smakade.

Jag gillar pedagogik och att göra en direkt jämförelse mellan de utvecklade vinerna och ett purungt vin med tät och intensiv primär bärfrukt och med unga och mer framträdande tanniner som i 2011 Napa Valley Cabernet Sauvignonfrån BeringerVineyards, en av de mest klassiska vinfirmorna i Kalifornien. Även om årgången är en av de kallaste i Kaliforniens historia, har vinet faktiskt ett bra djup med mörk bärfrukt som tangerar en nästan söt känsla, men precis som väntat finns här också en god fräschör, en ung och ganska tydlig men ändå mogen tanninstruktur och en ganska lång eftersmak. Det här är, baserat på den upplevelse vi fick av de mogna vinerna, ett vin som allra högst troligt kommer kunna ha ett omkring 20 år långt liv framför sig. Även om det är gott och fullt njutbart idag, är det ett vin som kommer att börja visa sina bästa sidor om låt säga fem sex år från idag.

Till det unga vinet serverades en smakrikare rätt av bräserads revbensspjäll och grillad oxfilé, till vilka en krämigt god potatisgratäng med gruyère hörde (den feta texturen rundade av vinets tanniner perfekt) och även en bit halstrad anklever samt en bakad och därmed något söt schalottenlök och slutligen en god ankleversky.

Jag har följt Kalifornien och dess viner i snart 25 år och har gjort otaliga provningar och middagar med äldre kaliforniska viner. Alltmer blir jag imponerad över hur fantastiskt väl många av de bästa vinerna utvecklas. Idag vill jag knappt dricka min kaliforniska cabernetviner innan de har fyllt tio år och kan jag vänta till de blivit 15 eller ännu hellre 20 år, gör jag nog det gärna.
   En av de stora utropstecknen under just den här specifika provningen och middagen var att vinerna stod sig fantastiskt bra i glasen i flera timmar. Sånär som på den lite trötta sjuttiosexan behöll alla vinerna sin spänst och växte till och med i glasen under kvällen. Det är, minst sagt, imponerande.

Bjurfors Hotell och Konferens två dagar i mars


 
”Men kom igen nu, du kan ju för fan inte åka dit och vara där i två dagar.”
"Avesta liksom, vad ska du göra där … och föresten, var ligger Avesta?”

Så här kan omvärlden reagera när man berättar om något uppdrag på ett ställe som av omvärlden (och mig själv) är allt från mindre känt till helt okänt. Alldeles för många människor har fördomar om orter på landsbygden, om restauranger på landsbygden, kanske rent av om gäster på landsbygden. Efter att under två decennier rest runt i vårt stora och varierade land och arrangerat hundratals provningar och middagar, måste jag medge att jag inte längre blir lika förvånad över vare sig undermålig eller förstklassig kvalitet. Kvalitet handlar inte om geografi eller huruvida folk har bestämt sig för att bo på mindre eller större orter, kvalitet handlar om passion, vision och jävlar anamma hos den entreprenör eller livsnjutare som bestämmer sig för att satsa på kvalitet även om restaurangen ifråga ligger på ”fel adress”. Alltså åkte jag till Avesta och Bjurfors Hotell och Konferens för att hålla två middagar. Och jag hade inte en enda uppfattning om vad jag hade att vänta mig.
   Bjurfors Hotell och Konferens ägdes och drevs länge som en sluten konferensgård för ett större företag, men för ungefär tre år sedan tog platt- och kakelsättaren Leif Johansson och hans familj över egendomen och tog därmed steget fullt ut att bli den krögare han länge hade drömt om att vara. Restaurangen bytte inriktning mot kvalitet och de 35 hotellrummen (och smålägenheterna) i stugorna runt om restaurangdelen renoverades och är idag överraskande fina.

Den första kvällen var det öl som stod på menyn. Som första öl serverades en Plain Porter från Porterhouse Brewing Companymitt i Dublin på Irland. Bryggeriet grundades 1996 men bygger sin produktion på traditionella metoder. Den här portern var riktigt god, smakrik och elegant (4.2 procents styrka), bryggd med riklig mängd av flera maltsorter och rostad korn som har gett ölet en god kropp med en försiktig initial maltsötma, en tydligt kafferostad komplexitet och en lång och helt torr och bara försiktigt besk eftersmak.

Som vanligt när jag gör gästspel i dryckens och matens tecken ger jag köket grundidéerna till hur maten ska tillagas, smaka och dofta för att drycken ska matchas perfekt. Till den rostade portern byggdes den första lilla rätten av lättrökt lax (röd fisk är utmärkt till mellanmörka och mörka öl och den fina rökiga tonen i maten gifter sig bra med ölets rostade nyanser) och för att integrera ölets fina beska satte vi till lite crème fraiche till den strimlade laxen. Lite gräslök fick ge en gnutta färg och karaktär, men den detalj som fick rätten att gå hand i hand med ölet var den grovrivna kavring som precis innan servering bryntes i smör tillsammans med rostade sesamfrön och fick bli garnityr och den sojasås som droppades över. Soja och mörka öl är nämligen en förträfflig kombination.

Tysk veteöl är en av de mest användbara öltyperna när det kommer till gastronomi, alltså vill jag alltid ha med en sådan i en ölmeny. Den här kvällen hade vi en Paulaner Hefe-Weissbier från Paulaner Brauerei i München, ett anrikt bryggeri vars historia sträcker sig tillbaka till 1634. Doften är karaktäristisk, lätt nejlikekryddig av jästen, fint jäsningsfruktig och mjukt vetesöt och smaken är precis så fyllig och krämig som man förväntar sig av en ofiltrerad veteöl.

På restaurangens vanliga meny stod vitvinskokta musslor och den rätten utgick jag från eftersom musslor och öl är en både lyckad och klassisk kombination. Jag valde dock att byta ut vinet mot veteöl att koka musslorna i, något jag själv tycker är godare och dessutom mer passande i en ölmeny. Fint skuren lök och fänkål var garnityr i soppan, som kompletterades med rostade brödkrutonger. Att använda bröd i maten till öl är ett lika enkelt som briljant sätt att knyta samman rättens dofter med ölet naturliga malt- och brödarom.

Från engelska Adnams Brewery kom en fin nyklassisk tolkning av den traditionella indiska ale som engelsmännen bryggde under 1700- och 1800-talen för att ölet skulle klara av den långa och varma sjöresan mellan England och Indien. Det traditionella i denna Adnams Innovation IPA ligger i en högre alkoholhalt (6.7 procent) mot den vanliga stilen pale ale och den mer komplexa engelska humlen, det moderna i att man här har använt sig av både slovensk (Styrian Golding) och amerikansk (Columbus) humle, vilket har gett det smakrika, maltfylliga och ganska rikt smakande ölet en påtagligt mer blommig och fruktig karaktär än vad den engelska stilen vanligen har.

Också till det här ölet valde jag en rätt som redan fanns på menyn, men sånär som på vitlöksbrödet som skulle höra till men jag valde bort, behölls rätten precis som den var tänkt att vara. Att det här skulle bli en riktigt lyckad kombination med ölet från Adnams Brewery byggde mycket på att ölets blommiga och fruktiga humlearomer gifte sig perfekt med rättens citrusfruktighet och den milda sötma som kommer från löken och rotfrukterna i långkoket. Lyckat blev det, minst sagt, även om jag gärna hade sett att köttet var lite saftigare och nästan föll isär och att riset skulle ha varit lite krämigare.

Brewdogär ett riktigt intressant och delvis innovativt skotskt bryggeri som grundades 2006 och sedan dess har gjort sig omtalade och uppskattade för sina stundtals provocerande smakrika och alkoholstarka öl. Ett av deras allra finaste öl är 5 A.M. Saint Red Ale, en öl som bryggts sedan 2009 och görs av fem maltslag och en riklig giva av fem humlesorter, bland dem de högaromatiska sorterna Nelson Sauvin, Cascade och Centennial. Jag gillar verkligen det här ölet, dess fyllighet och rikedom, dess karaktärsfulla malt- och humlemättnad, men också den elegans det samtidigt har.

Jag hade valt att servera ölet till en osträtt och jag valde att grunda rättens doftkaraktär med ett rostat bröd för att spegla ölets rostade maltaromer. Lite av en fruktig kompott på brödet för att möta upp ölets fruktiga humlearomer lades till och osten ifråga, en ung hårdost av komjölk från Wernergårdens Mejeri i närliggande Norberg, grovhyvlades över brödet. Precis inför servering napperades lite brynt smör, denna gudabenådade krydda som dessutom gifter sig perfekt med ölets rostade malt, och slutligen garnerades osträtten med spröda chips av jordärtskocka.

Middagen rundades av med en god öl och en liten godsak. Med Scottish Stout från Belhaven Brewing Companyslöts cirkeln i menyn, vi började mörkrostat och slutade även så med det här ölet. Med en alkoholhalt på 7.5 procent finns här en lite större fyllighet, malten upplevs till en början något sötaktig, men smaken och framför allt eftersmaken är så gott som helt torr. Direkt alkoholstark eller ens alkoholvarm kändes smaken inte, den var fullt balanserad tack vare rikedomen och jag tyckte så mycket om det här ölet att det blev lite extra påfyllning av det.

En lite udda men absolut perfekt doft- och smakmatchad tryffel av grönmögelost och mörk choklad hörde till. Visst kan det låta märkligt, men det lyckade mötet är ganska enkelt att förklara. Mörk öl och choklad är rent doftmässigt en lyckad kombination, smakrik mörk öl och grönmögelost fungerar precis lika bra som portvin och mögelost, och lägger man därtill kombinationen sälta i osten och sötma i chokladen, blir mötet helt perfekt. Det handlar om doft- och smakgrammatik, en enkel och logisk metod att skapa kombinationer utifrån … så länge man har lärt sig de enkla grunderna i ämnet vill säga.

En liten eftersläckare i form av en ljus men smakrik öl från Porterhouse Brewing Company var på sin plats. Denna fina 5.0 procent starka Hersbrucker Pilsner var en ny öl för mig, den hade en lite fylligare och mer maltig kropp än vad jag normalt förväntar mig av en pilsner och därmed var också den ändå tydliga humlebeskan väl integrerad. En god och smakrik dricköl helt enkelt.

Efter en lång dags vinprovande är det inte ovanligt att vinprovaren dricker en god törstsläckande öl. Den här kvällen ville livsnjutande krögaren Leif dela en god flaska vin och det säger man inte nej till. Vinet 2012 Serras del Prioratkom från det cirka 1 600 hektar stora distriktet Priorat och den utmärkta men märkligt nog inte särskilt omtalade firman Clos Figueras i byn Gratallops. Här fanns en fin och ursprungstypiskt rik och mörk bärfrukt som bjöd på viss koncentration men ändå finess, här fanns också den lika typiska mineralisk tonen av krossat skiffer och precis som väntat fanns här både en viss alkoholvärme och en tydlig men ändå polerad tanninstruktur. Ett gott vin, snyggt balanserat och absolut ursprungstypiskt. Mer vin från Priorat tack.

Kvällen därpå var det dags igen, men nu med vita dukar på bordet, ny meny från köket och vin i glasen istället för öl. Som så ofta började denna vinmiddag med champagne, en NV Premier Cru Blanc de Blancs Brutfrån den med omkring 1 000 hektar vingård stora sammanslutningen av sex kooperativ, Saint Gall. Det var väl ingen direkt elegant champagne, visst fanns en rätt trevlig nyans av citronskal, gult äpple och nygräddat vitt bröd, kanske rent av en liten champinjon, men jag saknade lite av den fräschör och stringens jag tycker att en champagne av Chardonnay ska ha.

Den bästa typen av tillbehör till champagne bygger på smakerna sälta och syra och något som är fett. Jag kör själv alltid potatischips, lika enkelt som gott och passande, och till de spröda chipsen hörde en mild färskostkräm som hade smaksatts med lite citronsaft, salt och svartpeppar.

Domaine Bernard Defaixär en av de klassiska firmorna i Chablis, grundad i slutet av det för distriktet krisdrabbade 1950-talet med bara två hektar vingård. Idag är firman större, välmående och riktigt bra. Den 2013 Chablis Premier Cru Les Lys som skänktes upp i glaset var oväntat ren och frisk, årgången är nämligen en av de mest krävande i mannaminna till följd av stora problem med röta. De flesta viner har fått en något sötaktig frukt, den finns det såklart stråk av även i det här vinet, och en lite mindre uttalad mineralitet. Det här vinet hade dock en trevlig och faktiskt rätt uttalad spänst och sälta av mineralitet och den elegans som jag noterade i doften och smaken var riktigt tilltalande.

Vi körde en ganska enkelt tillagad förrätt som matchar chablisviner perfekt, en skummande soppa kokt av schalottenlök som svettas i smör varefter man slår på massor av ostron och deras spad, vitt vin och grädde och kokar ihop under några minuter innan det hela mixas slätt och silas genom en finmaskig sil. Precis inför servering kokas soppan upp och mixas skummande. I botten på tallriken låg en tartar av finskuren färsk pilgrimsmussla som hade smaksatts med salt, peppar och lite kryddkrasse och den värmdes bara upp lätt och hastigt tack vare att den varma soppan slogs över.

Jag är inte särskilt förtjust i röda viner från Sydafrika, även om problemet med brända och rustika fruktatomer till största del är åtgärdat har många viner fortfarande en rätt rustik och inte helt rent nyans i den annars fina fruktigheten. Det finns dock firmor som aldrig har gjort viner med den typen av karaktärer och en av dem är anrika Stellenzicht Estate i Stellenbosch. Jag hade låtit dubbeldekantera den fortfarande unga 2005 Syrah som till en början var lite knuten, men ren och ganska djupt fruktig. De lätt kryddiga och även läckert animaliska stråk som fanns i doften, blommade ut och blev mer komplexa med luftningen och efter cirka tre timmar var vinet riktigt gott med en medelfyllig och fruktig kropp med balanserad syra, fina tanniner och bara en liten nyans av de franska, amerikanska och slovenska ekfat som till ungefär en tredjedel var nya för den faktiskt hela tre år långa lagringen.

Eftersom vinet var smakrikt men inte påtagligt kraftigt, ville jag servera en medelkraftig men ändå något sånär elegant rätt. Valet föll på en kalventrecôte som helstektes och trancherades precis inför servering. I den mån vinet skulle ha varit strävt (nu var det inte det) hade vi lagt till en potatis- och västerbottenostkaka för att fånga upp strävheten och för att aromspegla vinets lite kryddiga och köttiga dofter lade vi till en djupt smakande rödvinssås som hade kokats in med rostad vitlök och sydfranska örter, och lite stekt pancetta som gav anrättningen den rätta animaliska tonen. Kål i alla dess former är underskattat men väldigt fina tillbehör till en lång rad viner, gärna något komplexa sådana. Till den här rätten hade strimlad spetskål smörsauterats med fint skurna små blomkålsbuketter. Det blev en väldigt lyckad kombination.

De lätta och eleganta vinerna från Mosel är alltid roliga att servera till rätter som trivs tillsammans med något söta viner, exempelvis ank- och gåslever samt olika sorters ostar. Just ost blev det den här kvällen, en verkligt fin tolkning av den franska brieosten som toppades med lite apelsinblomshonung för att hitta rätt smakbalans mot vinets sötma. Osten kom från den lokala tillverkaren Wernergårdens Mejeri och hade fått namnet Krona.

Vinet 2012 Riesling Eitelsbacher Spätlese kom från Weingut Karthäuserhofberg i närheten av staden Trier i den del av distriktet Mosel som ligger utefter floden Ruwer. Det här är en klassisk och riktigt fin vinegendom som idag har 19 hektar vingårdar, däribland det här vingårdsläget med mager skifferjord som bidrar med en fint stenig mineralitet i doft och smakupplevelse. Ett par procent Pinot Blanc ska tydligen ingå i vinet, men det är känslan av Riesling som totalt dominerar detta läckert citrus- och persikoaromatisk vin, som har en ursprungstypiskt låg alkoholhalt (7.5 procent) och frisk syra (höga 9.7 gram per liter) och en förföriskt elegant sötma på 58 gram per liter. Sötman till trots skulle smaken upplevas frisk, sötman noterades främst i början och mot mitten av smakupplevelsen, innan syran och mineraliteten fick sötman att klinga av nästan helt i eftersmaken. Ett helt perfekt ostvin som gjorde alla gäster lyriska av njutning.

En annan vinstil som är underskattad och tyvärr emellanåt helt bortglömt är den söta tokajern. Det vin jag hade valt den här kvällen kom från spanskägda Bodegas Oremus och var deras 2011 Late Harvest, en cuvée av hälften Furmint, 30 procent Hárslevelü samt 15 procent Zéte och några procent Muskat. Syran var mer eller mindre densamma som i det tyska vinet, men med en restsötma på 117 gram var denna sent skördade (cirka 80 procent av druvorna var botrytisangripna) tokajer ett fylligare och framför allt påtagligt mycket sötare vin. Den fem månader långa lagringen i ungerska ekfat hade inte gett vinet något direkt ekfatskaraktär, men jag kunde förnimma en mild vaniljnyans i den absolut rena och elegant gulfruktiga doften.
 
Desserten balanserade och speglade vinet fullkomligt, den vita chokladmoussen hade precis rätt smakrikedom och sötma och vinets gula fruktighet och friska syra balanserades perfekt av inslaget av passionsfrukt.
   Det som sedan hände kanske vi ska låta vara osagt, sånär som på att kalaset fortsatte i den lilla trevliga puben som är inhyst i en huslänga ett kort stenkast bort från själva restaurangen. Lite sköna drinkar kan man ju alltid tänka sig, så det blev både en eller kanske två Margarita och en Old Fashioned, bland annat.
   Så vad ska ja säga, två kvällar i Avesta var ju inte så tokigt som tvivlarna jag talade med inför det här gästspelet hade befarat. Tvärtom blev det riktigt trevligt, mycket tack vare krögarfamiljen som så passionerat driver både Bjurfors Hotell och Konferens och två restauranger inne i Avesta, den lilla musikorienterade restaurangen The White Monkey och den O’Learys han öppnade för ett par år sedan.  Det skulle inte förvåna mig om jag tar mig tillbaka hit framöver, antingen för ett gästspel eller bara för att hänga en natt eller två när Leif tar hit något skön amerikansk artist och kör en fullfjädrad musikkväll. För sånt gör han ju också …

Chefs Table på Stadshuskällaren den 8 april


 
Dagen var riktigt rolig, den fylldes av en heldags fördjupad utbildning om och provning av en lång radda nordamerikanska viner. Till de riktigt goda hörde 2012 Pinor Noir Hirsch Vineyardfrån Littorai, en lyckad kombination av älskad druva, förstklassig vingård och både filosofiskt rätt lagd och yrkesskicklig vinmakare. Druvorna köps från Block 6 i den kustnära Hirsch Vineyard, en lott som också Williams Selyem köper sina druvor från. Inställningen till vinmakning skiljer sig dock åt och det här vinet har en stramare, mer klassiskt och nästintill burgundisk finess och komplexitet, där faten för lagringen är ställda i bakgrunden och jordens nyansrikedom är lika tydlig som den mörka körsbärsfrukten. Det här är vansinnigt gott, men det är ungt. Fem år till och lyckan är fördubblad
   Från vinmakaren Mike Officer och hans firma Carlisle kom ett annat magnifikt vin, 2012 Zinfandel Saitone Vineyard. Vingården, som ligger intill DeLoach Vineyards mitt i Russian River Valley, planterades av den italienska odlaren Saitone redan 1895 och i enlighet med tidens idé fick Zinfandel sällskap av ungefär åtta procent av blandade druvsorter, framför allt Alicante Bouschet, men också Carignane, Criolla, Petite Sirah, Malvasia och Grand Noir, för att nämna några. Vinerna från Carlisle är alltid fylliga, de har en rik frukt och generös alkohol (strax över 15 procent), men det har också en fin syra, lena tanniner och en livfull mineralisk energi. Klokt nog använder sig Mike enbart av neutrala ekfat, därför ställs den mörka bärfrukten i första rummet, helt fri från söta och kryddiga fat.
   Washington State är ett alltmer övertygande ursprung för högklassiga röda viner och 2012 Syrah In the Rocksfrån den lilla kvalitetsdrivna firmanReynvaan Family Vineyards i Walla Walla är ett riktigt bra exempel på det. Vinet kommer från en vingård på en gammal flodbädd med lika stenig jord som i Châteauneuf-du-Pape och Syrahdruvorna har samjästs med ungefär åtta procent Viognier, vilket noteras i en läckert violblommig och något aprikosaromatisk nyans i den mörkt, täta och kryddiga mörkfrukten. Det här är sanslöst fint balanserat och det är faktiskt väldigt snarlikt vinerna från Côte-Rôtie i norra Rhône.

Förra årets måltid vid det bara två platser stora fällbordet inne i köket på Stadshuskällaren var överraskande bra och jag måste medge att jag helt tagen av upplevelsen. Sedan dess har manskapet i köket bytts ut, chef Fredrik Persson har tagit vid och med sin bakgrund på bland annat F12 och Proviant känns bytet tryggt. Maten är minst lika bra som i fjol, men stilen är något annorlunda och helt klart är det en ny inspiration och nytt liv som har fyllt köket. Även matsalen har fyllts på med nytt blod och med sommelierer Anna och Johanna vid rodret och krögare Lars som vinmässig inspiratör känns vinhantverket mer gediget och träffsäkert.

Den här kvällen var det avsmakningsmenyn vid Chefs Table som stod på agendan, en meny i fem serveringar plus aptitretare som kostar blygsamma 695 kronor. Därtill kan man köpa ett vinpaket för 795 kronor och det är säkert bra, men den här kvällen blev vinserveringen en aning tillspetsad. Kalaset började i baren ute i den klassiskt inredda matsalen, små spröda briocher med en luftig ankleverkräm samt lövtunt skivad och i och för sig påtagligt salt men god lufttorkad fläskkarré från Rocklunda Gård blev trevligt aptitretare till champagnerna.

Och det blev just champagner i plural. En sort var korkdefekt (synd, denna 2005 Blanc de Blancs Brut från Bruno Paillard hade säkert varit väldigt god), men de andra två var i gott skick. I den yngre stilen stod 2004 Mesnillésime Grand Cru Brutfrån Guy Charlemagne, mjukt och nästan krämigt texturerad och fint guläppelfruktig med en frisk citrussyra som matchas av en försiktigt och ännu inte fullt utvecklad mogen brödighet.
   Den första champagnen var klart mer mogen, här möttes en förhållandevis stramt syrarik och citrusfrisk fruktighet med en något nötig och rostad mognadston, dessutom en ännu mer uttalad mognadskaraktär av champinjoner. Årgången var jag rätt på, men vinet missade jag, i glaset en 1996 Brut Millésimé från Laurent-Perrier. Mogen och god!

Dags att bänka sig på den höga barstolen vid fällbordet i köket. Att sitta och äta inne i köket ger en tredimensionell måltidsupplevelse, därför är jag väldigt förtjust i den här formen av restaurangupplevelse. Två vita viner serverades i stora bourgognekupor, båda från Bourgogne och förhållandevis närliggande, men med olika mognad. Det gyllengula vinet hade en förväntad mognad (mandel, lättstekt brioche, kanderade citronskal), men var inte oxiderat vilket vit bourgogne tyvärr kan vara vid omkring tio års ålder. Tvärtom hade vinet spänst och de skulle fortsätta att utvecklas i glaset under de tre gånger jag under kvällen bad att få lite mer av vinet. I glaset 2005 Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot Clos de la Chapelle(den ursprungliga lotten i Morgeot, som kan vara en sammanblandning av inte mindre än 17 olika vingårdslägen) från Louis Jadot som gör vinet åt Domaine Duc de Magenta och får behålla en del av produktionen att sälja under egen etikett.
   Vinet intill var yngre, men inte desto mindre fetare och tydligt mineralisk. Det kom från den utmärkta producenten Domaine Hubert Lamy i grannbyn Saint-Aubin och var deras 2010 Puligny-Montrachet Les Tremblots Vieilles Vignesfrån en vingård i byns södra del, läckert frisk och kalkaromatisk och med en ungdomligt rik smak som dröjer sig kvar länge i gommen. Även det här vinet växte i glaset och utmanade det mycket högre prissatta vinet från Louis Jadot på ett övertygande sätt.

Den första rätten utgjordes av en äggula som var bakad till krämig textur i 63 grader och till det löjrom från Kalix, serverat i en glasburk och till det ett krispigt chips av torkad och sedan friterad potatis med en smaksättning av dill. Precis innan servering fylldes burken med rök av en rökt laxfena som man hade kokt en olja av. Visst blir det alltid lite stökigt doftmässigt med all påträngande rök när man sitter med goda viner i glaset, men röken lägger sig snabbt och rätten som sådan var försvinnande god även om den inte var fulländad till de eleganta vita bourgognevinerna, som dock fungerade hyggligt bra till.

Vi bytte färg på vinet till rött och ursprung till Sonoma Coast i Kalifornien, där David Hirsch på 1980-talet etablerade Hirsch Vineyards i ett marginellt kustnära klimat. Till en början sålde han alla druvor, bland annat till Williams Selyem och Littorai som nämnts inledningsvis, men från 2003 har han gjort en del vin själv. Med tiden blev vinerna allt bättre och 2010 Pinot Noir San Andreas Faultutgör en ny milstolpe i vingårdens historia tack vare att man det året anlitade en ny och mycket skicklig vinmakare, Ross Cobb. Det här vinet har en absolut ren, pigg och aromatisk körsbärs- och vildhallonfruktighet som också bjuder på en läcker rosenblommig ton. Det är silkigt och lent, men samtidigt frisk … och riktigt gott!

En liten stekt korv av lamm från Vällnäs serverades nu och till den en syrlig och god majonnäs av maltvinäger från Malmö Vinägerfabrik och över detta lite pulveriserade torkade lingon, som faktiskt bidrog lite till att spegla vinets rödfruktiga parfym.

Nästa vin serverades också blint, det var guldgult och djupt i färgen, hade en medelstor och ganska djup doft med tydlig mognad som drog åt lite rostade nötter, gul stenfrukt, honung och vax och med tanke på den måttliga syran och feta kroppen fick jag snabbt vinet till en mogen tappning från norra Rhône, och så var det. Dock trodde jag inte att vinet skulle vara så gammalt, det Lars hade skänkt upp var faktiskt en vit 1991 HermitagefrånE Guigal, en firma som jag allt som oftast blir imponerad av. Det här vinet var väldigt gott, inte stort och superkomplext som de bästa vingårdsbetecknade vinerna från M Chapoutier eller de från Jean-Louis Chave, men det var förvånansvärt vitalt och gott och jag kom tillbaka till det ett par gånger till under kvällen med samma glada upplevelse.

Dock tyckte jag att vinet från Domaine Hubert Lamy var mycket mer perfekt balanserat till den eleganta rätten av abborre, som var en filé inrullad till elegant rund form i plast och bakad till 41 grader. Den serverades kall med en emulsion av späda nässlor, en mild gelé av den självavrunna tomatsaften, julienne av torkat tomatskal, ett par tyvärr för hårt pickade tomater (jag är ingen vän av picklade råvaror när man ska servera vin till) samt lite friterade nässlor. Ett torkat chips av mixade pilgrimsmusslor med dill hörde till liksom lite smörgåskrasse. Det var på det hela taget en både vacker och väldigt god rätt, men jag skulle själv ha dragit ner på syran för vinets skull.

Premiär för den första vita sparrisen från Stenhuse Gård på Gotland, perfekt kokt till krispig konsistens och god, väldigt god. Den serverades med en ganska kryddig kräm av ramslök och ett superbt tillbehör av långkokt oxbringa som hade plockats isär i trådar som sedan hade stekts knapriga. Jösses vad trevligt att få begå sparrispremiär, jag tyckte dessutom att det var en både vacker och riktigt god rätt.

Till sparris hör fruktiga och krispiga viner av Riesling, så också denna kväll då Lars serverade en ung, pigg och friskt fruktig 2010 Riesling Berg Erste Lage från Weingut Huber i Traisental nordost om Wien i Österrike. Mitt i all lätthet och elegans fanns ett rikt fruktdjup med en charmerande nyans av gul persika och citrus och man kunde också känna den nästan kittlande energin av mineral och syra. Till sparrisen satt vinet perfekt, inte minst gillade jag kombinationen av vinets friskhet och fruktsötma mot sältan från oxbringan.

Det vin som serverades till gösen var som vin betraktat riktigt gott, men det var lite för lätt och stramt för att orka med rättens fylligare och mer tydliga smaker och karaktärer. Vinet ifråga, 2011 Chablis Premier Cru Vaillon från Domaine Christian Moreau Père et fils, var stramt hållet av mineralitet men tappade mycket av sin kropp när matens fyllighet mötte vinet, därför framstod vinet tyvärr lite väl torrt, friskt och mineraliskt. Men vinet i sig var det inget fel på. För att hitta ett mer perfekt smak- och doftmöte begärde jag lite påfyllning av vinet från Chassagne-Montrachet, det passade fantastiskt bra till just tack vare att den lite nötiga och rostade mognadstonen mötte upp stekytan på gösen så bra. 

Gösen kom från Hjälmaren, den hade rimmats lätt och halstrats hastigt och den serverades med en symfoni av vacker klorofyll; en kräm av blancherad spenat, spröd broccoli, gröna ärter, en sås av klar fiskfond som mixats med aïoli och friskt smakande ängssyra, och så lite blad som var lätt dressade så dras beska inte stötte sig med vinet. Ett litet paket av tunt skuren majrova fyllt med citron och ostronört gav också rätten något för både öga och gom. En god detalj var slagen från gösen som stekts knapriga med lök och ströddes över som strössel. Här var det sommargrönska och ögongodis så det förslog.

Pelisseroär en av många favoritproducenter i Piemonte och jag tycker att det är extra roligt att välja ett vin av mindre prestigeladdade druvor än Nebbiolo. I det här fallet fick jag ett glas svalt serverad, lätt och elegant fruktig 2013 Dolcetto d'Alba Munfrina som rann ner med minsta möjliga motstånd av tanniner och syra. Det var riktigt läskande, men inte enkelspårigt eller banalt.

Tuppbröstet hade formats till en rulle, stekts gyllene och fint runt om och hade en god och saftig kärna. Låret hade man konfiterad och gjort till en krokett som friterades knaprig. Till detta hörde en god gräddinkokt rostad kycklingbuljong, morötter och lite kryddig libbsticka. En rätt som den här är helt perfekt i sällskap med lätta till medelfylliga röda viner med bärig fruktighet och uppfriskande syra (Pinot Noir, Barbera, Nebbiolo och även Dolcetto) och tack vare det gräddiga inslaget i såsen fångas också eventuell strävhet upp.

Vildsvin tycker jag själv är svårt att laga, det magra och fasta köttet kan lätt upplevas torrt och segt, särskilt om man inte lyckas perfekt med stekgraden. Här sköttes den detaljen utmärkt, kotlettraden av vildsvinet (som var fällt av krögaren själv invid från Biby Gård utanför Eskilstuna) hade bakats i sous vide till 65 grader under två timmar och sedan getts en fin stekyta alldeles innan servering. Det här är ett klokt sätt att tillaga svårare råvaror på, full kontroll på temperaturerna är hemligheten till framgång. En bräserad vildsvinskind hörde också till, liksom klassiska råvaror som jordärtskocka och toppmurklor, ett enkelt trick som gör varje rött vin fulländat. River man dessutom över en riktigt aromatisk fransk tryffel över blir succén given!

Det finns inte många viner som uppför sig så här, tätt och djupt fruktigt, köttigt och kryddigt, auktoritärt men ändå med stråk av finess. Gissningen föll på ett par producenter i Frankrike och USA och efter lite vridande och vändande på vinet lade jag till slut min röst på Alban Vineyards i Edna Valley i södra Kalifornien. Det var rätt, därmed föll också förslaget 2006 Revai rätt jord. Det här är ett magnifikt vin av Syrah, ett av de finaste av de storslagna i hela Kalifornien. Det blev påfyllning av det här, två gånger faktiskt eftersom jag bad om ett extra smakprov efter middagen. Förvisso snart nio år gammalt, men fortfarande ungt, därför växte det successivt i doft och smak under kvällen.
   Ett vin jag aldrig tidigare hade druckit var 2005 Barrel Monkey Shiraz från Red Heads Studioi McLaren Vale. Det hade en del av den typiskt solmättade australiska solfrukten i sig, men det fanns också något finessrikt i doften och smaken, en struktur och en fräschör som egentligen inte rörde vinets syra, mer känslan i frukten. En nyans av mognad kunde skönjas, men jag skulle nog beskriva vinet som ungt. Jag var positiv till det här vinet, men av de två var det från Alban Vineyards det allra bästa.

Fördessert är alltid kul, särskilt när den är så lätt och fräsch som den passionsfruktsortbet med maräng som kom i en liten skål.

Normalt sett serveras inte vin till fördesserter, men det lilla glaset av sval, druvigt söt och pärlande snarare än syrafrisk 2013 Moscato d'Asti från G D Vajra satt perfekt till, allra mest för sin lätthet och sötma, men också för att vinet mötte den fräschör som sortbeten hade. En detalj jag verkligen uppskatta med den här vintypen är den låga alkoholen, särskilt när man redan har fått i sig ett antal goda glas vin innan.

Dessertvinet tyckte jag var för smakrikt och även för långt gånget för den friska och fräscha desserten. Alltmer börjar jag tycka att vintypen eiswein inte alls har en så bra hållbarhet som jag en gång själv alltid sa. Den här 1983 Riesling Heppenheimer Stemler Eiswein från Weinbau Freiberger i Hessische-Bergstrasse hade en djup bärnstensfärg och tydligt intorkad frukt som mer drog en helt del åt russin och botrytisdruvor. Visst gick det att dricka, men jag tyckte att det saknade fräschör.

Desserten var nog precis det jag hade hoppats på, Nobel Special 2014, den vackra och goda dessert som mästaren Daniel Roos gjorde till fjolårets Nobelmiddag. Den var inte vara en ren fröjd för ögat att beskåda, den var också riktigt god och bjöd på läckra smaker, sötma, syra och fräschör och olika texturer. Här fanns både mousse och sorbet av salmbär, också en marmelad av salmbär, lite nougatkrisp och en saffranpannacotta på en sockerkaka med brynt smör samt chokladsmulor och en krona av vit choklad. Underbart, men lite för fruktigt och elegant för det mogna isvinet.

Ges tillfälle tar jag gärna en stänkare eller två efter maten. Eftersom jag vet att man här på Stadshuskällaren har godsaker från Old Rip Van Winkle Distillery i Kentucky frågade jag efter en Van Winkle Family Reserve Rye, en smakrik fatlagrad rågwhisky med en alkoholhalt på 47.5 procent som värmde i natten. Whiskeyn från den här firman är alltid fyllig och djup och har en inbjudande vaniljsötma och karamellrostad fatkaraktär. Nog för att alkoholen värmer, men det balanseras riktigt fint av den fylliga och långa eftersmaken.
   Lite lättare och också något lenare var den utsökta Vieille Fine de Bourgognesom hade Hubert Lamy som avsändare. Den här sprittypen görs av pressvin och jästfällning från vinproduktionen och spriten har lagrats länge i ekfat och både rundats av och fått en mild vaniljton.
 
Det här var andra gången jag bänkade mig på Chefs Table inne i köket på Stadshuskällaren. Första gången blev jag minst sagt överrumplad, den här gången var förväntningarna högre ställda. Ändå tyckte jag att det var ett steg upp i fantasi, finess och finish i maten, att man dessutom har arbetat mer på uppläggningarna och också specialbeställt tallrikar och skålar från en keramiker i Jönköping som spetsade till det estetiska. Även om jag själv inte tog det vanliga vinpaketet till menyn, har jag en stark känsla av att bytet av sommelierer har medfört en uppdatering och förbättring även på vinsidan. Återigen blev det en riktigt bra och trevlig kväll! Vill du ha en speciell middag på två, då är det här bordet värt att boka.

Cookalong den 25 april


 
Dags igen för ny cookalong, den gastronomiska leken och samvaron där en mina gäster lagar mat tillsammans helt utan recept, men med ett vin för varje grupp och en stor råvarubuffé att hitta goda ingredienser att till sitt vin skapa och laga en perfekt smak-, textur- och doftanpassad rätt. Samma viner som förra gången tidigare i vår, men nya gäster och nya idéer.
 
Allt handlar om att hitta rätt balans avseende fyllighet, så att rätten till vinet är av samma tyngd så att båda två får utrymme i mötet, och balans i smaker för att hitta den bästa harmonin. Under förmiddagen går vi igenom hur sinnen för smak, känsel och doft fungerar. Deltagarna lär sig hur sälta och syra i maten får vinets syra, beska och strävhet att uppfattas något mjukare så att istället vinets frukt och kropp lyfts fram. Man lär sig också att en tydlig sötma i maträtten har en förmåga att tona ner vinets mjukare komponenter, såsom fruktighet och kropp, och därmed gör vinet torrare, syrligare och strävare, något som sällan är uppskattat. En annan övning visar att särskilt umamirika råvaror, allra helst inte tillagade sådana, har en förmåga att tona ner vinets frukt, åtminstone för en liten stund, och därmed förstärka intrycket av beska, stramhet och tanniner i vinet. Inte heller det brukar vara uppskattat. Men allra mest lär man sig hur man metodiskt och faktiskt ganska enkelt kan undvika de värsta smakmisstagen och istället hitta en balans mellan maträtten och vinet som alla verkar tycka om. Det är precis det den här dagen handlar om.

Som vanligt var vi den här dagen på Restaurangakademien, en av mina roligaste, trevligaste, viktigaste och mest personliga samarbetspartners. Det är lite som ett andra hem för mig och det är väl därför jag har hängt med på Restaurangakademien i 17 år. Det första vinet vi korkade upp, eller rättare sagt skruvade upp, var 2012 Chablis Premier Cru Vaulignot från Domaine Louis Moreau i Chablis i den norra delen av Bourgogne. Det är ett knappt medelfylligt, rent och elegant fruktigt vin med en god syra och tydlig men ändå fint nyanserad mineralitet. Skolboksmässigt, skulle man säga, trots att årgången inte är den allra mest typiska.

Till det goda och eleganta chablisvinet hade gruppen gjort två rätter av pilgrimsmussla, dels en kall tartar som bara var blandad med lite finrivet limeskal, saften av lime, salt och lite peppar. Det tar inte mer än några minuter för tartaren att gifta sig samman och texturen på denna tartar är närmast sensuell. Sett till smakintensitet satt den perfekt till chablisvinet och kombinationen blev superelegant. Ett par droppar av en ramslöksolja hörde till, den var len och hade bara en försiktig lökkrydda. Den halstrade pilgrimsmusslan kunde man lätt tro skulle vara för smakrik för det tankjästa chablisvinet, men stekytan tog inte allt över vinets finess. Troligen berodde det på att man hade kokt en fint krämig sås med vitt vin, fiskbuljong, ostron och grädde, vars feta textur och ostronmineraliska karaktär var perfekt. Den här rätten var så gott som perfekt, den kunde dock ha haft lite mer salt, men till maten passade den riktigt bra.

Från den utmärkta firman Tim Adams i Clare Valley i Australien kom vinet 2011 Sémillon. Till skillnad från de flesta viner av Sémillon i Australien är det här jäst i en stor andel nya franska ekfat, vilka känns igen i en sötaktigt vaniljkryddig och även nötig nyans. Druvan ger här en känsla av rondör och fetma, nästan som en oljig citrusskalston, och även en liten arom av honung. Jag är svag för den här vinstilen, precis som jag är förtjust i vit bordeaux, och den är också mycket användbar till maten.

En ryggfilé av lax halstrades hastigt direkt på spishällen, den skulle ha gått till medium rare i ugnen inför servering, men det blev tyvärr en minuts överstekning i sista stund (det kan vara lite rörigt precis i slutfasen för varje grupp, därav den här typen av småmissar). Tack och lov var laxen saftig. För att möta vinets lite feta kropp valde man två vägar, dels att slunga den fint skurna spetskål i smör och vitt vin, dels att lägga till en majonnäs slagen av olja som man först har brynt räkskal i (den får sedan kallna, sedan används den som vanlig olja, men är nu mycket smakrikare). Det man hade gjort för att matcha vinets fina balans mellan frukten och den friska syran, var att göra en salsa av räkor, färsk mango, lime, lite chile och ett uns vitlök och ingefära, som mer fick ge en liten touch än påtagligt krydda. 

Det första röda vinet var lätt och elegant, 2006 Bourgeuil Grand Mont. Det kommer från en vingård med gamla stockar i centrala Loire och firman Pierre Jacques Druetsom hanterar vinet med försiktighet tack vare lagringen i stora äldre ekfat. Vinet har en fint aromatisk vinbärsfruktighet och det är egentligen mjukt, dess strävhet kommer främst mot slutet när vinets eleganta och något friska fruktkropp lägger sig. Det här är en elegant och tyvärr alldeles i onödan bortglömd vinstil som jag gärna skulle dricka mer av och då gärna med ännu större ålder än de nio år det här vinet har hunnit bli.

Det matlagarna tog fasta på var vinets lätthet, de försiktiga tanninerna och den gräsiga tonen i frukten. Man övervägde ett tag att arbeta med kycklingen hellre än kalvköttet, men till slut bestämde man sig för att en elegant rätt av torsk som lyftes lite i smakintensitet av tillagning och tillbehör. Fina ryggfiléer av torsk portionerades och stektes hastigt runt om i smör och bakades sedan färdigt på måttlig värme i ugnen till en innertemperatur på 44 grader.
   Till torsken hörde finskuren schalottenlök, lika finskuren svamp och rökt sidfläsk samt finskuren grön sparris som stektes i smör och fick utgöra en bädd under torsken. Tack vare sältan från sidfläsket rundades vinets fina strävhet av och lyfte därmed fram frukten en aning, och vinets vegetala nyanser speglades fint av sparrisen. Ytterligare två garnityr skulle bidra till att gifta in vinet i rätten, de späda sparrisknopparna som bakades i smör i ugnen med färska örter och de krispigt stekta chipsen av torskskinnet som ett intressant sätt speglade den svagt noterade nyansen av cederträ i vinet. Min första tanke var att rätten hade behövt något sås eller något krämigt inslag, men det visade sig att rätten vara alldeles utmärkt och perfekt anpassad till vinet som den var.

Ett vin jag verkligen tycker om och hoppas få dricka vid kanske tio års mognad (det ligger ett par flaskor i vinkällaren på Café Rotsunda) är det eleganta men samtidigt generöst och nästan saftigt hallon- och körsbärsfruktiga 2012 Grenache Santa Barbara Highlands Vineyard från den lilla producenten A Tribute to Grace, som minst sagt är en one woman show. Angela Osborne är helt besatt av druvsorten Grenache och valde ett liv med den istället för en karriär är som dokumentärfilmare. Det ska vi vara tacksamma över. Vinet har en ljus, klarröd och vacker färg, en medelstor och ljuvligt rödfruktig doft med en liten kryddighet och god fräschör. Smaken överraskar något, den är lite rikare än väntat och bjuder på en riktigt fin balans av fruktsötma, uppfriskande syra, fina tanniner och bara försiktigt värmande alkohol (14.4 procent enligt etiketten). För bästa upplevelse bör vinet serveras vid cirka 17 grader.

De två matglada herrarna ville laga en fiskrätt till och föredrog att använda sig av metoden sous vide (långsam tillagning i vakuumpåse). Den finaste och tjockaste övre delen av torskryggen skars ut och portionerades till små runda bitar, de lades i en vakuumpåse med salt, smör, lime och lite cayennepeppar och bakades till cirka 44 grader. Det här ger såklart en mild och mycket elegant smak, därför valde man att komplettera rätten med en sötaktig och något kryddig kräm av morötter för att möta vinets rika frukt. Morötter kokades i vatten och mixades sedan till en slät kräm med smör för att till sist smaksättas, framför allt med spiskummin som på ett utsökt sätt balanserade vinets lakritskryddiga druvkaraktär. Det fungerade bra, men jag hade gärna sett att man hade lyft purén med lite citronsaft för att möta vinets fräschör och på så sätt göra balansen mer perfekt. Den smörkokta purjolöken tillförde nämligen ytterligare sötma till rätten.

Det sista vinet kom från norra Rhônedalen och producenten E Guigaloch var deras 2011 Crozes-Hermitage, ett vin gjort uteslutande av Syrah från förhållandevis steniga och magra jordar. Frukten är som väntat mörk, men här finns också en druv- och områdestypisk ton av lufttorkat kött och krossat vitpeppar och av de tre röda vinerna var det här det fylligare och det mest uttalat sträva. Det var också just strävheten som den här gruppen fokuserade på.

En krämig risotto med mycket svamp och sältan från parmesanost skulle ta hand om strävheten, medan de sydfranska örterna användes till att aromspegla vinets fina kryddighet.  Det var ett klokt och mycket lyckat drag.
   Sedan blev det lite fel (inte orsakat av deltagarna, utan av dålig kommunikation hos oss som stod för leken). Det är så tråkigt med missöden, men de kan hända och den här gången rörde det sig om ett helt perfekt hanterat och i sous vide bakat hjärta av kalventrecôte (lite örter, kryddor och smör) som av misstag råkade gå för länge i ugn, där det bara skulle stå och vila. Vi upptäckte misstaget och fick ut köttet vid 70 grader, på tok för mycket och särskilt när den erfarna köttkockan i gruppen ville ha köttet på cirka 48 grader för att sedan steka det hastigt runt om och ge det en ny och god stekyta. Nu blev det inte riktigt så, men tack vare att köttet hade legat kvar i sin juice i vakuumpåsarna, fungerade det acceptabelt. Framför allt smakmässigt blev der riktigt bra.

För vårsäsongen återstår bara en cookalong, även den med samma viner. Till hösten byts vinlistan ut och kommer du med lite roliga förslag på vilken typ av viner du vill läsa om i det här sammanhanget – eller kanske rent av själv vara med och lagat mat till – kom då gärna med förslag.

En hedonistisk måndag den 27 april


 
Rodolphe Peters är en trevlig prick och hans champagner är riktigt goda. PA och Coär en trevlig restaurang och deras mat är riktigt god. När de två förenas och erbjuds att uppleva dem två tillsammans r svaret ett rungande "ja". Är det dessutom måndag och man känner sig lite utarbetad och trött innan veckan ens har börjat på riktigt känns det än mer angeläget att anta utmaningen. Mitt förhållande till restaurangen är gammalt, här stod jag som kock redan 1982 och har sedan dess ätit deras mat säkert 100 gånger. Mitt förhållande till Pierre Peters är gammalt, jag drack deras champagner redan i slutet av 1990-talet har druckit dem sedan dess säkert 100 gånger. Ja, du förstår att jag inte kunde tacka nej…

Vi började med en NV Cuvée de Réserve från Pierre Peters ur magnum, som alltid är tappningen i magnum en ren årgångschampagne, i detta fall från det utmärka året 2010. Det här är som vanligt en blanc de blancs och alltid från vingårdar klassificerade som grand cru.
   ”Vi är en liten odlarfamilj, vi gör uteslutande vin från våra egna vingårdar och även om det är svårt att få ihop tillräckligt med druvor i vissa årgångar vill jag fortsätta att vara odlare och veta exakt varifrån varenda druva kommer från”, säger Rodolphe och lägger till att han aldrig kommer att köpa druvor.
   Alla viner är jästa i ståltankar, något som Rodolphe förklarar är en del av att göra vinerna så transparenta som möjligt och genom det låta ursprunget styra vinets smak ännu mer.
   ”Om man inte har full kontroll på druvorna och kanske inte når den högsta kvaliteten för varje vingård, då kan man behöva använda sig av ekfat eller någon annan teknik för att förändra smaken i vinet”, säger han som en förklaring.
   Vinet är gott, friskt och citrusfruktigt i en ung men ändå något komplex stil, något märkt av kalk och krita, men också med en fint nyanserad ton av brioche. Och helt torr, såklart.

Vinet l’Esprit, som vi fick serverat i tre klassiska årgångar, är alltid en selektion av druvor från de bästa lägena i fyra byar i Côte de Blancs, med en tonvikt på Le Mesnil som ger basen och tyngden i cuvéen. Vinet från byn Oger ger blommighet och ljus fruktighet i elegant stil, feminin om man så vill, medan det från Avize ger en rikare frukt, lite djupare och mer intensiv citrusfrukt med nyanser av mandarin och med mindre uttalad mineralitet. Slutligen använder Rodolphe basvin från Cramant, som  ger något fylligare aromer och en nästan krämig textur och även en liten kryddighet som kan ge små hintar av saffran.
   Först ut var 2009 l’Esprit, ung och intensiv med just en liten kryddig nyans i den faktiskt ganska djupa men också citrusfruktiga doften, men smaken är stram och tydligt citrusaromatisk, fint mineralisk och med en läckert uttalad kritmineral.
   ”Det är ett charmigt vin, det är fylligare än de viner jag brukar göra, precis som vinerna från årgångarna 1989 och 1999, men jag hade faktiskt trott att våra nollnia skulle bli ännu större, men som det blev tror jag att det här vinet kommer att bli riktigt läckert med lagring”, berättar Rodolphe nr vi pratar om de olika årgångarna.
   Nästa vin, 2008 l’Esprit, är mer precist och mineraliskt stramt, mer i den stringenta stil jag förväntar mig från Pierre Peters. Citrusfrukten går mer åt citron än mandarin, den är lite lättare i kroppen och något friskare i syran. Det här är fantastiskt, absolut stram och väldigt uppfriskande.
   Det fanns såklart lite mer mognad, milda toner av mandel, färska hasselnötter, rostad brioche och kanderas citrus i 2002 l’Esprit. Smaken är fantastiskt, här finns både fräschör, stramhet och en nästan krämig textur med utsökt balans och lång, komplex smak.

Det var kanske ingen överraskningen att vi som första servering fick en tallrik med sex ostron,  feta och smakrika med en rik umamisötma och en tydlig sälta. Jag tyckte att de kom särskilt väl tillrätta till den fina nollnian, just tack vare vinets lite rikare och årgångstypiska frukt.

”Les Chétillons sägs ibland vara en enskild vingård i Le Mesnil, men egentligen är det en cuvée av flera vingårdslotter, för mig är det just blandningen från flera olika lotter i ett mycket större vingårdsläge som är det bästa, vi har 2.50 hektar med 48 till 60 år gamla stockar av Chardonnay i tre lotter som utgör basen i den här cuvéen, men det ligger också lite annat i det här vinet”, förklarar Rodolphe och säger att hans far började göra den här cuvéen 1971 och att han också var övertygad om att blandningen var bättre än det enskilda vingårdsvinet.
 
Den första årgång som Rodolphe hade full egen kontroll över framställningen var den svala 2007 och den 2007 Cuvée Spéciale Les Chétillons vi fick i glaset andas sval och syrlig frukt med tydliga toner av citronskal och mineral och trots den unga årgången har vinet en bra längd och en begynnande komplexitet. Det är riktigt gott, i min gom det bättre av de två viner vi nu hade fått.
   I årgångstypisk anda är 2008 Cuvée Spéciale Les Chétillons ett torrare och stramare vin, men trots den lättare kroppen fick jag en känsla av större intensitet och struktur, men det är ett yngre vin som inte i nuläget visar sig lika bra som nollsjuan. Kanske kommer det att blomma ut och vinna över nollsjuan om ett par år…

Vinet NV Rosé for Albaneär en blandning av cirka 60 procent är Chardonnay från vingården Le Musette i Le Mesnil och ett stilla rosévin gjort genom metoden saignéesamt lite stilla rött vin av Pinot Meunier som köps från en gammal odlare med ägor ibland annat Hautvillers. Det har en vackert blekrosa färg, en ganska försiktig doft med inslag av citrus och en svag hint av blodgrapefrukt och smultron och med en diskret brödig nyans. Smaken är något mjukare med en len textur men en frisk syra som skänker vinet en god fräschör. Gott!

Till de tre champagnerna fick vi en tartar av finskuren lax med laxrom med kryddkrasse, en väldigt god men ändå umamirik rätt som gärna kunde ha haft ett inslag av mejerifett för att reducera den metalliska beska som framträdde ur champagnerna. Rätten som sådan var god, men det blev i min gom ett litet bittert möte som jag själv tycker bygger på ett onödigt slarv. Om jag tänkte bort från den negativa umamieffekten valde jag rosévinet som det mest passande till.

”Jag vill gärna visa att champagne är en av de mest lämpade vinerna att lagras i flaska”, säger Rodolphe och skänker upp tre viner. Han menar att kolsyretrycket är en bidragande orsak till hållbarheten, men också att vinernas fräschör (han undviker att tala om syra, han håller vinets friskhet avseende pH-värde, fruktighet och syra som mycket viktigare) och den lilla sockerhalten i champagne också konserverar vinet.
   Den mest unika champagnen av de tre är NV Réserve Oubliée, en cuvée som i den här tappningen har en bas av cirka 50 procent från 2008 med resten en blandning av reservviner från 1988 och framåt, som efter blandning har tillbringat 18 månader i ståltank innan den andra jäsningen i buteljen har skett. Den unika basen i cuvéen är skapad av reservvinerna från varje årgång som har bandats ihop till en särskilt kvalitetsgivande grund i det här supergoda vinet, som är lite fylligare men faktiskt lika stramt som de yngre vinerna. Det har en lång och komplex eftersmak och det intressanta med den här champagnen är att den förenar ungdomlig spänst med en läcker mognadskaraktär.
   ”Det här är egentligen inte ett typiskt vin från oss, men det är ett intressant och gott vin som bygger sin karaktär på komplexitet och mild oxidation snarare än stramhet och fräschör”, förklarar Rodolphe.

Vi hade också två äldre årgångar, en djup och läckert mandelrostat komplex 1990 Oenothèque med en karaktär som nästan tangerar den som Dom Pérignon kan ha, men med en lite större citrusfräschör, dessutom en betydligt mer mogen 1985 Oenothèque, där både brioche, nougat, bokna äpplen och med en liten karamellnyans i slutet av den långa smaken. Den här är god nu, men det är inget att spara. Det här vinet kan sägas vara en föregångare till l’Esprit, men det görs bara av druvor från byarna Le Mesnil och Oger.

På tallrikarna små fina helstekta vårkycklingarna, en per person, som serverades med en mild velouté av kycklingfond, vitt vin och grädde, lite smörstekta toppmurklor och till det lätt tillagade grönsaker som morötter, haricots verts, vit och grön sparris, sticklök och potatis. En mild och elegant rätt som i allra högsta grad fungerade perfekt till de smakrika men eleganta champagnerna.

Visst, en champagnelunch skulle kunna vara nog för de allra flesta. Men det bor faktiskt en hämningslös hedonist inom mig och en sådan får liksom aldrig nog. Ju mer desto bättre, ju oftare desto bättre. Så enkelt är det. Så enkel är jag. Således vidare till Djuret i Gamla Stan där Daniel Crespi och Mikael Einarsson körde release för sin nya bok Hedonisten, en manifestation i allt det goda som finns att äta och dricka. En bok i min smak, en restaurang i min smak, en livsstil i min smak – och massor av goda vänner i min smak. Och så maten och vinerna såklart.

Inne i det som tidigare var hedonismens matsal i Sverige, det som var Djurets restaurang 12x8 (som kanske återuppstår under året, i någon form), bänkade viss oss, ett trettiotal sugna livsnjutare för att smaka på det bokliga och det bordsliga från Crespi och Einarsson. Vi började med champagnen NV Brut Souverainfrån Henriot, fint krämig till texturen och med en frisk syra och nästan sötaktig citrusfruktighet med små nyanser av gula äpplen.  Lite mer smak än i champagnerna jag njöt av till lunchen, således helt annorlunda, men precis lika bra.

Sedan började maten trilla in. Först fick vi in en träbricka med charkuterier från deras egen tillverkning Köttslöjd, bland annat en salttorkad kotlett som var superfin, lagom salt och fortfarande mild och med en smältande len fettkappa.

Ur kapitlet Kaviar serverades en mildrökt lax med ett halv kokt vaktelägg och finsk kaviar på en smörad saftig kavring. Utsökt, den bästa lilla macka jag har ätit på den här sidan om millenniumskiftet.

Vi fortsatte med ett pocherat ostron med krispig gurka, serverat i sitt skal med en smörsås med finsk kaviar, denna lilla rätt ur kapitlet Smörgåsbord. Len och sensuellt, fin sälta från kaviaren och en krämig textur från smörsåsen. Såväl det salta som det feta gifte sig perfekt med den krämiga champagnen.

Kapitlet Vinet har jag en nära koppling till eftersom det byggdes kring den Nordic Magnum Dinner som jag stod värd för 2014 och anlitade Djuret för det gastronomiska. Superkul att få återuppliva den dagen ur Calle Stoltz kameralins och med smaker signerade två av mina mest dyrkade smakmästare, Crespi och Einarsson. Boken Hedonisten bygger faktiskt till stor del på alla hundratals fantastiska bilder av Calle Stoltz, som inte bara visar maten och drycken, utan också miljöbilder, människor, känsla och allt det boken handlar om, den yppersta av gastronomisk hedonism.
   Här blev det en skuren tartar av hängmörad biffrad med en emulsion av träkolsgrillad purjolök, rödvinbräserad lök, finriven Parmigiano-Reggiano och över det riven sommartryffel. Lika gott nu som då…

I glaset en fet, lätt nötig men också frisk 2011 Meursault Les Narvaux från firman Vincent Girardin, som en gång i tiden gjorde obalanserad och överekade viner men som i början av 2000-talet kom att långsamt gå mot en renare och mer elegant stil. Det här vinet hade en svagt gyllengul färg och en relativt stor och bara lätt vaniljig fatnyans, men med sin friska syra och långa fruktiga smak skulle jag ändå säga att vinet var läckert och rätt elegant. Det är inte den bästa tappningen från Les Narvaux, som är en av de bästa inte klassificerad vingårdarna i byn, men det är gott och fungerade riktigt bra till tartaren, särskilt tack vare krämen av löken, sältan från parmesanosten och såklart också tryffeln, världens bästa hedonistiska råvara! Är det något team Crespi Einarsson kan, är det just smaker och kombinationer mellan mat och dryck.

Hummer, vilket underbart namn på ett kapitel. Men så är det ju också hedonister som har skapat boken Hedonisten. Idén som sådan var inte märkvärdig, den har man sett tidigare, men det är inte skapandet av en ny rätt som är det mest spektakulära, utan utförandet av den. I ett briocheliknande korvbröd serverades en god, krämig och välsmakande hummersallad. Inte svårare än så, men gott nog för att tillfredställa värdarna och även deras stora skara lärljungar. Lobster Roll, som det hela kallades, var riktigt gott. Försvinnande gott!

I glaset till hummern en klingande ren 2013 Riesling Ried Heiligenstein från Schloss Gobelsburg. Min första spontana tanke var att det var alldeles för länge sedan jag drack viner från denna österrikiska excellent. Vilket såklart är synd med tanke på hur goda de är. En fin komposition av citron, lime och persika är det första jag tänker på, men någon sötma står inte att finna. Okej, det gör det faktiskt, i en halv sekund i den första delen av smaken är det visst en liten sötma som triggar smaklökarna, sedan är det fräschören, en fin syra och till sist en torr smak med kittlande mineralsälta. Gott? Absolut! Ska det behöva gå två år till innan jag dricker vin från Schloss Gobelsburg? Absolut inte!

Barolo stod på tur, den här gången med en 2010 Barolo från Andrea Oberto som bjöd på en riktigt läcker rödfruktig och även lätt blommig doft, i sitt unga nuläge med en sötaktig och lätt ekfatskryddig nyans men totalt sett en så sensuell arom och len men, såklart också sträv struktur, att jag inte bara drack en servering av vinet, utan också bad om påfyllning, både en och en halv gång till.

Barolon fick sällskap av en rosastekt bit av entrecôte från en femårig kviga som hade hängts (köttet alltså, inte kvigan) under fyra veckor för mörningens skull. Köttet var rikt marmorerat och välsmakande, saftigt och gott och det serverades med ugnsbakad tomat, späda friterade lökringar och en béarnaisesås som hade fått det hedonistiska namnet "köttbéarnaise". I mina öron är det rena poesin, i min gom är det lyrik, och såklart är allt det här ren och skär hedonism.

Det som var tanken att vara en lunch och en tidigt middag, en så kallad förmiddag för oss hedonister, utvecklade sig till att bli något av en full dag. Efter en god mörkrostad, fyllig och rik öl, Crespi Cigar Smoked Stoutsom specialbryggts till Djuret av Pang Pang Brewery i Hökarängen och till den och lite annat gott därtill hängt med ett gäng goda vänner på innergården på Djuret, blev så dags att ta sig hemåt till den vanliga vardagen.

Märkligt nog gick hela måndagen åt till njutning. Väl hemma igen, med alla fantastiska intryck av Rodolphe Peters, Daniel Crespi och Mikael Einarsson kändes det inte mer än rätt att ge sig i kast med den stora spritsamlingen på Café Rotsunda och luta sig tillbaka.
 
Det blev faktiskt lite smått och gott av varje, måste jag erkänna. En liten smutt av god grappa från Romano Levi, ett par stänk av god cognac från Delamain och såklart också ett glas gammal klosterlikör, men inte en Chartreuse som man skulle kunna ha trott, utan en lätt kryddig, örtig och mjukt fruktig honungsaromatisk D.O.M. Bénédictine från mitten av 1960-talet. Det var ju trots allt måndag och det måste ju verkligen firas!

Fred Schrader på AG den 2 maj



Fred Schrader kom till Stockholm, för första gången. Då blir det kalas, några mer formella provningar är inte riktigt det som Fred vill hålla, han vill ha kul och ta pulsen på Stockholm lika ivrigt som vi ville träffa honom och prova hans exklusiva viner.
   Fred är strax över 60 år, han föddes i New Jersey men växte upp i Florida och valde konst och antikviteter som sitt liv och sitt yrke. Vinet kom dock tidigt, redan i 20-årsåldern väcktes intresset för vin och med åren fördjupades detta intresse. Genom en vinsamlare i Florida fick Fred möjligheter att prova äldre stora röda bourgogner och på en gemensam resa till Napa Valley fastnade Fred för de kaliforniska vinerna, särskilt de mogna. Här mötte han också Ann Colgin, de två blev ett par och gifte sig och började 1992 att göra vin tillsammans med Helen Turley som vinmakare. I sex år gjorde de viner som hyllades, men 1997 skilde de sig och Ann Colgin gick sin väg och grundade Colgin Cellars med Fred tillsammans med vinmakaren John Kongsgard grundade Schrader Cellars. Inom ett par år var vinerna från Fred bland de högst hyllade och mest svårfunna i Napa Valley, särskilt från 2000 då Fred började samarbeta med odlaren Andy Becksdoffer och köpte druvor från hans fantastiska vingård To Kalon i Oakville.

Vi var en liten skara vinvänner som samlades på Restaurang AG i Stockholm för att äta middag med Fred Schrader, som mer eller mindre var nyinflugen från San Francisco.
   Vi började med 2006 Cristal frånLouis Roederer, ur magnum kvällen till ära. Det är alltid gott med Cristal och den här tappningen var citrusaromatisk och blommig, smakmässigt knappt medelfyllig, frisk och elegant stram med en fin brödighet i den långa smaken. En fin början på det som skulle bli en lång kväll.

Av Freds egna viner från Schrader Cellars började vi med 2012 Boar’s View Chardonnay från Sonoma Coast. ”Det tog oss nästan tio år att lyckas köpa den här vingården, den ligger intill Marcassin Vineyard och jag kände direkt att den hade en fantastisk potential och att jag ville äga den, men det var mycket problem med att köpa den eftersom ägaren först inte ville sälja den”, säger Fred och berättar att det i tillägg till de drygt två hektar som då var planterat fanns ytterligare fyra hektar prima land som kanske skulle kunna planteras, om han vill. Så har det ännu inte blivit.  
   Efter mycket om och med kunde Fred köpa egendomen och anlitade Valdes Ulises att sköta om vingården. Den första årgången blev 2011, men då gjorde man bara ett fat av vinet.
   Vinet är medelstort, det har en soligt rik frukt och diskret ekfatskryddighet (nästan bara nya fat från François Frères), men det finns något svalt och elegant över doften och även smaken är elegant med en god syra, len kropp och även en lätt kittlande mineralitet. Priset är dessvärre skyhögt, det skulle kanske landa på cirka 1 700 kronor i Sverige, på tok för mycket.
   ”Det här vinet har aldrig sålts till någon, av årgång 2012 gjorde bara 60 lådor av det och 2013 blev det ungefär 70 lådor”, säger Fred och säger att det är därför som priset ligger så högt. ”Om vi skulle sälja det, vill säga”, lägger han till och skrattar.

Jag älskar att äta på AG, det är rejält, det är rustikt, allt finlir är uteslutet och istället satsas allt på urval av de bästa råvarorna och hederlig enkel matlagning med siktet inställt på smak. Vi kör nästan alltid family style dining här, in med faten och dela allt det goda med vännerna. Våren till ära fick vi tysk vit sparris klass AA, nykokt med en krispig kärna och serverad med en krämig olivhollandaise. Superbt till det krämigt texturerade chardonnayvinet.   

På fatet intill soft shell crab, handflatesmå tunna krabbor som ömsat skal och därför är mjuka, sedan stekta i olivolja med vitlök och därefter smaksatta med citron och lite tabasco. Det här gillar jag verkligen!
   Som vanligt när vi har utländska gäster på besök beställer vi också in löjrom med smörstekt bröd, crème fraiche och finskuren rödlök, något som alltid uppskattas. 

Slutligen en rejäl skärbräda med bläckfisk från Atlanten, tjocka armar grillade till perfekt konsistens, försiktigt smaksatta med salt och persilja och av oss vid bordet med grillad citron. Det är något särskilt med bläckfisk, jag är faktiskt helt galen i det och väljer det alltid när jag ser det på menyn … särskilt om AJ Styles är med. Vi har våra egna historier om bläckfisk.  

Efter förrätterna gick vi över till 2012 Boar’s View Pinot Noir av klonerna Swan, Wente och Calera från samma vingård som chardonnayvinet kom från. Det här vinet kombinerade den kaliforniska solen på ett riktigt fint sätt med havssvalkan som skänker fräschör och en nästan vegetal kryddighet. Smakmässigt noterar man en god nästan citrusfrisk syra i den soliga frukten och faten var fint integrerade i vinets kropp.  
   Från Freds andra vingård i Sonoma Coast, denna bara åtta kilometer från kusten uppe i Annapolis i det stora distriktets norra del, kom vinet 2012 Pinot från Aston Estate som görs av klonerna Dijon 115, Dijon 667 och Dijon 777. Det här vinet var lite lenare och friskare, det var det bättre och mer eleganta av de två, men också det här är lite väl högt prissatt, vilket gör det svårmotiverat att köpa. 

Det finns ingen restaurang i Sverige som når upp till den köttkvalitet som krögare Johan Jureskog och hans team på Restaurang AG levererar. Är man ett sällskap tycker jag att man ska plocka in lite olika köttbitar så man kan jämföra dem och få en större köttupplevelse. Allt grillas medium rare om inte annat önskas och det håller jag som den bästa stekgraden.
   Den här kvällen fick vi bland annat in en riktigt god porterhouse från en 38 månader gammal skotsk gräsätande kossa av rasen Gallaway. Den var smakrik, men i elegans rådde den inte på den svenska porterhousesom man i samarbete med Fällmans Kött har tagit fram och låtit hänga i fem veckor. Som vanligt höll jag deras entrecôte av kvalitet grand cru och klubbsteken som hade hängts sju veckor på benet som de finaste sorterna. 
   Tillbehören är goda och fräscha, sallad med parmesans, ugnstorkade tomater, smörslungade sockerärter och en riktigt god béarnaise. Svårare än så behöver det inte vara.

Till köttet hade vi fått in de smakrika cabernetvinerna från Schrader Cellars. Vi började med ett helt nytt vin från honom, 2012 Cabernet Sauvignon Las Piedras Vineyard som kommer från en ung vingård alldeles intill Dr Crane Vineyard i St Helena, en vingård som odlaren Andy Becksdoffer relativt nyligen köpte.
  ”Vi har en liten sektion, omkring två hektar stor, med väldigt stenig jord, det ser faktiskt nästan ut som i Châteauneuf-du-Pape, i alla fall just i vår del av vingården som fram till slutet av 1990-talet faktiskt var en flodbädd”, säger Fred och lägger till de andra lotterna har en mer sandig lerjord och att vinerna från de olika lotterna i vingården uppför sig helt olika. Han är väldigt entusiastisk över vinet och ser en stor potential i den här vingården.
   Vinet har en stor men ändå elegant doft, fint fruktig i den generösa och vinbärsaromatiska men absolut inte varma och solbakade fruktstilen, smakmässigt har vinet en rik frukt, men det finns också en livlig mineralitet och struktur som gör det ganska lättdruckna och eleganta vinet väldigt fint nyanserat. Det här är seriöst gott!

Vi tog oss vidare i övningen och fick 2012 Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard RBS i glasen. Det här vinet var lite mörkare fruktigt, djupare och nästan lite bläckligt snarare än vinbärsfruktigt och med det upplevdes det något mer komplext och mineraliskt än vinet från Las Piedras Vineyard. Det här är också riktigt gott, faktiskt nästan godare nu som ungt.
  ”Det här vinet görs uteslutande av Clone 337, det är en stor och rikt fruktig klon som ger väldigt yppiga och nästan framfusiga viner, och det här är det vin man gärna kan visa upp direkt det lanseras eftersom det är så tydligt redan som ungt”, säger Fred
   ”Egentligen förstår jag inte alla som köper vinet, eller andra viner för den delen, och frågar mig hur det kommer att smaka med ålder, när han tycker att köparna borde öppna en flaska direkt de har köpt några och upptäcka att vinerna är riktigt goda redan som unga.

Det tredje vinet var 2012 Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard T6 görs av Clone 4, som är en liten klon med större struktur och lite mer nyanserade dofter, ett mer komplext vin helt enkelt. Dock uppfattar jag vinet som mycket mer koncentrerat, djupare fruktigt och det har nästan en kolaliknande rondör. Björnbär, blåbär och även plommon noteras, men det är inte sötaktigt, det är intensivt och djupt och koncentrerat. Och gott. Den yppiga frukten gör vinet mer sammetslent även om tanninerna rent fysiskt känns i munnen. Av de tre var min favorit vinet To Kalon Vineyard RBS. Fast helt ärligt, vilken dag i veckan som helst hade jag gärna druckit vilket som helst av hans andra cabernetviner också. För övrigt är det Cabernet Sauvignon allt handlar om.
   ”Allt vi gör är Cabernet Sauvignon, vi blandar aldrig i något annat som Cabernet Franc, Merlot och Malbec, och gud vet vad annat, föresten, vad mer brukar man blanda i vinerna från Bordeaux”, säger Fred lite frågande och brister ut i ett skratt.

Att lära känna ett vin handlar till viss del också att lära känna hur det utvecklas med lagring. Ur den aspekten blev 2005 Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard RBS en fantastiskt intressant lärdom. Vilket vin, även om frukten fortfarande är tät och mäktig, men det finns en mer örtigt komplex nyans och ett stråk av ceder och blyerts och det hela är ytterst komplext. Jag nämnde för Fred att det fanns sköna nyanser av kryddor och ceder och även svarta oliver, och Fred kontrade med att ”Men vad fan, vill du verkligen dricka oliver?”, och jag sa, ”Ja!” och han brast ut i ett hejdlöst skratt. Fred är full av humor, har lätt till skratt och är genuint trevlig och rolig att umgås med. Tänk vad skönt det är med härliga vinpersoner som inte tar sig själva och sina viner på för stort allvar hela tiden.

För att befästa det ännu inte välkända faktumet att jag kan säga nej till sådan som är gott att äta och dricka, vill jag här och nu bekräfta att jag tackade nej till serveringen av min favoritost Brillat-Savarin. Inte för att jag inte var sugen på ost, mer för att jag faktiskt började bli mätt av alla härliga viner vi fick dricka.  

Bra viner är kanske inte bättre ur magnum (okej, ibland är det så, särskilt om magnumvinet har fått lite mognad), men bra viner är alltid roligare att dricka ur magnum eftersom det är så mycket mer av det goda i större flaskor. Därför fick 2012 Cabernet Sauvignon Old Sparky MMXII ur magnum ett särskilt varmt välkomnande vid bordet.
   ”Old Sparky är något av vårt prestigevin, det är det bästa uttrycket av varje årgång och vi gör inte särskilt mycket av”, säger Fred när vi provar vinet.
 
”Min fru säger att det här vinet är som sex i en flaska”, lägger han till. Ja, kanske kan man hålla med, utan att känna frugan ifråga. Frukten är djup, texturen silkig, jag notera blåbär och vinbär och god syra och fina tanniner och snyggt placerade fat och god längd och yppig frukt och så vansinnigt god och så sensuell och så … ja, jag kan hålla på ett tag till med trevliga beskrivningar. Old Sparky, that’s my kind of pleasure.

Efter en tung köttmåltid med rejäla röda viner till är det alltid gott med något uppfriskande. Således blev det lite häng i den trevliga baren på Restaurang AG, där det korkades upp en magnum 2005 Fleur du Passion Brut från champagnehuset Diebolt-Vallois. Med minnet av de fylliga röda vinerna i gommen kom den här champagnen som en frisk fläkt. Den var fortfarande ungdomligt frisk och stram, helt torr men med en god äppelliknande fruktighet som också bjöd på små nyanser av bröd och citrus.
 
Vi fick också in en flaska rött som serverades blint ur karaff. Helt klart kom vinet från Bordeaux, det var stramt nyanserat i en stil som jag direkt placerade i Médoc, på en god men inte skrytsam nivå. Jag hade gissat att det hade en dominans av Cabernet Sauvignon, nyanserna av blyerts och mörka bär vittnade om det, men i själva verket är det här vinet en cuvée av cirka 65 procent Merlot och bara 15 procent Cabernet Sauvignon och vinet har mognat i helt nya ekfat, cirka 90 procent franska och tio procent amerikanska, under 20 månader. En kul detalj med detta vin, 2011 Château Tour Seran från Médoc, är att vår svenska sommeliervärldsmästare (2007) Andreas Larsson har varit med och gjort slutblandningen.
 
Därmed var vår kväll på Restaurang AG över och istället tog vi oss till ett annat av de trevliga vardagsrummen i Stockholms krogvärld, PA och Co. Här blev det nya blindserveringar, två röda viner i karaff ställdes fram av de leende sommeliererna. Det var två helt olika viner, det första djupt och mörkt fruktigt och mer besläktat med vinerna från Schrader Cellars än vad det andra vinet var. Napa Valley var inte svår gissning, men jag tyckte nog att det var lite silkigare och mer elegant än vad jag mindes 2010 Cabernet Sauvignon Hillside Selectfrån Shafer Vineyards som. Det här är ett vin som normalt sett behöver omkring tio års flasklagring innan det börjar bjuda på den finess jag redan nu såg i vinet. Allra helst hade vinet behövt stå i karaffen i ytterligare en timma, men jag måste medge att jag inte hade några problem att njuta av vinet precis som de var, här och nu.

Vinet i glaset intill var mycket mer distinkt. Det formligen osade kraftig och kryddig Syrah och nya dyrbart inköpta kvalitetsfat om vinet som i min värld bara kunde komma från ett fåtal producenter i världen. En av dem strök jag eftersom det här vinet inte riktigt hade den steniga mineralitet jag finner i vinerna från Côte-Rôtie och E Guigal. Återstod Alban Vineyards i Kalifornien, men då jag tyckte att faten här var lite mer uttalade och nästa kafferostade med inslag av tjära, valde jag den producent i Coteaux du Languedoc som gör mitt tredje alternativ, Château Negly. Det var rätt, i glaset den också egentligen alldeles för unga men ändå riktigt goda och kryddigt smakrika och köttiga 2009 Porte du Ciel.

Man skulle lätt kunna tro att allt skulle sluta här, men det blev (minst) ett stopp till den här natten för att visa Fred Schrader att Stockholm minsann har en fantastisk terroir för vin, i alla fall sett till sommelierer, vinbarer och vinrestauranger. Således blev det ett stopp på Burgundy och Djuret i Gamla Stan … ett alltid lika trevligt och fantastiskt vattenhål för vinälskare.

Louis Michel och Mont-Redon på Sturehof den 4 maj


 
Men oj, vad länge sedan det var jag åt middag på Sturehof, detta klassiska brasserie som jag en gång i tiden såg som mitt naturliga vattenhål när jag lämnade hemmet. Den här kvällen blev det så äntligen dags att bänka sig på Sturehof när Guillaume Gicqueau-Michel från den fantastiska firman Domaine Louis Michel i Chablis var på besök i Stockholm.
   Domänen är en av de mest klassiska i Chablis, den grundades redan 1850 då Chablis fortfarande var ett blomstrande vindistrikt med en planterad areal som var mer än sex gånger så stor som idag. Efter vinlusens härjningar för 120 år sedan och den ekonomiska kris som följde i fotspåren av de två världskrigen var det inte mycket kvar av Chablis, distriktet höll faktiskt på att försvinna! Domaine Louis Michel överlevde dock, något jag är mäkta glad över eftersom jag idag rankar dem som en av det numera blomstrande distriktets bästa producenter.  
   Sedan 2004 är det Guillaume som gör vinerna och leder domänen, som ett normalt år producerar ungefär 150 000 flaskor vin, av vilken drygt 13 000 flaskor utgörs av grand crus. Odlingen sköts så naturligt som möjligt, men man är inte certifierad som ekologisk odlare. Alla premier crus och grand crus skördas för hand, men till de större lotterna för generisk chablis tillämpar man maskinskörd.

Det jag inte visste då det damp ner en middagsinbjudan med Guillaume i mejlkorgen var att Jérôme Abeille (till vänster på bilden) från Château Mont-Redon i Rhône också var på besök och skulle följa med. Dubbelt så kul!
   Vi började dock med två viner från Domaine Louis Michel och i första glaset skänktes 2011 Chablis Premier Cru Butteaux upp. I den här vingården, som är den södra delen av vingårdsläget Montmains, har man till det här vinet två lotter planterade 1972 och 1974 och jorden har ett lite större inslag av lera vilket brukar ge vinet en extra tyngd. Det här vinet är ungt och ganska stramt, nästan lite knutet, men med luft började det blomma upp och bjöd på en riktigt fint jordig, nästan fet och på gränsen till smörrostad nyans. Syran är frisk, men inte direkt stram, och det beror både på årgången och på vingårdsläget i sig.
   ”Våra viner behöver mycket luft, särskilt när de är unga, och med unga menar jag normalt sett under åtta till tio år gamla”, förklarar Guillaume när vi dricker vinet, som till en början är just lite knutet.

I glaset intill hade vi 2010 Chablis Grand Cru Les Clos, ett vin jag har provat många gånger tidigare och då liksom nu finner vara alldeles ljuvligt. Fortfarande ungt och till och med lite knutet, men vansinnigt gott.
   ”Åh, 2010 är en fantastisk årgång, jag önskar att vi kunde få sådana årgångar oftare”, säger Guillaume och ser lite drömsk ut. Inte för att han faktiskt måste ha stora årgångar för att göra fantastiska viner, men när man dricker hans viner från 2010 förstår man precis vad han menar.
   Det här vinet är ljuvligt, det förenar stramhet och mineralisk stringens med en nästan fetlagd kropp och härlig densitet och smaken ligger kvar i långt över en minut.
   ”Allt följde skolboken våren och sommaren 2010, vädret var perfekt och blomningen blev så fulländad att vi också fick en god volym och när vi väl skördade druvorna, som var de perfekt mogna, gav de viner med fantastisk balans”, säger han vidare.
   Domänen äger en 0.50 hektar stor lott i denna fina grand cru, delad i två block där det ena planterades 2000 och det andra 1967.      

Maten på Sturehof har varierat i kvalitet genom åren, men under den senaste perioden jag hängde här tyckte jag att kvaliteten var bättre än på länge. Hur man upplever maten kan också bero på när på kvällen man kommer, kvaliteten kan nämligen variera lite beroende på hur fullsatt restaurangen är. Men allt som oftast är maten vällagad och god, men den drar alltid mer åt den lite rustika och klassiska brasseriematen än åt något tjusigare. Till våra chablisviner fick vi en grillad pilgrimsmussla som låg på en kräm av jordärtskocka i sitt eget skal, med spröda chips av jordärtskocka som garnityr och lite brynt smör som god kryddning. Musslan var dessvärre lite för mycket tillagad, men rent smakmässigt fick rätten godkänt och den passade också ganska bra till vinerna, även om dessa kanske var en aning för späda och eleganta för rättens smakrikedom. 

Till varmrätten gick vi över till Rhônedalen och firman Château Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape. Härifrån drack vi först deras 2012 Lirac, en appellation som man har omkring 30 hektar ägor i. Den här appellationen ligger alldeles intill Châteauneuf-du-Pape och Jérôme förklarar att alltfler producenter i Châteauneuf-du-Pape har investerat i Lirac och att det finns en stor framtidstro inom appellationen. Stilmässigt hittar man nämligen många likheter dem emellan, det som mest skiljer de två områdena från varandra är framför allt jorden.
   ”Här i Lirac har vi mer av en sandig lerjord med inslag av sten, medan vi i Châteauneuf-du-Pape har tre huvudtyper av jordar”, förklarar Jérôme.
   ”I de av sand och lera dominerande vingårdslotterna odlar vi framför allt Mourvèdre och Syrah och de andra blå druvsorterna, medan vi i de mer typiskt steniga jordarna odlar Grenache”, fortsätter han och lägger till att den lilla mängd vita viner man gör framför allt kommer från kalkstensrika jordar.
   Vinet från Lirac är ett för prislappen riktigt bra vin, det görs till cirka 70 procent av Grenache, 20 procent Syrah och resten Mourvèdre och bjuder på en skönt sydfransk frukt och kryddighet, en rik känsla av med inslag av både kokta vildhallon och lakrits. Tio månader i ekfaten har rundat av vinets kanske redan från början lena tanniner, och det var lika gott att dricka vinet som det var som till den eleganta varmrätten.

Firmans större vin stod näst på tur, 2009 Châteauneuf-du-Pape, en cuvée av 60 procent Grenache, 30 procent Syrah, åtta procent Mourvèdre och två procent av de andra druvsorterna. Omkring hälften av vinet har legat i små ekfat, 25 procent nya, under ett år, men någon ekfatskaraktär står inte att finna. Smaken är rätt elegant, nog för att det finns en ganska rik fruktighet och kropp och även en viss alkoholvärme, är det ett vin som inte på något sätt är överdådigt.
   ”Vi hör till de firmor som gör mer klassiska viner här, vi har aldrig siktat på den stil som får höga poäng i amerikanska tidningar, vi söker mer av den finess och den komplexitet som är sprungen ur jorden snarare än druvorna i sig”, säger Jérôme när jag kommenterar att vinet har lite mer av den fina mineralitet jag ibland saknar i de större vinerna härifrån.
   ”En sak till, vi gör aldrig några specialcuvéer och vi har heller aldrig känt oss lockade att göra det”, säger han och drar igång ett resonemang som är lika intressant som sant.
   ”Det är lätt att göra specialcuvéer från de äldsta vingårdslotterna eller de bästa faten, men problemet är att man lätt urholkar huvudvinet när man plockar bort de bästa komponenterna”, säger han och säger att de aldrig ens har haft en tanke på att särbuteljera ett enskilt toppfat för eget bruk.
   ”Vad ska vi med ett sådant fat till”, frågar han mig.

Varmrätten var en riktigt god lite vårkyckling, urbenad inifrån och fylld med en kycklingfärs och persilja, sedan helstekt till saftigt innanmäte och krispigt gyllene skinn. Till den lilla fågeln hörde potatiskroketter, grön sparris och lite friterad svartkål samt en god velouté kokt av kycklingfond, vitt vin och grädde.
   Det här var en elegant rätt som väldigt lätt skulle kunna slås sönder av fylliga röda viner (ett smakrikt och gärna fatjäst vitt vin hade faktiskt varit helt perfekt), och vinet från Châteauneuf-du-Pape tangerade nästan en sådan kraft trots att det var rätt elegant. Jag tyckte helt ärligt att vinet från Lirac tack vare sin lite lättare kropp var det mest passande till. 

En liten bit skulle vara gott till det sista vinet, tänkte vi, och beställde in en tallrik med två sorters ost. En ost jag själv aldrig hade provat förut var den italienska Tuma Persa, en gammaldags italiensk hårdost av komjölk som inte hade tillverkats på över hundra år innan en ostmakare utanför Palermo på Sicilien återupptog produktionen. En intressant detalj med osten är att den är ingniden med pepparkorn som under lagringen tillför osten en pikant kryddhetta … som i ärlighetens namn var lite för påträngande. Jag vet helt ärligt inte vad jag tyckte om osten, man troligen kommer jag inte köpa den igen. Det var väl ungefär så det lät hos mina vänner runt bordet också.
   Istället satsade vi på den krämiga centralfranska getosten Valencey, formad som en något avhuggen pyramid och pudrad med saltad aska innan den lagrades under en månads tid. Den var som vanligt god.

Vi återgick till lite friskt och fräscht, således tillbaka till Chablis och Domaine Louis Michel. Den här gången en 2011 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, ett vin som jag oftast håller som ett av de allra bästa från domänen. Och såklart, Montée de Tonnerre är en av de allra bästa vingårdarna i Chablis, förvisso en premier cru men i min värld på samma nivå som vingårdslotterna på den sluttning som är klassad som grand cru. Det här är gott, på riktigt, även om årgången inte är det allra vassaste slår vingårdens starka terroir igenom och ger vinet en typisk mineralisk struktur ger vinet en läckert stram eftersmak. En härlig detalj med det här vinet är att det blir mer och mer mineraliskt i doften ju längre de stod i glaset. Såklart var jag tvungen att fylla på glaset ett par gånger, och så började utvecklingen om från början varje gång det kom nytt friskt vin i glaset. Och det kom nytt vin i glaset ett par gånger …

Stonestreet Wine Dinner på Villa Källhagen den 6 maj


I den norra delen av Alexander Valley ligger en egendom som heter Stonestreet. Den grundades 1989 av den stora visionären och vingårdsälskaren Jess Jackson, men vineriet döptes efter hans mellannamn, Stonestreet. Allt började med att han 1989 köpte egendomen Stephen Zellerbach Vineyards (som hade grundats 1973), som låg på det ställe där hans superexklusiva viner Verité nu görs. År 2000 kunde han köpa en annan egendom inte långt därifrån och investerade 30 miljoner dollar i ett nybyggt vineri. Även om vinerna redan innan det var bra, skulle kvaliteten höjas med det nya vineriet, med nya vinmakare och även med äldre vingårdar man fick allt större förståelse för.
   När Jess Jackson hade köpt den stora bergsegendomen som utgör fundamentet för Stonestreet upptäckte han successivt variationerna i de olika lägena och blev än mer övertygad om att utveckla vingårdarna. Idag är egendomen ungefär 2 070 hektar stor totalt, av vilket 364 hektar är planterat med vin i sammanlagt 235 olika vingårdsblock. Det här är en av de mest fantastiska vingårdarna jag har sett någonsin och någonstans i hela världen.
 
Idag gör man ungefär 15 vingårdsbetecknade viner vardera av Chardonnay och Cabernet Sauvignon. I glaset skänktes ett av dem upp, en gyllengul med samtidigt svagt grönskimrande ung 2011 Broken Road Chardonnay från en av vingårdslotterna uppe i bergsvingården. Vinet är rikt, samtidigt friskt och elegant i en stil som märkligt nog kan beskrivas som sval, inte riktigt burgundisk men heller inte särskilt långt ifrån, med en citrus- och päronaromatisk och lätt blommig doft som har fått en liten kryddighet och vaniljsötma från de franska faten som vinet har jästs i. Faten ger en fin krydda även i smaken, men den upplevs frisk och elegant tack vare den fina syran och även något fet tack vare den rika frukten.
   Den här vingården planterades 1996, den ligger på 550 meters höjd, vilket gör den till en av de högst belägna lotterna i den här vingården, och i hela Alexander Valley faktiskt. Vinet har jästs i franska ekfat, cirka 35 procent nya, och man har tillämpat bâtonnage för att ge vinet en silkeslen kropp. 
 
Rätten som serverades därtill var enligt chef Mathias enkel, men den var väldigt god och matchade vinet perfekt. Det var en tunt utskuren pilgrimsmussla som hade fyllts med en luftig färs av gös, räkor och pilgrimsmusslor och därefter bakats i ånga. För att möta vinet hade rätten fått ett inslag av torkat äpple och citron, två aromer som verkligen gifte sig perfekt med vinets motsvarande dofter. Till det hörde ett luftigt blåmusselskum som fångade upp vinets mer mineraliska aspekter.
 
Vi fortsatte med vitt och gick nu på ett chardonnayvin från en annan vingårdslott, Bear Point, belägen på ungefär 340 meters höjd och planterad 1997 med sticklingar från de vingårdar som Peter Michael Winery har högt uppe i bergen i Knights Valley. Vinet var 2011 Bear Point Chardonnay, det hade tack vare den lägre altituden ett lite större djup och något mer generös frukt, och det var också den som på ett fint sätt bar upp faten (48 procent nya i den här årgången) som faktiskt inte alls var så framträdande som jag först hade trott att de skulle vara. Jämförelsevis är det här det lite rikare vinet, vilket också var anledningen till att vi valde att göra en lite smakrikare rätt.
 
Rätten bestod av en finskuren tartar av oxfilé från en ekologisk gård i Närke, smaksatt och uppblandad med lite grand av en duxelles av champinjoner, shiitake och ostronskivling för att lyfta smakrikedomen i tartaren och till det serverades lite smörstekt shiitake och till det en beurre blanc smaksatt med ostron och ostronfond. Ostronen hade önskad effekt, att tillföra en liten mjukgörande sälta och även spegla chardonnayvinets fina mineralitet. 
 
Om det är vinerna av Chardonnay eller Cabernet Sauvignon som är firmans finaste är svårt att säga, men en sak är säker, man gör fantastiska viner av båda druvsorterna. Nu gick vi över till Cabernet Sauvignon, firmans signaturvin 2010 Estate Cabernet Sauvignon, ett vin som är tänkt att representera vad man kan göra av den nobla druvsorten. Vinet görs uteslutande av Cabernet Sauvignon och det kommer från framför allt fem block uppe i vingården för att ge en breddad komplexitet. Det har sedan mognat under 16 månader i franska ekfat, cirka 35 procent nya, och faten noteras bara som en finstämd nyans av grafit och cederträ i den både djupa mörkbäriga frukten (ganska mycket svarta vinbär) som också har en liten gräsighet. Faten är mjuka, nästan lite vanilj- och kolasöta, vilket bidrog till att vinet kändes sammetslent.  
 
Oxsvans var skuren i bitar, stekt och sedan bräserad i rött vin med massor av björnbär för att fånga upp vinets rika solmogna frukt. Till det plockade köttet serverades en kräm av rostad blomkål vars funktion var att runda av den strävhet som är så typisk i unga cabernetviner. För att bryta konsistensen med något krispigt hade vi också lagt till torkade chips av svartrötter och rödbetor.
 
Nästa rätt var en kalventrecôte med en puré av persiljerot, också den med anledning av de två cabernetvinerna vi nu skulle få serverade fortfarande är unga och sträva, därtill smörbakad god schalottenlök och till det en smakrik rödvinssås som skulle matcha vinernas rika frukt. Såklart kunde vi inte låta bli att montera ner lite god anklever i såsen, för smakens skull och för den mjukgörande texturens skull.

Två viner blev det till, båda från enskilda vingårdslotter uppe i Alexander Mountain Estate och båda gjorda uteslutande av Cabernet Sauvignon. Det yngsta av dem var firmans kanske mest komplexa 2010 Christopher’s Cabernet Sauvignon kommer från en av de högst belägna lotterna i den stora vingården. Det här vinet är djupt, tätt och koncentrerat men det är inte fruktmättat, det är mer komplext och har den typiskt bläckiga och läckert stenkrossiga mineraliteten som är så typiskt för fina viner från bergsvingårdar. En liten nyans av ceder från ekfaten, 70 procent nya, noteras också, men det bäddas in på ett utmärkt sätt av frukten. Efter en halvtimma i glaset blommade frukten ut och bjöd då på lite yppigare toner. Vinets tanniner är myckna, men de är ändå fint balanserade och de kompletteras fint av en mineralsälta. Det är egentligen bara en sak som är tråkigt med det här vinet – att man bara producerade 380 lådor av det.
 
I glaset intill hade vi 2006 Black Cougar Ridge Cabernet Sauvignon, ett vin som nu med nio års ålder har börjat kliva in i en första slags mognad. Alltjämt är vinet fruktintensivt och spänstigt, det är inte lika stenmineraliskt som vinet Christopher’s, i alla fall i doften, men smakmässigt är både tanniner och mineral påfallande framträdande. Nollsex är inte en av de mer omtalade årgångarna, men jag tycker nog att vinet levererar på en utmärkt nivå och det visar att både läget på berget, en bitvis mycket brant lott som reser sig från 350 till 390 meter i den södra delen av vingården, och hantverket inom både odling och vinmakning är förstklassiga. Ett litet strimma av mineraliskt uttryck från den järnoxidrika vulkaniska grusjorden går att förnimma i eftersmaken när frukten och ekfatkryddan har lagt sig. Av det här vinet gjorde man 240 lådor. 
 
En av de allra mest berömda vingårdarna för Chardonnay i Sonoma är Upper Barn, en 10.10 hektar stor vingård som planterades 1982 med klonerna See och Old Wente. Den som gav vingården sin berömmelse var Helen Turley som fram till 2001 köpte druvor härifrån till ett vingårdsbetecknat vin för hennes närmast kultförklarade firma Marcassin Vineyard. Det var ett fantastiskt vin, ett vin som var mer burgundiskt strukturerat än nästan något annat chardonnayvin i Kalifornien. I glaset hade vi nu tolkningen från Stonestreet, 2011 Upper Barn Chardonnay, ung och frisk, spänstigt mineralisk och livfull, men samtidigt med en motsvarande fetma och kropp man finner i grand crus från Bourgogne. Fruktigheten är dock mer intensiv och lite gulare och det finns även något nötigt och svagt rostat i doften, nyanser man också kan känna i riktigt bra viner från Meursault. Det här uppskattades verkligen av gästerna, inte konstigt att man hos Stonestreet ser det som sitt finaste vin av Chardonnay. Jag skulle gärna vilja dricka det här vinet igen om låt säga fem eller ännu hellre åtta år.
 
Den sista rätten, osten, blev en klockren doft- och smakmässig kopia av vinets personlighet. Vi tog helt enkelt feta och smakrika hårdostar (Gruyère och Comté) för att möta upp vinets kraft och feta kropp och samtidigt låta vinets solmogna frukt mötas av ostens sälta, sedan lät vi vinets fruktighet och fräschör balanseras av finskuret syrligt grönt äpple. Vinets lilla kryddighet och rostade nyanser från ekfaten (som ändå var rätt diskreta) speglades på ett enkelt sätt med lite rostade hasselnötter och en lättrostad brioche. Ja, egentligen behöver det inte vara särskilt mycket svårare att skapa fulländade kombinationer. 
 
 
Jess Stonestreet Jackson
(1930-2011)
visionär, terroirist och ägare och skapare av 40 förstklassiga vinegendomar
 

Fredagsmys i Köpenhamn den 8 maj



Man samlar ihop den svenska landslaget i gastronomisk hedonism, sätter dem på ett plan på Arlanda och ber flygkaptenen släppa av barlasten på närmast passande destination. Då dumpas man troligen av i Köpenhamn, och när man väl är där kan man lika gärna gå fullkomligt ”all in” på precis alla tänkbara smakfulla vis. Eftersom middagen var bokad först 19 och vi var installerade på hotellet redan 15 var det lika bra att grunda med lite sen lunch, eller om det nu rent av var frukost. Minns inte riktigt, om jag ska vara ärlig. Vid närmare eftertanke blev det visst ingen frukost hemmavid eftersom natten innan med Lady Rose och allt snickselisnacksande aldrig ville ta slut, vilket i sin tur ledde till en oväntat sen start denna dag.

Således ingen riktig frukost och således ett med all rätt ett försvarbart näringsstopp på kajen utanför hotellet i Köpenhamn. Där stod nämligen, lustigt nog, en gammal sommelierbekant och grillade korv och serverade tyska rieslingviner av klass, mer än så behövs inte för att bänka sig i vårsolen och njuta en liten stund.
   Korven var en slags variant av tysk weisswurst, men den var litet kryddigare och hade dessutom (såklart) upp mot tio procent tyskt rieslingvin i sig. Vi ville inte vara sämre vi, vi ville också ha upp mot tio procent tyskt rieslingvin i oss och det åtgärdades genom att för en måttlig penning införskaffa en 2013 Riesling Hardt från Weingut Müller-Catoir i Pfalz. Den var ung, spänstig och frisk med en ren, citrusfrisk och ändå diskret persikosöt fruktighet som matchade den sötstarka senapen på korven på ett bra sätt.

Vi hade fortfarande en god stund kvar till middagen, så vi bestämde oss för en lite mindre förmiddag på en vietnamesisk restaurang vi hade blivit rekommenderade, LêLê på Vestebrogade 40. Det visade sig vara en ganska stor och modernt inredd restaurang med högt till tak och behaglig trendig musik i bakgrunden. Då maten befarades vara kryddhet och rik på grönsaker och umami, tog vi in en svalt tempererad 2011 Grüner Veltliner Hochrain från Veyder-Malberg i Wachau i Österrike, en vinstil på ett önskvärt sätt möter upp det den här typen av maträtter har och även reagerar positivt på hetta i maten, just tack vare en nästan sötaktigt fruktig kropp. Årgången var dock lite varmare och gav ett något mindre syrafriskt vin än den 2013 som stod på listan, och som vi helst hade velat ha. Jag kan inte begripa varför en restaurangs vinlista inte är uppdaterad mot aktuell vinkällare – vi var dessutom kvällens första gäster. Man hade haft all tid i världen att från stängning kvällen innan justerat detta.

Istället för att välja varsin rätt, tog vi in ett antal olika rätter och delade dem broderligt family style, ett väldigt gemytligt sätt att äta på. Det blev bland annat en krispig sallad av finstrimlad papaya med strimlat kött och vietnamesisk koriander, dessutom en råmarinerad tonfisk (ganska tjocka, stora skivor) som hade smaksättning av citrusskal, kardemumma och krossad peppar och till det en dressing av sojasås och rödvinsvinäger samt endive (vilket inte alls är typiskt vietnamesiskt) och pak choi. Båda rätterna var goda, men inte helt övertygande och enligt utsago från Mr Z, som kan den här matkulturen mycket bättre än vad jag kan, var maten inte helt autentiskt.

Däremot var king fish ceviche, tunt skuren och marinerad, med en dressing av soja och sesamolja och som garnityr friterat ris, rostade sesamfrön, ingefära och lite chile en alldeles utmärkt rätt med riktigt fin smakbalans. Trots rättens olika smaker och dofter passade vinet perfekt till.

De färska vårrullarna med fläskkött, sötvattensräkor och mynta var också goda, liksom de varma friterade vårrullarna med fläskkött och krabba, men jag hade inte haft något emot om dippsåserna till hade varit lite hetare. Gott var det hur som helst. Ett par små smakbitar till fick vi oss här, och, ska tilläggas, ett par cocktails också. LêLê är nämligen också omtalade för sina goda cocktails – och det fina ryktet skriver jag gärna under på.

Geraniumär en av de mest omtalade och hyllade restaurangerna i Köpenhamn, faktiskt i hela Skandinavien. Såklart är det den fantastiska och fantasifulla maten som har gett restaurangen sitt rykte, men det faktum att kocken Rasmus Kofoed (som är delägare i Geranium) har kammat hem både brons, silver och guld i Bocuse d’Or för sin utomordentliga matlagningskonst säger också en hel del om den skyhöga gastronomiska ambitionen.
   Restaurangen ligger dock lite märkligt avsides från folklivet i en byggnad som knappast ser ut att hysa en stjärnprydd topprestaurang, den ligger dessutom på åttonde våningen i något som troligen för övrigt bara är en kontorsbyggnad. Men när man väl kommer upp i restaurangen förstår man med ens klassen, man möts av en luftig och sober foajé intill en stilfull och av verkligt fina viner välfylld vinkällare. Matsalen är stor och också den luftig, omgiven av panoramafönster som skapar utsikt över stora delar av Köpenhamn. Här ligger också det öppna köket som myllrar av kockar, som senare under måltiden visar sig vara högst aktiva i serveringen av rätterna, ett väldigt fint inslag i det varma och personliga värdskap som jag ger högsta betyg för här på Geranium.

Vi tog den stora menyn Universe för 1 600 danska kronor, innehållande nio små aptitretare, sju små varmrätter och en handfull små delikatesser avslutningsvis. Vi avstod dock från vinpaketet (1 300 danska kronor), vilket jag alltid tycker att man ska göra om man är tillräckligt många i sällskapet för att kunna ta in fyra till fem (eller fler) goda flaskor av varierande smaktyp.
   Till alla inledande aptitretare serverades vi (ett par flaskor) 2006 Millésime Extra Brut från Francis Boulard, en cuvée av ungefär 50 procent Chardonnay, 30 procent Pinot Noir och 20 procent Pinot Meunier som var mjukt äppelfruktig, en aning brödig, fruktig men påtagligt frisk och med en relativt lång och god och faktiskt inte alls stramt torr eftersmak. Den kom att fungera utmärkt till i stort sett alla inledande frestelser.
   Först ut var små spröda ax av spannmål med en salt ost, mest som ett litet krisp. Försvinnande litet, men gott och tack vare sältan perfekt till den torra champagnen.

Näst på tur en liten kopp med en len kräm av kärnmjölk med krabba och havtornsolja, en underbar liten rätt som förenade diskret sötma med syra och fet textur. Till den hörde små luftiga bollar av jäst morotsjuice, sega och krispiga på samma gång.

Små potatisar hade bakats så att de förkolnats och mer såg ut som små tryfflar (de var också, fick vi veta, färgade med bläckfiskbläck så att de inte kolnats till beska för att få sin svarta färg) till vilka ett gott rökt smör hörde. Det var en kanske för smakrik aptitretare för champagnen, men det var riktigt gott. En smakbit som däremot passade perfekt till champagnen var de elegant sammansatta lövtunna skivorna av päron, som hade fått smaksättning och aromer av en mild päronvinäger och lite citronverbena. Vårligt och gott.

En vacker servering som man till en början inte visste exakt vad man skulle äta av var de krispiga bladliknande flarnen av jordärtskocka med rågvinäger och valnötter.

Enligt idén ”aromer möter aromer och skapar en bra kombination”, passade såklart variationen av torkat äpple med en mild buljong av äppelsorten Ingrid Marie och ett flarn av äpple alldeles perfekt till den äppelaromatiska champagnen. Lite citrontimjan på rätten stack ut och skapade ett mer intressant möte.
   Nästa godsak var vitlöksklyftor som hade bakats så länge att de var mjuka, söta och alldeles svarta. Till dem hörde en syrad kärnmjölk som man skulle doppa klyftorna i för att sedan doppa dem i ett torkat och rivet nötkött. Försvinnande gott det med.

Ett trevligt och publikfriande moment är att ta in gästerna i köket, således grabbade vi tag i våra champagneglas, tog oss in i köket bland kockarna och fick nästa aptitretare serverad på bänken där de tre stolta Bocusestatyetterna stod uppradade. Rätten var en skummande, krämig och len soppa av murklor med garnityr av vaktelägg. Hur gott som helst, hur passande till champagne som helst (den här typen av rätt passar till all typ av mat).
 
Tillbaka till bordet i matsalen för den sista aptitretaren, en skål med knivmusslor i som vi tydligen skulle äta hela, med skal och allt! Skalen visade sig dock inte vara skal, de var ätbara och smakrika och var fyllda med knivmusslorna. Av sjögräs hade man gjort en smet som bakats till svarta, doft- och smakrika och ätbara sjögräskrisp. Snyggt!

En liten skål med tomatvatten låter tråkigt men var gott och friskt och det fick en fin smakbalans med en gelé av skinka från Skagen som verkligen smakade som gris är tänkt att smaka. Tänk så enkelt allt blir om man utgår från riktiga råvaror.

Däremot var nästa servering en ren skymf mot totaltupplevelse, en i och för sig vacker servering och god dillgelé stöpt i samma skepnad som de stenar den serverades med, men den granité av syrad gurka som hörde till var mest en illasinnad tolkning av ett-två-tre-lag som inget annat gör än att i alla avseenden döda smaksinnet och förgöra vartenda vin som står i mänsklighetens närhet. Att ens komma på tanken att servera en rätt med den här smaken på en topprestaurang är obegripligt, att göra det ger i min värld rött kort och raka vägen in i utvisningsbåset för begrundande av sina synder!

Det första vin vi hade beställt in var en god och begynnande mogen 2002 Grüner Veltliner Spiegel från Weingut Loimer i norra Österrike, en firma som i den hårda lokala konkurrensen ändå håller måttet och gör viner av ursprungstypisk karaktär och kvalitet. Det hade en viss mognad, men var fortfarande fruktigt med en ålders- och årgångstypiskt fet kroppsrondör, en kryddighet och även en liten blommighet som hör druvan till och smaken var lång, god och fick mig att känna att det säkert skulle matcha flera rätter här.

Vi kunde såklart inte hålla oss utan tog också in en 2012 Meursault Meix Chavaux från toppfirman Domaine Roulot, ett vin som kommer från en av alla de toppnoterade vingårdar som aldrig nådde acceptans för premier cru när den kategorin sattes, men som idag utan tvekan av de främsta kännarna av Bourgogne hör hemma i den kategorin. Jag noterade fetma, fräschör, mineralitet, renhet, djup och längd om vinet och kompletterade med att det var skolboksmässigt och vansinnigt gott!

Kummeln var saltad, ihoprullad och fryst, sedan tungt skivad till vacker tunn rulle på tallriken. Idén är inte alls tokig, presentationsmässigt blir det väldigt vackert, men det som händer när man fryser fisk är att vattnet i fisken fryser och när det sedan tinar tar det med sig alldeles för mycket hav, smak och känsla ur fisken. Serveras den sedan rå, som nu, blir den tyvärr lite fadd och urvattnad. Det var absolut inte dåligt, men heller inte magnifikt. Vi fick den dock serverad med utsökt finsk kaviar och persilja samt lite spröda fjäll från kummeln och rätten som sådan blev till slut väldigt god … men inte magisk.

Mest på kul kontrade vår sommelier med ett högintressant vin från Jean-Marc Roulot som också låg bakom vår vita bourgogne, men det här vinet gjort i helt egen regi utanför familjeegendomen. Det var helt enkelt en egen etikett av 2010 Meursault, men det mest intressanta med vinet var att flaskan hade öppnats sju månader innan vi kom, serverats ett par glas ur och sedan konserverats med ett täcke av argongas över. Gasen lägger sig som ett lock över vinet och skyddar det mot oxidation … typ, i sju månader!  Någon oxidation stod inte att finna, vinet var skolboksmässigt sitt ursprung, men saknade kanske lite övertoner i parfymen. Gott var det i alla lägen.

Den biodynamiskt odlade löken var bakad till perfektion, mjuk på ett sätt, krispig textur på ett annat. Tänk vad skarp rå lök blir förföriskt god och mjuk med tillagning. Lite kamomill satte extra somrig piff på rätten. Alltjämnt var det de vita vinerna som passade bäst, men så brukar det vara till minst 80-90 procent av rätterna i modern fine dining.

En av mina favoriträtter den här middagen var det stora grillade ostronet (grillat i sitt skal) från Limfjord. Det skulle enligt uppgift varit ungefär 15-20 år gammalt. Det hade en tydlig umamismak och havssälta och tack vare att det fortfarande var medium rare hade det också en len textur. Till ostronet hörde olika typer av jäst kål samt persilja och timjan och detta klorofyll kompletterade verkligen havskänslan på ett fint sätt.

En sås på omogna bär? Det låter som avsaknad av sötma och rondör och istället en kartig, besk och syrlig smak. Riktigt så omogen kändes inte såsen, men det diskret kartiga nyanser kompletterades med picklade gröna bär, lite färserad gurka och härligt klorofyll från olika örter. Och då hörde också en bit slätvar till.

Den senare rätten passade mycket tack vare sin elegans och allt aromatiskt grönt utomordentligt bra till vinet av Cabernet Franc från Loire, 2009 Saumur-Champigny från Clos Rougeard. Det serverades svalt och hade en god fräschör, fortfarande unga men inte påtagliga tanniner som dock bäddades in fint av den årgångstypiskt lite rikare frukten. Arommässigt fanns här både friska vinbär, vinbärsblad, nyslaget gräs och mer komplexa toner av grafit och cigarrlåda. Texturen av len och smaken påfallande lång med tanke på den lätta kroppen.

Vi fick också in ett hemligt vin som sommelier och delägaren Søren Ledet servera oss blint. Det var rikare fruktigt men fortfarande elegant, en relativt ung klassiker av Cabernet Sauvignon från Napa Valley var min spontana gissning, och den gick hem. I glaset en riktigt god 2010 Napa Valley Cabernet Sauvignonfrån Corison, en lite bortglömd firma som producerar väldig bra och också dokumentera lagringsdugliga viner. Stilmässigt är vinet en aning för kraftigt för den eleganta maten, men det är gott.

Det fungerade dock bra till lammet, men jag höll ändå vinet från Clos Rougeard som det mer passande avseende kraft, textur oh aromer. Lammryggfilén kom in helstekt och tillsammans med de varma och rostade örterna och enbären doftade det gudomligt. Lite bakad och väldoftande rotselleri hörde till, liksom picklad pinje. Det som på det rosastekta och saftiga lammet så ut som en fettkappa var i själva verket lent och smör visade sig vara en mousse av lamm, mild i smaken men ändå distinkt. Att lammet var så saftigt berodde utöver den perfekta stekgraden på att den först hade bakats sous vide innan den grillades hårt.

Återstod en kavalkad av desserter, som exempelvis den friska av päron och tagetes med en frusen yoghurt av fårmjölk.

En annan god dessert var trädet med en plommon och mörk öl.
 
En försvinnande god godsak var den lilla dödskallen av saltlakrits som formligen smälte i munnen.

Och så lite mer av smått och gott till det kaffe som jag som vanligt inte drack.


Den långa dagen var inte på långa vägar slut, efter den fantastiskt bra men kanske lite långt utdragna middagen på Geranium (cirka 4 timmar), kände vi oss sugna på lite mer goda viner. Vi tog oss därför till den lilla genuina och gemytliga R Vinbarpå Gammel Mønt 14. Här har de en ytterst seriös och väldigt rimligt prissatt vinlista som vi hittade massor av tänkbara goda flaskor i, allra mest av klassisk fransk sort och det var precis det vi var mest sugna på.
   En 2004 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerrefrån Domaine François Raveneau var den första flaskan att sätta livet till. Fortfarande ung, årgångstypiskt stram och mineralisk (nästan lite hård) och absolut knastertorr, men inte alls kartig eller vegetal. Kritan var uttalad, men med lite luft i glaset började vinets mer fruktiga komponenter ta sig fram och inom en halvtimma var vinet fullkomligt harmoniskt.
   Jag kontrade med en annan favoritfirma, Domaine Vincent Dauvissat, men på högre klassificering med vinet 2008 Chablis Grand Cru Clos. Det var som väntat något fetare, djupare och mer smakrikt, fortfarande elegant och av krita och mineral hårt hållen och fortfarande stram. Det hade inte samma lena textur som vinet från Raveneau, men det var fantastiskt gott och växte också till sig i glaset.
 
Det elegantaste vinet under barhänget här kom från Domaine Comte Georges de Vogüé, en firma jag är väldigt imponerad av (särskilt senaste årgångarna) men vars viner behöver tid för att öppna upp sig och bjuda på det man av ryktet och prislappen förväntar sig. Nu hade det beställts in en 2005 Bonnes Mares Grand Cru, ett vin som tack vare sina nu tio år på nacken och den lite kraftigare årgången har fått den kropp som ger ursprunget (Bones Mares är en av de finaste av grand crus) ett lite större djup och en särskilt stor komplexitet. Vilken underbart vin, sirligt och stramt nyanserat, elegant till sin textur och tyngd, men med en underbar parfym som förenar krita, kalk och en stor korg med solmogna men fortfarande syrliga röda bär.

Kvällen stängdes med pondus och tyngd, en 2008 Côte-Rôtie från Domaine Jamet hade landat i våra glas och bjöd på en påfallande rik och nästa sötfruktigt yppig mörk bärfrukt. Kraftigt snarare än elegant, ungt och fortfarande lite stadigt hållet av tanninerna, men också väldigt gott!
   Föresten, glömde jag säga att det också singlade in en hel del charkuterier och ost? Vi är ju ändå hedonister, från första till sista timman.

Noma den 9 maj



Frukost.”

Det är intressant med språk, hur ett ord kan betyda olika saker. I och för sig vet jag skillnaden i just det här ordet, att ”frukost” på danska betyder ”lunch”. Vi helgarderade oss och gjorde den danska frukosten (lunchen) till vår frukost. Natten i Köpenhamn var nämligen så kort att det inte fanns tid för svensk frukost på morgonkröken. Strax före tolv steg vi således hungriga innanför dörren på Noma och blev kungligt bemötta av hela personalstaben, en frälsningsarmé av ödmjuk, vänlig och förväntansfull personal – det var säkert mer än två dussin kockar, servis, sommelierer och hovmästare som tog emot och önskade oss välkomna. Fullkomligt överväldigande, en klass för sig själv måste jag säga.

På Noma har man bara en meny, omkring 20 serveringar stor. Den justeras efter behov för den som är allergisk mot något eller önskar en vegetarisk rätt. Råvarorna är så lokala det går och man arbetar bara med det som säsongen har att erbjuda, såvida det inte är en råvara man har fermenterat eller på annat sätt bearbetat i någon av de speciellt inredda kammare som står på gården bakom restaurangen.
   Först ut en champagne, 2008 Pur Meunier Brut Nature från Christophe Mignon, en champagne gjord uteslutande av Pinot Meunier. Den var god och förhållandevis aromatiskt snarare än fyllig, här möttes både citrusfrukt med ett intressant inslag som av röda bär och den fanns också en liten brödighet i doften.

Den första aptitretaren var en tunt och aningen krispigt flarn som jag trodde var gjort av rödbeta, men som enligt menyn bestod av fermenterade vildplommon. Hur som helst var det ett underbart gott flarn, mjukt sötfruktigt och påfallande syrafriskt (vilket matchade vår champagne perfekt) och med en ljuvligt somrig arom av fläderblom. Vilken smakstart!

Direkt därpå kom brödserveringen, ett nybakat och ganska rustikt vetebröd med saftigt och lagom segt innanmäte och knarpig skorpa och till det ett mjukt syrligt och mycket gott smör gjort av förstamjölken. Turligt nog fick vi påbackning av detta goda bröd.

Näst servering bestod av fint skuren späd grön sparris i en sval buljong av aroniabär (de har nästan samma arom som vinbär, men är lite mer blommiga) och till det ett nästan lakritskryddigt inslag av kelp, en smakrik brunalg som hittas i näringsrika vatten. Återigen en fantastiskt fin och elegant rätt som är sinnrikt uppbyggd kring harmonin mellan finstilta smaker och tydliga men eleganta aromer.

Eftersom det var en vårmeny med mestadels grönt och för övrigt väldigt eleganta rätter, skulle vi enligt sommelieren sikta mot finstämda viner och framför allt vita. Jag valde det första och riktade inte helt oväntat blicken mot Chablis och där den lilla personliga firman Pattes Loup och deras 2012 Chablis Premier Cru Butteaux. Doften var medelstor och ganska djup, tydligt kritfet med den av kimmeridgejorden typiskt jordkomplexa tonen av musselskal. Syran var frisk snarare än stram tack vare att vinets kropp var så fet.

Sedan kom en rätt som gav mig en kulinarisk orgasm. I allt sitt enkla utförande var det en av de godaste rätter jag har ätit på år och dag. Ett potpurri av färska, ångade och grillade blad och örter, däribland svartvinbärsblad, hade omsorgsfullt lagts upp på tallriken. Kocken som presenterade maten (här på Noma går kockarna ut och serverar mycket av maten, ett mycket trevligt och uppskattat upplevelseinslag) sade tydligen något om pilgrimsmusslor också. Jag kände doften av dem men hittade inga på min tallrik och tyckte det var lite märkligt att de hade glömt dem. Men så insåg jag att musslorna var halstrade och karamelliserade och sedan penslade ut direkt på tallriken. Och jag som trodde det var mönstret på tallriken! Min skam över denna missuppfattning byttes snabbt ut ett grottmänniskoliknande stön av välbehag. Årets rätt, utan tvekan!

Nästa rätt var mildare och mer sublim. En len och luftig kalvdans av första mjölken serverades med en mild och ytterst god kräm av vårens första vitlök. Till det en mild kall buljong av korn och ett par späda blad ängssyra som gav rätten energi och fräschör. Snygg och god och passande till chablisvinet.

Hjärtat av löken var försiktigt grillad och den serverades med frön av vildlök i en buljong som hade en fint placerad doft av valnötsolja.

Valnötterna kom igen i nästa rätt, en liten tårta med spröd botten av palsternacka. Nötterna var bara tunt hyvlade och hade en förunderligt len och söt smak med den finaste valnötsarom man kan tänka sig. Man åt den med händerna, i en lite god och välsmakande tugga.

Nästa rätt hängde jag först inte riktigt med på. Jag förstod inte vad det var jag skulle äta på tallriken och hur, bestick fanns nämligen inte. Det var väl tur att jag först noggrant skrev ner vad det var på tallriken, så jag under tiden kunde titta på hur mina bordskamrater gjorde. Det jag skulle sikta mot var knytet med blad av libbsticka som var fyllda med små späda nypotatisar som var bakade i smör inuti paketet. Till det hörde en luftig kräm med pepparrot. Vi åt potatisarna direkt med den vässade kvisten. Förvisso en god rätt, men inte på nivå med de andra mer arbetade och finstämda rätterna. Dessutom hade jag gärna sett lite mer salt på potatisen.

Elegans och en formidabel umamisötma möttes vi av i nästa servering. I en liten skål med en svagt kryddig buljong av jäst rabarberrot med en god olja som aromgivare, låg fyra små knyten av mild ramslök som var fyllda med fina, sötaktiga och feta råa räkor från Skagen som bara hade marinerats en timma innan servering.

Jag har ätit Islandsmussla vid ett par tillfällen tidigare, senast på Magasinet Fäviken för ett år sedan. Då serverade Magnus Nilsson den rå och jag var helt ärligt inte överväldigad av konsistensen på den feta sega mollusken. Islandsmussla är en sällsynt typ av mussla som kan bli många hundra år gammal, de vi nu fick här på Noma var uppskattningsvis 150 år gamla. Noma köper dem av en skotsk dykare som plockar dem för hand.
   Musslan var tillagad och hade därför en lite lenare textur och också en mycket godare smak eftersom den var just tillagad. Den låg i sitt skal med sin egen buljong och fina korngryn och som en extra smakmässig spets av den saltört som hade pudrats på skalets ytterkant.

Vi fick nu in ett extra vin, serverat blint av sommelieren som ville höra vår uppriktiga åsikt om vinet. Det var ett vin med oklart och svagt orangefärgat utseende och den spontana gissningen gick därför till ett ofiltrerat så kallat naturvin. Det är alltid oerhört svårt att gissa druvsort i viner av den här typen, som alltid har mindre karaktär av druvsort och ursprung än av framställningen (en skalblommig ton, en rustik jordighet samt en ganska tydlig ton av brettanomyces). Om doften var lite jordig och kryddig, hade åtminstone smaken en viss fräschör, men i min värld var det här vinet aningen för mycket natur och för lite renhet och fräschör för att få en ”like” av mig. Vinet 2012 Non Tradition kom från Christian Tschida i Illmitz i Neusiedlersee i Österrike.

Fisklever kan lätt ge en bitter smak och känsla av tran. Det viktiga är att den är pinfärsk, att man gör något klokt av den och att den helst serveras riktigt kall om det är tänkt att den ska vara rå. Allt detta uppfylldes här. På en tunn och krispig toast hade levern hyvlats tunt över och anrättningen hade fått en liten diskret arom av havsalgen kelp. Hade jag sett rätten på en à la carte hade jag högst troligt aldrig beställt den, så förtjust är jag inte i fisklever, men även om det här var menyns svagaste kort måste jag ändå medge att det var en godare rätt än förväntat.

Nästa rätt tog sig ett par steg upp på favoritstegen. Späd vit sparris, krispigt tillagad, skivad utlagd som en carpaccio på tallriken, omgiven av en krans av lättångade men fortfarande spröda och doftrika blad av svarta vinbär och sedan toppat med en krämig sås av mältat korn som var rikligt smaksatt med finsk kaviar. Visst finns det något vegetalt och vinbärsaktigt i sparrisen (doftämnet heter metoxypyrazin), men jag har faktiskt aldrig tänkt på att sparris och vinbärsbladen kunde gifta sig så perfekt och till och med att lyfta varandra.
   Den här vårmenyn var verkligen sprängfylld av klorofyll och de första späda växterna och grönsaker man kan tänka sig. En hel del av det vi fick serverat oss plockas i skog och mark av tio kockar varje dag, men grönsaker och frukter köper man från främst två odlare.

Varje råvara väljs ut med största omsorg och innan de ens kommer in i produktion på riktigt har René Redzepi nagelfarit under lupp i sitt experimentkök en våning upp, där han tillsammans med en eller ett par kockar provlagar råvaror och rätter tills de sitter i minsta detalj. Inget lämnas åt slumpen. Totalt sett arbetar omkring 55 kockar här varje dag, 25 av dem jobbar i service och lagar den mat gästerna äter, de andra arbetar med mise en place och gör allt grundarbete. Många kockar är anställda av Noma, men de allra flesta är här för att under minst tre månaders tid praktisera och lära sig den filosofi och de idéer och tekniker man följer på Noma. Man har också ett eget matlaboratorium och en livsmedelsforskare anställd som inget annat gör än att studera råvaror och mat på vetenskapligt vis. En rundtur bakom kulisserna är faktiskt väldigt spännande och sett till den här helheten är det inte konstigt att Noma är en av världens bästa restauranger. Det är heller inte konstigt att kalaset kostar en skön slant. Men dyrt är det inte, verkligen inte.
 
Jag har bara vid enstaka tillfällen druckit vin från Domaine Derain, nu hade vi deras 2012 Saint-Aubin Premier Cru En Remillyi glaset framför oss. Det här är en ekologisk odlare som gör viner på ett avskalat vis från sina vingårdar i Côte de Beaune. Det fanns små stråk av det vildjästa i doften, men dessa lite jordiga toner vädrades bort med luftningen. Dock fanns jag doften vara lite mer dämpad och neutral och inte alls lika imponerande som den i motsvarande vin (vingårdsläge och årgång) från Domaine Hubert Lamy och Pierre-Yves Colin-Morey. Med luften vädrades inte bara vinet, den mer vingårdstypiska stenigheten och kritfetman fick också lite mer utrymme. Vinet var gott, friskt och mineraliskt och förhållandevis slankt, och även om det inte direkt imponerande på mig var det gott. Och, vilket är viktigt att poängtera, det passade väldigt bra till maten.
Jag vet inte riktigt om det kan räknas som en egen rätt, men det blev åtminstone en egen servering, en liten kopp med en oväntat mild buljong hummer som var garnerad med oxalis, en variant av ängssyra. Den gav mig inte särskilt mycket, men den var heller inte dålig.
Däremot var hummern i sig god, en halv liten hummerstjärt med en kräm av huvudets inkråm och med lätt syltad krasseblad. Gott på egen hand, gott till vinet från Saint-Aubin.

Nästa rätt var också utsökt, faktiskt en av de godaste tacos jag har ätit. Föreställ dig den finaste spröda pannkaka du kan tänka på, gjord av första mjölken, den var fylld med små perfekt tillagade bitar av köttet och rommen från stenbit, därtill kål och en milt rökt ost. Det hela veks ihop och åts med fingrarna som en tacos. Herre min skapare, är det så här kul att äta tacos gör jag det gärna mest hela tiden.

”Grönsaksblomma” var namnet på nästa rätt och jag vet helt ärligt inte riktigt vad det var jag åt. Det var hur som helst en påtagligt syrafrisk men också milt söt och till texturen seg svart blomma som enligt uppgift skulle innehålla både slånbär och myror. På något sätt. Fullkomligt fel till alla tänkbara viner, men både spännande och god.

Det blev dags att byta vin, nu till det enda röda vi skulle njuta av. Lätt och elegant skulle de behöva vara, därför sökte Sir Ausonius bland bourgognerna och valde 2010 Morey-Saint-Denis Très Girard, en villages som ligger nedanför byn. Producenten var DomaineCecile Tremblay, en framåt vinmakare som gör bra och emellanåt väldigt bra viner men som sammantaget inte har imponerat på mig. Vinet hade till en början en ganska lågmäld fruktighet, här fanns både vinbär och körsbär och doften bjöd också på en nyans av ekfat och även stråk av kalkstensjorden. Visst var det elegant och även gott, men det lyfte aldrig riktigt.

Till det röda vinet serverades den enda rätt som kunde liknas kött, ett märgben som hade marinerats med fläder i tre dygn och sedan rostats hårt vid cirka 500 grader i en ugn av typen Josper. Märgbenet toppades med papperstunt hyvlad späd vitlök och lite färskt örtgrönt (det såg ut som små knoppar av ramslök) och till detta hörde blad av sommarkål samt en sås av vinäger och blommor som jag tyckte var alldeles för syrlig för vinet till (även om vinägersyran som sådan fungerade väl ihop med det feta märgbenet).

Dock måste jag säga att såsen inte var i närheten så syrlig som de syrade grönsakerna och bären som sedan serverades på en bräda efteråt. Det var nästan olidligt surt. Inte så konstigt egentligen, de stackars ingredienserna hade legat och dragit i vinägern i ett år!
 
Vi gjorde ett kort avbrott för ett extrainkallat vin, återigen blint serverat av sommelier Mads. Det här var också ett vin i avdelningen mer säregna viner, det fanns något sherryliknande över det, dock trodde jag inte att det var en sherry. Tonerna av aldehyd och jäst antydde eventuell lagring med jäst, troligen flor, det fanns också en försiktig oxidation i vinet men jag fick intrycket av att vinet hade utvecklats med syre under en längre tid. Det var rätt gott, sherryälskare som jag är, och det hade också både en fyllighet och längd. Vi hade en gissning på Jura på ursprung, det visade sig vara rätt, men mer än så kände vi oss inte redo för att gissa. Mads tog fram flaskan, ursprunget var förvisso Jura även om etiketten angav Vin de France. Som avsändare stod Jean-Marc Brignot som från 60-80 år gamla stockar av Savagnin har gjort denna 2004 Orion(etiketten anger ingen årgång), ett naturlig jäst vin som har fått mogna med sin jäst i cirka fem år.

Sedan stod desserterna på tur och först ut en mild och luftigt len yoghurt av fårmjölk till vilken en kompott av vårens första rabarber hörde.

Därnäst fick en luftig dessertkaka av mjölk med en doft av rosmarin som hade fått en oväntad men god kombination av sötma och den bitterhet man uppnår när man kokar samman Gammeldansk.

Det serverades också en fin skapelse av olika typer av choklad, däribland en läckert spröd chokladdoppad mossa och ett par chokladpraliner, till vilken en syrlig ägglikör med doft av fläder hörde.

Sist men inte minst ett litet spritigt päron, inkokt och skivat och tänkt att äta med spetsigt kvistar. Gott, men lite starkt.

Det är elva år sedan jag för första gången åt på Noma. På den tiden var restaurangen helt ny och det hade bara precis börjat viskas om den. Så vitt jag minns det idag gick tongångarna då att det var en ambitiös restaurang som hade potential att bli den bästa i Köpenhamn. De kommande tio åren skulle inte bara bekräfta det, utan också positionera Noma bland de allra bästa restaurangerna i världen. Maten var ny, innovativ och stundtals helt egen, hyllad och älskad eller provocerande och märklig beroende på vem man frågade.
   Vinfilosofin var till en början högst normal, men genom åren kom den att utvecklas mot mer eller mindre extrema så kallade naturviner och till slut var måttet rågat för de gäster som liksom jag och mina vänner inte alls begriper oss på den typen av viner. Det var till slut, till allra största del, det märkliga sommelierhantverket, som fick mig och många andra att tröttna.

Sedan de mest militanta naturvinsfasonerna lämnat huset och René Redzepi och hans team tillbringat en tid i Japan för att bland annat inspireras, kände vi att det var dags att göra ett återbesök för att skaffa oss en uppdaterad bild av var Noma står 2015. Och det fick vi, minst sagt. Det blev ett oförglömligt besök med ett av det bästa och varmaste värdskap jag har sett på åratal, bland den bästa och mest fantastiska mat jag har ätit på väldigt länge och med en redan i mitten av måltiden så stark längtan tillbaka hit igen att jag inte kunde låta bli att hålla mig för skratt. Hur kan man längta till något man precis upplever?
 
Jag tycker om att ha fel, det är bara ur våra fel som vi verkligen lär oss något nytt. Att ha fel är inget större fel, felet ligger i att inte erkänna det. Således, jag hade fel om Noma, i alla fall det Noma jag just nu åt på. Noma är en magisk upplevelse. Noma är utan diskussion värda tre stjärnor i Guide Michelin, om det nu ska värderas. Noma är tveklöst en av världens bästa restauranger. Och, som sagt … jag längtar redan tillbaka till Noma innan eftersmaken ens har lagt sig.

Middag den 13 maj


 
Tanken var att inviga caféets uteservering denna dag, men regn och rusk och kyla fick mig att ändra planerna. Istället för grillat kött i all enkelhet planerades middagen inne på chefs table. Iväg till leverantörerna för att plocka ihop råvaror till en helt annan meny. Bland annat fick jag tag på en rejäl tryffel från Périgord, fin tysk sparris, kaninlår och fina grönsaker. Väl i köket på Café Rotsunda kunde alla råvaror läggas upp för beskådan och planering av kvällens meny.

Jag var inte sugen på champagne utan inledde vinpaketet till menyn men en frisk men också djup och nästan fet2012 Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage från stockar planterade 1937 i lotten l'Homme Mort. Producenten bakom detta kristallklara, eleganta och imponerande vin är Domaine d'Henri, grundad av Michel Laroche sedan han lämnat firman Michel Laroche som han och hans far drev i många år innan den växte och blev så stor att Michel själv inte längre villa vara kvar i verksamheten och därför sålde den. Domaine d'Henri är hans nya firma och den kommer att vara liten och familjär. Och fokuserad på högsta kvalitet!

Första rätten var krispig baby gem med fantastiskt fin, nästan sötsalt och smakrik ansjovis från Spanien och den smakrika olivolja som de låg i. För att göra sallaten riktigt krispig fick den ligga i isvatten ett par timmar innan servering. Enkelt och gott.

Nästa rätt var en tartar av pilgrimsmusslor, fint hackade och smaksatta med salt, finrivet citronskal och lite fint skuren rosmarin från örtagården på Café Rotsunda. Till det lite av en smakrik räkmajonnäs och finplockad dill. Det här är en snabb och enkel rätt att göra, det tar inte mer än ett par minuter att hacka ihop och smaksätta tartaren och den passar väldigt bra till de flesta typer av lätta och eleganta vita viner.

Vi körde ännu en rätt till chablisvinet, nykokt tysk sparris med dill- och löjromshollandaise. Superenkelt, gott och passande på en uteservering på senvåren. Just ja, uteserveringen hade ju inte öppnat än…

Tack vare den feta såsen ville jag servera nästa vin i vinpaketet redan nu och dekanterade därför vinkällarens sista flaska 2005 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes, ett druvrent vin av Roussanne från en liten lott med gamla stockar hos Château de Beaucastel. Vinet hade en djupt halmgul färg med en antydan av mognad, en stor och rätt honungslik doft och fet, rik och ganska fyllig kropp … men här fanns också en antydan av kork som bara växte och växte ju mer luft vinet fick. Så fruktansvärt irriterande!

Istället serverades ett annat vin med än tydligare mognad, 1998 Puligny-Montrachet från Etienne Sauzet. Visst fanns här oxidationstoner, men jag skulle snarare beskriva dem som rimliga med tanke på vinets snart 17 år än något som kan tillskrivas förtida oxidation. Vinet hade en läckert nötig doft och en nästan jordrökig komplexitet och även om smaken hade tappat en del av sitt ungdomliga sting, fanns det fortfarande en viss fräschör kvar.
   Jag föredrog dock nästa vin i serveringen, ungdomligt och fet, blommig och tydligt stenfruktig med nyanser av gula plommon, vanilj och med ett uns av passionsfrukt. Min första tanke var riktigt bra vit bordeaux eller kanske mer troligt en riktigt bra fatjäst Sauvignon Blanc från Kalifornien. Jag siktade på Kalifornien och där Napa Valley och Robert Mondavi Winery, vilket var rätt. I glaset en fortfarande ung 2007 To Kalon Vineyard Fumé Blanc Reserve. Det passade fantastiskt bra till sparrisen.

Sauvignonvinet från Robert Mondavi Winery satt också som hand i handske till nästa rätt, grillad bläckfisk med citron, olivolja, salttorkad kapris och persilja. Kombinationen byggde väldigt mycket på vinets feta kropp och texturen på bläckfisken, citrustonerna i rätten och vinets fräschör och sältan i maten som balanserades vinets syra. Också det här en rätten är superenkel att göra. Pysslet ligger i att rensa bläckfisken, men det går faktiskt utmärkt att göra den med fryst bläckfisk också.
 
Vi bytte färg på vinet, nu ett elegant och tydligt moget men fortfarande fruktigt rött vin som tack vare mognaden var lite klurigare att ursprungsbestämma. Rätt ofta börjar gissningarna i Bordeaux eftersom de flesta av oss har en större referens på mogna viner därifrån än från annat håll. Jag lämnade dock Bordeaux rätt snabbt, vinet hade en lite för sötmogen frukt för det (visst, det kunde ha varit ett vin från en varm årgång, eller från Pomerol), så jag funderade istället på Kalifornien, men jag tyckte nog att tanninerna var lite för mjuka för det. Slutledningen blev Rhônedalen, den södra delen. Och mycket riktigt var det så, det mjukt fruktiga, lätt mognadsrostade och komplexa vinet, varas fruktighet drog åt hallon och plommon, kom från Château de Beaucastel och var deras 1985 Châteauneuf-du-Pape, vilket också förklarade nyanserna av lakritsrot (Grenache har nästan alltid en sådan kryddighet) och brettanomyces (som den här egendomens viner ofta har).

Vi njöt av de här vinet till nästa rätt, kokt och sedan smörbrynt svensk färskpotatis med champinjoner och över det rikligt med färskriven sommartryffel från Périgord. Det var en god rätt, jag älskar potatis, men jag var nog lite besviken på tryffeln, som inte alls var så parfymerad som väntat. Snart kommer den australiska vintertryffeln och den brukar vara helt formidabel.

Sjysta lökar blir man glad av. Jag hade tagit små schalottenlökar och bakat dem sous videmed madeiravin, salt, peppar och timjan i 60 grader under 30 minuter. Lökarna grillades sedan hastigt under gaslåga och de serverades med en tryfferad lökkräm, en fond av lök och rotsaker samt friterade lökringar.

Det är helt okej att hoppa mellan vinstilarna så länge vinerna matchar rätterna och nästkommande vin inte lider av föregående vins fyllighet och smakbalans. Dock är jag lite tveksam till att kasta in söta viner mitt i ett vinpaket. Nu gjorde jag ändå det, men det blev bara ett litet glas 1988 Vin Santo från Badia a Coltibuonooch appellationen Val d'Arbia. Trots att vinet var 26 år gammalt var det livfullt och hade den läckra karamelliga och fatoxiderade nötighet som den här typen av vin ska ha. Jag är svag för söta viner, men använder dem tyvärr alldeles för sällan.

Till det söta vinet serverades en rostad brioche toppad med hyvlad anklever och över det fint riven sommartryffel och ett litet uns brynt smör. Just det brynta smöret och rostade brödaromen var tänkta av spegla vinets nötiga oxidationstoner.

En liten paus är alltid välkommen i större menyer och därför gick jag ner i vinkällaren och hämtade upp en frisk, fräsch och fruktig röd bourgogne av dignitet, 2009 Charmes-Chambertin Grand Cru från Domaine Arlaud. Det här är en av mina favoritfirmor för röda viner i Bourgogne, de gör alltid mycket eleganta viner med intensiv rödfruktighet, stor fräschör och tydlig mineralitet. Det blev ett uppskattat mellanspel.

Väl tillbaka till chefs table serverades nästa röda vin i vinpaketet, mörkt till utseendet men med en mogen nyans i kanten, medelstor och djupt fruktig till doften, men också här med en fin mognadston som drog lite åt torkad frukt, söt tobak och även lite tryffel. Smakmässigt var vinet drygt medelfyllig, mycket fint balanserat och nästan yppigt till frukten, lent och riktigt gott. Vinet kom från Sonoma County och firman Silver Oak Cellars och var deras 1997 Alexander Valley Cabernet Sauvignon. Jag hade valt att servera vinet direkt ur flaskan, men det blommade upp så fantastiskt i glaset att det hade varit klokt att luftat det i karaff. Det här vinet är förvisso 17 år gammalt, men det känns fortfarande ungt och kommer att hålla sig i fin form i minst tio år till.

Kaninlåren hade gnidits in med salt och vitpeppar, lags i vakuumpåsar med lite timjan och rosmarin från örtagården, lite citron samt ankfett. Jag körde dem sedan sous videvid 66 grader i 90 minuter och grillade sedan låren på utomhusgrillen. De serverades med en velouté av kålbuljong, spetskål, vitt vin och grädde och hade späd blomkål och spetskål som garnityr i såsen. Det hela toppades med friterad svartkål.

Peter Michael Wineryär en gammal trotjänare i vinkällaren på Café Rotsunda. Jag började dricka vinerna för över 20 år sedan och har köpt dem regelbundet sedan 15 år. Vinerna har alltid varit underbara, rikt fruktiga och läckert fatkryddiga, men också med en elegans och i vissa vingårdslägen också en mineralitet i smaken. Att jag inte längre dricker dem lika ofta handlar snarare om min själv, jag har nämligen successivt förändrat min preferens för viner och går idag alltmer mot lättare viner med större uttryck av mineralitet och fräschör. Den 2008 Ma Belle Fille jag öppnade den här kvällen kom till osten (Brillat Savarin med ett nöt- och fruktbröd), den var dock trots sju års ålder fortfarande ungdomligt fruktmättad, citrusfet och rik med inslag av kryddiga ekfat, och det var tyvärr ett lite för kraftigt vin. Jag hade gärna sett det till en smakrikare maträtt där både rostade stektoner och tillbehör med fet textur finns med och möter upp vinets motsvarande egenskaper. Det här vinet skulle jag gärna ge ytterligare tre till fem års mognad för att komplexiteten ska utvecklas.

En liten rödvinare till går ju alltid ner tänkte jag och hämtade upp ett källarsvalt syrahvin från favoriten Cayuse Vineyards i sydöstra Washington State. Christophe Baron gör fantastiska viner från de steniga jordarna här i Walla Walla Valley och den2007 Syrah Cailloux Vineyardjag öppnade var fortfarande ung och tät med djup mörk bärfrukt och den kryddighet som alltid är så framträdande i hans viner. Jag förstår att man ofta misstar hans viner för att komma från Côte-Rôtie, de är mäktiga och parfymerade, lakrits- och örtkryddiga och även lite  violblommiga. Sjukt gott, men ungt.

Café Rotsunda har en imponerande lista av exklusiv sprit och den stod nu på tur att inspekteras. Det blev först ett litet glas 1993 Marc de Bourgogne från Domaine de la Romanée-Conti, den finaste sorten av marc i Bourgogne. Basen är druvkrosset från firmans fina grand crusi Vosne-Romanée och spriten mognar sedan i 20 år i fat som tidigare har hyst vinerna. Det här är rikt, fint druvaromatiskt, rustikt och elegant på samma gång, här finns milda nyanser av vanilj från faten och den komplexa nyans av rancio (fatoxidation) som bara tålmodig väntan på fatlagringens mystiska effekter kan skapa. Himlagott om man frågar mig.
   Men jag kan ju inte låta gästerna gå från Café Rotsunda utan att bekanta sig med min absoluta favoritdryck, den kryddiga och söta likören från Les Pères Chartreuse. Jag valde en Chartreuse Verte V.E.P., den tioåriga fatlagrade versionen.

Summering: 2 gäster, 6 Riedelglas, 9 viner och lite sprit


Middag den 14 maj


 
Dirty Harry och moget rött vin, det var temat för årets första filmfestival på Café Rotsunda. Den första filmen kom 1971 och blev snabbt en klassiker. Rollen som den hårdföre polisen Harry Callahan var först tänkt för Frank Sinatra, men under planeringen ändrade man sig, anlitade Clint Eastwood (som tidigare mest var känd för spaghettivästernfilmer som Den Onde, Den Gode, Den Fule) och skrev om manuset att bättre passa honom. Det var nog ett klokt drag, Clint Eastwood blev Dirty Harry för en hel värld av filmälskare och det finns nog inte en pojke i världen som inte har pekat med fingret mot sina kompisar och sagt "Make my day, punk".

Grabbarna var samlade, chefs table dukat och stobildsteven på laddad med filmgodiset. Först i glaset en 2010 Chassagne-Montrachet Premier Cru La Boudriotte från Domaine Fontaine-Gagnard, ett vin som var oväntat generöst och fruktmättat. Rent spontant kunde vinet lika gärna vara en modern, elegant men fortfarande solmogen chardonnay från Kalifornien, eller kanske snarare från det lite varmare området Mâconnais än från Côte de Beaune. Någon direkt mineralitet stod faktiskt inte att finna och fruktkroppen var fet och nästan citrusoljig. Vinet var gott, men det kändes faktiskt lite slappare än väntat och var snarare likt 2009 än 2010 rent årgångsmässigt. Med luften började vinets komplexitet långsamt att växa fram, men något stort vin är det inte.  

Långlagrad jamón iberico bellota hade skurits lövtunt och stått framme i ett par timmar att tempereras och därmed lyfta fram ess nötiga aromer mer. Kylskåpskall skinka (och andra fina charkuterier också för den delen) bjuder aldrig på samma smakrikedom som tempererade. Jag gjorde också rostad brioche med grovhyvlad gåsleverterrin och flingsalt. Dessa delikatesser var tack vare det feta och salt perfekta tilltugg till vinet.

Den tyska sparrisen kokades al dente och serverades med lite halvbrynt smör (denna magiskt goda krydda!) med krossade saltrostade hasselnötter och persilja. Här byggde jag smakmötet på smöret för att matcha vinets rikare kropp och de rostade hasselnötterna för att spegla den ibland lite nötiga fatkaraktär som vinerna från den här domänen ofta har.

Jag tog nu fram ett mer elegant vin, svalt serverat vid cirka tolv grader. Vinet kom från Domaine William Fèvre, i min värld en av de allra bästa producenterna i Chablis, och var deras 2012 Chablis Grand Cru Bougros. Vinet är fortfarande ungt, kristallklart rent fruktigt med en uttalad kritmineral, som är så läcker att matcha med eleganta rätter av fisk och skaldjur, och med en stor fräschör och finess. Jag är oerhört förtjust i vinerna från den här firman, mycket just för deras precision. Vi drack hälften av vinet och sparade resten till ostserveringen.
   En liten tartar av finskuren pilgrimsmussla, smaksatt med rivet citronskal, en hel del limesaft, salt, vitpeppar och fint skuren rosmarin stod näst på tur. En mild smaksättning av finplockad dill och en relativt smakrik räkmajonnäs hörde också till.

Så var det dags att kliva på de mogna röda vinerna. Jag hade börjat med att slå upp ett glas av gårdagens 1985 Châteauneuf-du-Pape från Château de Beaucastel för att kalibrera gommen på moget. Vinet hade stått öppet sedan kvällen innan, men flaskan hade stått kallt eftersom det gör att vinet håller bättre. Det hade hållit sig rätt bra i den öppna flaskan och bjöd på en lätt jordig och soltorkat fruktig arom, men ganska snabbt började vinet anta mer murkna fruktaromer med inslag av skogsgolv och torkad svamp, för att en kvart senare förlora det sista vitala det hade kvar.
   Diamond Lager hade dekanterat ett vin som kändes betydligt äldre, det hade en brunare färgnyans, ett större inslag av torkad frukt och tuggtobak, det hade en hel del rustika toner av torkad svamp och jordighet och hade dessutom en nyans av te. Smakmässigt var vinet påtagligt moget och till och med lite trött. Under en halvtimmas tid blommade vinet först upp och kändes lite piggare med en tilltagande frukt, sedan gick det ner sig och förlorade mer och mer av sin frukt och de vi tyckte var ganska gott. Därefter dog det helt. I glaset en 1961 Château Lafite-Rothschildfrån Pauillac. Kul, men inte särskilt gott.

Två viner, båda från 1985, blint serverade sida vid sida. Den här leken gör vi ofta, Bordeaux mot Kalifornien. I unga viner är det alltid superlätt att avgöra ursprunget på vinerna, även om man väljer det mest eleganta och "bordeauxliknande" vinet från Kalifornien och det fylligaste och mest fruktdrivna moderna "kaliforniska" vinet från Bordeaux. Med mognad minskar denna skillnad drastiskt och vinerna drar åt samma håll. Nu hade vi två trettioåringar framför oss. Det var väldigt lätt att pricka in vinerna, det första av dem hade nämligen en lite yppigare frukt och något rikare kropp, precis som väntat av det ändå klassiska vinet 1985 Cabernet Sauvignon SLV (det står för Stags Leap Vineyard) från Stag's Leap Wine Cellars i Napa Valley. Tanninerna fanns fortfarande kvar, men de var fint polerade av ålder och bäddades in fint av frukten. Det här vinet var direkt det läckraste, det som kändes yngst och mest spänstigt, och det kom långsamt att utveckla mer mogna och komplexa nyanser ju längre det stod i glaset. Det var väldigt gott. Fullt moget var det fortfarande inte, tio år till är inget problem för det här vinet.
   Vinet i glaset intill var inte lika intensivt i doften, men allt som fanns där var otroligt finstämt och läckert. Frukten var inte alls lika yppig, men den fanns fortfarande där. Däremot hittade jag både grafit och lite ceder och en slags grusig komplexitet i doften. Smakmässigt var vinet lite slankare, men mer precist fokuserat och dess struktur och längd var avsevärt mycket mer påtagliga. Det här vinet hade precis som de andra vinerna dekanterats ungefär två timmar tidigare, men det fortsatte att utvecklas ju längre det stod i glaset. Det var ett fantastiskt läckert och gott vin och när kvällen summerades var det också det bästa vinet. Det vin Fantomen hade tagit med var inget mindre än 1985 Château La Mission Haut Brion från Graves. Ett verkligt grand vin!

Jag hade lite kanin kvar från gårdagen och bakade dem på precis samma sätt sous vide i 66 grader under 90 minuter. Därefter slängdes de hastigt på glödhet grill för att få lite stekyta. De serverades med en tryfferad lökkräm, schalottenlökar bakade sous vide med salt, peppar, ankfett och madeiravin som också grillades på hastigt. Lite krispigt friterad svartkål hörde också till, liksom den sky som kom från kaninerna och läkarna. Magnifikt gott till vinerna, om jag själv får säga det.

Ytterligare två viner och återigen samma årgång och ett från Kalifornien och ett från Bordeaux. Men yngre. Även om båda vinerna var klassiska, var skillnaden dem emellan mindre. Den här gången stod bordeauxvinet först, det hade en ganska rik frukt, men utan att uppfattas som solmogen och sötaktig, istället var det en stramhet och elegans och även en diskret fatrostad ton som mötte näsan. Det var inte alls lika djupt och nyanserad som vinet från Château La Mission Haut Brion, men det var klassiskt elegant och till känslan mer dominerat av Cabernet Sauvignon. Det Fantomen hade dekanterat och serverad var 1994 Château Mouton-Rothschild från Pauillac, ett vin jag vid många tillfällen tidigare har druckit och funnit vara riktigt gott med tanke på årgången. Det är inte imponerande, men det har en viss komplexitet och är i allra högsta grad njutbart. Om det lever upp till sin klassificering är en helt annan sak.
   Utmanaren var riktigt god, även denna med en mer solmogen och djup frukt med tydliga inslag av mörka körsbär och svarta vinbär, rätt befriad från ekfat (trots att vinet har mognat i till hälften nya amerikanska ekfat) och med en något stenig mineralton i doften. Smakmässigt var också det här vinet både yngre och yppigare och dess tanniner var förvånansvärt silkiga. Årgången är magnifik, bättre än samma årgång i Bordeaux, och det har såklart bidragit till att denna 1994 Alexander Valley Cabernet Sauvignon från Silver Oak Cellars och deras vingård i nordöstra Sonoma County är ett så underbart gott vin. Det här vinet tyckte jag vann påtagligt på luftningen, det var också till känslan ett betydligt yngre vin än det från Château Mouton-Rothschild.

Kalventrecôte stod på menyn, rejäla bitar grillades (ute) och de serverades till smörslungade haricots verts med doft av kryddkrasse, champinjoner som hade stekts i ankfett och sedan kokats in med lite Dijonsenap, vitt vin och grädde och över det hela lite grovriven sommartryffel från Périgord. En supergod och lättlagad rätt som tack vare elegansen låg på samma nivå av smakrikedom som vinerna och tack vare den något krämiga texturen i champinjonerna fångade upp och polerade vinernas tanniner. De mogna aromerna i vinerna speglades med både grillytan, svampen och tryffeln.

Kanske är det ett ålderstecken, men jag har noterat att jag senaste året har druckit betydligt med mogna kaliforniska viner än unga. Jag har alltid vetat om att mina älskade kaliforniska cabernetvinet har en fantastisk lagringspotential, den är minst lika bra som den för klassiska bordeauxviner, ändå har jag druckit vinerna unga. De senaste åren har jag i allt större utsträckning köpt viner från privata samlare i USA och har blivit närmast besatt av dessa viner med låt säga ungefär 15 till 30 års ålder, ibland också äldre än så.
   Samtidigt kan jag inte låta bli att älska vinerna när de är unga och fullpackade av solmogen och rik frukt, som det ljuvliga vin som Diamond Lager nu skänkte upp. Det var yppigt, samtidigt mycket elegant och trots sin ungdom också komplext. Min första tanke var att vinet kom från Bond, och det var rätt, däremot tyckte jag att vinet hade en så fin mineralisk struktur att jag trodde det kom från en bergsvingård. I själva verket var det 2005 St Eden, en närmast ren cabernet från en svagt böljande vingård mitt i den östra delen Oakville, där jorden har ett unikt inslag av järnoxid som verkar lyfta fram fint blommiga och rödbäriga nyanser i den annars djupa frukten. Det här är gudagott, redan nu som ungt. Det ligger tack och lov en del Bond i vinkällaren på Café Rotsunda och det är med spänning jag ser fram emot att njuta av dem när de har fyllt 20 år, eller mer.
 

Summering: 4 gäster, 8 viner, 12 Riedelglas och ett par Margaritas.

Weingut Leitz Wine Dinner den 20 maj


 
Att Rheingau är en av de mest betydelsefulla vinregionerna i Tyskland kan till viss del förklaras av att det är här som de historiska och högpresterande vinegendomarna Kloster Eberbach, Schloss Vollrads och Schloss Johannisberg ligger. I Geisenheim ligger också en av världens mest framstående vinskolor. Det finns omkring 3 250 hektar vingård i Rheingau och av det är drygt 80 procent planterat med Riesling och såklart är det vinerna av denna nobla druvsort som är det man ska rikta blicken mot. Utöver redan nämnda vinegendomar finns det flera fantastiska vinproducenter som Domdechant Werner, Weingut Georg Breuer och Robert Weil, men en av dem jag håller allra högst är Weingut Leitz som har sitt säte i Rüdesheim.
   Som vinodlare kan familjen notera 1744 som början, men det var först efter andra världskriget som domänen återbyggdes och började satsa mer på vinproduktion. När de då bara 21-åriga Johannes Leitz tog över ansvaret 1985 hade man bara 2.90 hektar vingård, idag har man 43.00 hektar som uteslutande är planterade med Riesling. Den här middagen skulle vi alltså bygga en hel vinlista på i stort sett bara torra rieslingviner, en uppgift vi aldrig tidigare hade ställts inför. Vi gjorde därför menyn som en pedagogisk resa i smak- och doftkunskap för de 50-talet medlemmar i vinklubben som slöt upp denna fantastiska kväll påVilla Källhagen i Stockholm.

Det är rätt ofta man möts av ett litet skratt när man presenterar det vin vi hade till aperitif, 2014 Eins Zwei Dry Riesling. Lägger man näsan i glaset och tar en liten klunk av det svala vinet, finns det definitivt inget att skratta åt, annat än av glädje. Vinet har nämligen en riktigt fint fruktig doft med inslag av vita persikor, söt citrus och även en liten blommighet. Nog för att vinet är billigt, men det har ändå en fin stenighet som ger vinet en seriös karaktär. Smakmässigt är det torrt, men fruktigt och därmed något charmigt. Det har dock en restsötma på åtta gram per liter, men en så hög syra att sötman balanseras perfekt. Druvorna kommer både från Rüdesheim och grannbyn Geisenheim och mer från slättlandet än från sluttningarna, vilket ger vinet en lite fruktigare och något mindre mineralisk karaktär. Det här vinet är jäst under lång tid vid låg temperatur i ståltankar och buteljerat med skruvkapsyl.

Den första rätten som serverades var en skummande vit sparrissoppa, serverad med en god terrin av anklever och konfiterat anklår vid sidan om. Lite rostade pistaschnötter satte en fin lite touch på rätten. Sparris och tyska rieslingviner är klassiskt, men vi ville visa att sparrisen också ger en fantastisk soppa – kokt med sparris, grönsaksbuljong, vitt vin och grädde – som hade hela aromen av sparris men också en till vinet syrabalanserande smaksättning av citronsaft. Därmed satt soppan helt perfekt till vinet. Terrinen hade vi lagt till för att visa vilken positiv effekt syrarika viner har på feta texturer i maten, nämligen att skapa en känsla av mindre tyngd i det feta. Att servera syrarika viner till feta terriner eller andra feta rätter är positivt. Har vinet dessutom en god fruktighet eller till och med ett uns restsötma (utan att vara ett sött vin) hittar man också en fin balans. Sötaktigt och fett är nämligen också bra kamrater.

Till soppan serverades 2014 Magic Mountain Riesling Trocken, ett vin som har en lite rikare och rundare fruktkropp men inte riktigt lika hög syra. Druvorna kommer från fyra vingårdar i det stora läget Berg, däribland Roseneck och Schlossberg. I grund och botten gillar jag inte tyska viner med engelska namn, eller rättare sagt – engelska namn på tyska viner. Men bakom just det här namnet ligger det emellertid en viktig sanning, det finns nämligen något magiskt över den långa, steniga och terrasserade sluttningen Berg som ligger ovanför floden Rhen omkring Rüdesheim.

Därefter serverades 2013 Dragonstone Riesling kommer från vinet från den högt belägna (cirka 220 meters altitud) och därmed något svalare vingården Drachenstein som ligger ovanför den mycket mer kända vingården Roseneck. Att restsötman ligger på omkring 35 gram per liter går inte att notera tack vare att syran är så pigg och mineralkänslan påtaglig. Den jord som dominerar den här sluttningen kallas kvartsit och har en förmåga att tack vare mineraliteten tona ner känslan av sötma. Det här är gott, riktigt gott, och eftersmaken är len och mjukt fruktig. Namnet då? Jo, det är enkelt, på den här sluttningen har man funnit fossil av dinosauriefotspår, således är namnet Drachenstein logiskt, .

Vi hade gjort en variation av pilgrimsmusslor till denna riesling. Bland annat en halstrad mussla som serverades med en sås av havskräftfond inkokt med citrongräs och kokosmjölk, två ingredienser som verkar fungera perfekt till viner av Riesling. För att spegla vinets fina fruktiga aromer hade vi lagt till en doft av mango, skuren i brunoise, och ett litet försiktigt sting av chile. Den lilla sötma som mangon tillförde rätten satt helt perfekt till förnimmelsen av sötma i vinet.
   Den andra versionen var en lövtunt skuren pilgrimsmussla, serverad med en majonnäs smaksatt med rostade sesamfrön och med lite tempurafriterad grön sparris. Den här rätten satt absolut perfekt till vinet, den milda sötman från mango och havskräftfond, och även pilgrimsmusslorna, mötte perfekt vinets fruktighet och sötma.

Till nästa rätt skulle vi ha tre viner, alla från 2012 och alla från det totalt sett 83 hektar stora vingårdsläget Berg, men från olika vingårdar inom detta. Det här blev en resa i terroir, vingårdarnas fingeravtryck, där den enda skillnaden mellan vinerna var deras ursprung. Det första vinet var 2012 Riesling Rüdesheim Berg Roseneck, ett vin som tack vare en slags blommighet och ljusgul persikofruktighet är det kanske mest eleganta av de tre. Samtidigt finns här en riktigt fint stenig känsla i doften. I smaken är det fräschör och elegans som styr, det är lätt till knappt medelfylligt, frisk och livfull. Vingården Roseneck är 26.70 hektar stor och här äger familjen Leitz en liten lott om 1.36 hektar som är upp mot 62 grader brant!
   Nästa vin var 2012 Riesling Rüdesheim Berg Schlossberg, är ett vin som har ett större uttryck av mineralitet från kvartsig och den röda skifferleran, den senare ansvarig för en slags kryddighet som vinet ofta har. Jag finner också ett större djup, en mer uttalad kropp som på ett fenomenalt sätt fångar upp den höga syra och påtagliga mineraliteten och ändå ger vinet en len, mjuk och nästan fet kropp. Det är ett riktigt bra vin som jag absolut måste fylla på källaren på Café Rotsunda med. Schlossberg, totalt 25.30 hektar stor, är den mest kända vingården på den här sluttningen och här har Leitz en äga om 1.17 hektar, som också den är påfallande brant (omkring 58 grader).
   Slutligen hade vi en 2012 Riesling Rüdesheim Berg Kaisersteinfels, som kommer från en högt belägen 1.64 hektar stor lott (av vingårdens totalt 8.20 hektar) där man också har en liten sektion med över 80 år gamla stockar i. Det här var nog min favorit, det hade en mycket mer stenig och kritig doft, nästan så att dess frukt därmed lade sig en liten aning bakom. I min värld är det fantastiskt att jorden kan färga vinet mer än vad solen och druvan gör. Visst fanns här en god fruktighet, sötsyrlig citrus kom jag främst att tänka på, men det var faktiskt mest mineral här. Man hade medvetet låtit vinet bevara lite mer restsötma än de andra (omkring elva gram per liter, men syra ligger på cirka åtta gram) för att balansera vinets tydliga och uttrycksfulla mineralton. Gott!

På tallriken en hårt men hastigt halstrad kummelrygg som sedan bakats till 42 grader i smör i ugnen till en fin textur. Späd fänkål hade bakats nästan mjuk tillsammans med citron (för att möta upp vinernas unga friska syror) och smaksatts med gremolata (citron och persilja) och såsen därtill var en klassisk vitvinssås. Tanken med den här rätten var inte att den skulle sitta precist till ett eller alla viner, trots vinernas släktskap fanns det nyanserade skillnader mellan dem och min ambition var snarare att servera en god rätt som lite grand hamnade i bakgrunden av vinerna. Det är ju ingen idé att tala om finstilta skillnader i terroirom dessa ska döljas av en maträtt som tar över allt…

Nu gick vi över till två årgångar av vinet från Berg Schlossberg, med en ungdomligt spänstig och klingande ren 2013 Rüdesheim Riesling Berg Schlossberg i det första glaset. Det var som att mineraliteten spratt i munnen, syran var frisk och frukten förvisso sötaktig till sin arom men torr till smaken. Det unga vinet har en nästan livligt energirik jäsningsnyans kvar, men det som slår upp mot näsan direkt är en härligt somrig blommighet. Årgången ses överlag som svår i Tyskland, men Johannes arbetade mycket hårt i vingården och den cirka hälften så stora skördevolymen mot det som kan kallas normalt blev i gengäld väldigt bra. Det här vinet är ett bra exempel på. Att ett vin på den här nivån bara kostar omkring 300 kronor är egentligen fantastiskt!
   I glaset intill hade vi 2008 Rüdesheim Riesling Berg Schlossberg Alte Reben som med fem år till på nacken hade fått en liten extra mognadskomplexitet. Att det inte var mer moget berodde troligen mest på att vinet var skänkt ur en dubbelmagnum, ett format som brukar ge vinet en långsammare mognadstakt. Om det fanns en viss mognad i doften, kändes smaken fortfarande ung och till och med lite stramt hållen av mineral och syra.  

Den rätt vi serverade till de två årgångarna från Berg Schlossberg var framför allt skapad för den lite mognare årgången. Jag ville visa att rieslingviner också passar bra till kötträtter, så länge de är ljusa och av lättare slag. Vi hade satsat på en kalventrecôte och valde att helsteka den snarare än att stycka den i portionsbitar att steka, detta eftersom det framför allt är stekytan på köttet som gör köttet rödvinsanpassat. För att ytterligare späda på elegansen i rätten valde vi en ljus sås av ljus kalvbuljong, vitt vin och grädde som hade fått en frisk smaksättning för att möta vinernas fina syror. Detta syramöte förfinades av en i citron syrade sommarkålen, som sedan bara sauterades mjuk. Lite späda primörer i form av rädisor som smörslungades och smaksattes med citron (råa rädisor är en styggelse till vin, det ger en otäckt besk och nästan unken karaktär av gammalt blomvatten i mötet) och sauterad smålök blev goda garnityr.

Vi skulle avsluta kvällen med ett vin som hade högre sötma, men något dessertvin rörde det sig inte om. I glaset fick vi 2004 Riesling Rüdesheimer Berg Roseneck Spätlese, en specialbuteljering med cirka 70 gram restsocker och någonstans mellan nio och tio gram syra per liter, vilket har gett vinet en riktigt fin och nästan förföriskt sensuell fruktrondör och sötma som märkligt nog inte alls klänger sig fast i gommen. Att det är så beror just på den höga syran och i viss mån även mineralsältan. Doften var läckert fruktig, kanderad citrus och även en viss mineraliskt rökig nyans, men jag kan inte påstå att vinet kändes tio år gammalt. Det här var fräscht.

Eftersom vinet inte var påtagligt sött valde vi att servera ost till, inte dessert. Det blev två ostar, dels en vanlig krämig Brillat-Savarin, dels Comté. Den första osten serverades precis som den var och dess feta textur, milda sälta och förnimmelse av mjölksötma satt i sig gjutet till det sötfriska vinet, men mötet gjordes ännu bättre genom lite kräm av aprikos (aprikoser och sockerlag som mixades) och lite torkat krisp av surdegsbröd.
  Comté revs grovt och blandades med äggula och det hela bakades i ugn till en terrin. Återigen var det sältan och den feta texturen som gick hand i handske med vinets fruktighet och syra, och dessa egenskaper i vinet användes också för att skapa en motsvarande balans i rätten genom en sötfrisk sirap kokt av honung och massor av citronsaft.
   Det blev en riktigt fin middag där vi trots vinernas ändå förhållandevis smala spektrum hittade en fin variation i maten. Det här blev också säsongsavslutning för vårens vinklubbsprogram.

Två luncher med Lou Kapcsándy 22-23 maj



Vi är väldigt lyckligt lottade, även om vi har arbetat hårt med vingården skulle vi aldrig kunna ha lyckats om vi inte hade fått möjlighet att köpa State Lane Vineyard i början av 2000, innan Beringer Vineyards ens fick reda på att vingården var till salu”, berättar Lou Kapcsándy från Kapcsándy Family Winery i Yountville, Napa Valley, och lägger till att just den här vingården under lång tid hade varit en av de tongivande vingårdarna för deras Cabernet Sauvignon Private Reserve.
   Vingården var hårt ansatt av phylloxera och man sattes genast igång ett omfattande arbete med att plantera om vingården i samarbete med Helen Turley och hennes man John Wetlaufer. Den första årgången man gjorde var 2003, det blev 135 lådor, men Lou tyckte inte alls om vinet.
   ”Det var för omoget och onyanserat, hade mycket ekkaraktär, dessutom envisades Helen med att jäsa vinet med dess naturliga jäst vilket ledde till att jäsningen stannade flera gånger och vi fick starta om den”, berättar Lou och säger att vinet inte alls blev bra. Det skulle ta omkring sju år i flaska innan det ens var gott att dricka. Helen Turley fick bara vara kvar till och med nästa skörd.

För första gången besökte Lou och hans hustru Stockholm och att tacka nej till en lunch med dem och deras underbara viner på Pubologikändes lika främmande som för en växt att tacka nej till solljus och vatten. Vi började med deras 2011 State Lane Vineyard Estate Cuvée, som har en mycket elegant och fint men inte överdådigt fruktig doft som till viss mån faktiskt är bordeauxlik. Den lite större känslan av blåbär och te antyder att det finns en god portion Merlot häri, det stämde, cuvéen detta år är byggd till 55 procent av Merlot och 36 procent av Cabernet Sauvignon, med resterande balans Cabernet Franc och Petit Verdot.
   ”Det här är i stort sett ett vin vi blandar av de komponenter vi inte använder till vårt Grand Vin eller Roberta’s Reserve, dessutom använder vi oss av omkring 65 procent pressvin, vi använder aldrig pressvin i de andra vinerna”, förklarar Lou.
   Med lite extra tid i glaset luft blommar vinets mer bordeauxliknande aromer upp, jag noterade ceder och till och med lite grafit och det är riktigt gott!

Samma komplexa och mycket eleganta bordeauxliknande doft finner man i 2010 State Lane Vineyard Estate Cuvée Cabernet Sauvignon, men det här vinet bjuder på ett litet större djup och en mer nyanserad och komplex doft. Fruktmässigt skiljer sig vinerna också åt, här är det mer mörka vinbär och en vindil av vinbärsblad som präglar doften, som är ytterst ren och precis som de andra vinerna inte alls har några kännbara toner av ek.
   ”Med den kvalitet vi har i våra druvor och det noggranna arbetet vi lägger ner i vingården och vineriet, vill vi inte låta eken ta över, jag avskyr när ekens dofter och tanniner dominerar över en fin fruktighet”, säger Lou och säger att det inte finns några genvägar till kvalitet.
 
En annan god känsla i vinet är lättheten och fräschören, alkoholhalten har klockat in på 13.5 procent, en nivå som Lou och hans vinmakare Denis Malbec (som har gjort vinerna sedan 2005) håller som perfekt. Det här vinet är byggt till 96 procent av Cabernet Sauvignon och i nuläget är det något strävt, men ytterst fint balanserat.
   Det finns ett litet större djup i 2009 State Lane Vineyard Estate Cuvée Cabernet Sauvignon, men det är inte frukten som är tätare och sötare, det är koncentrationen av aromämnen som är det och det här vinet är än mer bordeauxlikt komplext är de andra. Smaken är medelfyllig, tanninerna mer uttalade än i tian, men de är fortfarande lika fina. Här kan man skönja faten som en lätt kafferostad nyans och till och med ett uns av fatbitterhet, men totalt sett är vinet ytterst välbalanserat och väldigt komplext. Ett par tre år till skulle jag nog gärna se för det här vinet, som innehåller 98 procent Cabernet Sauvignon och har en alkoholhalt på 13.3 procent.

Den första rätten som serverades var en tartar av kalvrygg, toppad med riven parmesan och med en god rostad kycklingemulsion i botten samt en friterad ostronskivling. Det här är en väldigt typisk rätt här på Pubologi i Gamla Stan, där vi hade träffats för lunch. En supergod rätt ska tilläggas.

Det finns något lättare och till mer lite örtigare nyanser i 2008 State Lane Vineyard Estate Cuvée, samtidigt är frukten sötare och tangerar även wienergummin och söta bär. Dessutom finns det märkligt nog en viss eldighet i det här vinet som inte noteras i något av de andra vinerna. Lou berättar att alkoholhalten landade på 14.5 procent och det är högre än vad som här anses vara normalt. Det här vinet, som inte är det bästa vin jag har provat härifrån (och jag har druckit det mesta som har buteljerats), ska nog drickas till smakrikare rätter av kött, gärna grillat, medan firmans andra mer eleganta viner passar perfekt till mer klassiska rätter.
   Jag är mycket mer förtjust i 2007 State Lane Vineyard Estate Cuvée, ett vin som har en djupare kropp och mycket större personlighet. Det har en rik och nästan yppig frukt, men syran var pigg och vinets stora energi gör det här vinet fantastiskt gott. Ungt, absolut, men väldigt gott redan nu. Den här årgången är gjort till ungefär lika delar Cabernet Sauvignon och Merlot och de 14.1 procent alkohol som vinet har sticker inte alls ut som de 14.5 procent som årgång 2008 har.

Lammryggfilén hade grillats med sin goda fettkappa till en fint rosa kärna, det var riktigt smakrikt och gott och lammet serverades med sin sky och friterad persiljerot. Den här rätten stod mycket väl upp till den eleganta vinerna.  

”Tillsammans med Roberta’s Reserve är det här vinet det allra bästa vi gör, och vi gör ytterst litet av det”, säger Lou och lägger till att det representerar bara nio procent av vad hela vingården ger.
   Av 2010 State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon Grand Vingjorde man bara 240 lådor och vinet bjuder på precis allt du önskar av ett cabernetvin i högsta ligan i Napa Valley. Det här är fantastiskt gott, det har en underbar balans av solyppig men frisk frukt, mestadels vinbär men även med ett litet större djup som för tankarna till björnbär. Precis som väntat är faten mest som en svag skugga i vinet (trots att faten är helt nya och lagringen sträckt sig över två år) och strukturen är tydlig men tanninerna som finaste korallsand på en söderhavsö. Det bordeauxlika finns där, men det här är tvivelsutan ett superelegant kaliforniskt vin. Årgången är gjord till 94 procent av Cabernet Sauvignon och resten Merlot och Cabernet Franc. Tretton komma sju, stod det på alkoholprocenten.
   Ett litet stick av jordighet noterades i den mer klassiskt strukturerade 2009 State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon Grand Vin. Också det här vinet är riktigt gott, stramt och elegant med en alkoholhalt som landade på 13.5 procent. Cuvéen består till 97 procent av Cabernet Sauvignon. Jag tycker också om det här vinet, som har mycket fler bordeauxliknande drag än var vinet från 2010 har, det är gott men just nu inte lika charmigt. Däremot tror jag att det här vinet kommer att bli riktigt läckert och lurigt i en bordeauxprovning om kanske tio år. Jag har ett par flaskor i vinkällaren på Café Rotsunda, en vacker dag ryker korkarna och då ska jag med stor nyfikenhet lyssna på alla gissningar.
   Jösses vilka viner, vilken lunch. Tid för siesta över kvällen, redan dagen därpå stundade ny lunch med Lou Kapcsándy, men nu på Café Rotsunda med en annan gästlista.

”Vi skulle kunna få ut omkring 12 ton druvor per hektar, men vi sorterar bort knappt nio ton redan i vingården, och med tanke på att ett ton Cabernet Sauvignon kostar idag 10 000 dollar slänger vi en hel del pengar på marken”, säger Lou när vi står vid Chefs Table på Café Rotsunda och talar om det strikta vingårdsarbetet.
   ”Som om det inte vore nog har vi 18 kvinnor som sorterar druvorna bär för bär inne på ett specialbyggt sorteringsbord inne i vineriet, varenda skadad eller omogen druva avlägsnas, vi tar också bort varje liten del av stjälkfästet på varje druva och det är viktigt att göra det inne i vineriet så att vildjästen inte kommer åt den söta druvmusten och sätter igång en oönskad vildjäsning”, fortsätter han och lägger till att druvorna direkt efter sortering hamnar i väl kylda tankar så att inget oönskat kan inträffa. Denna nitiskhet är en av hemligheterna bakom de fantastiska vinerna.

Medan gästerna anlände kunde jag inte låta bli att i försommarsolen öppna upp en väl kyl 2013 RüdesheimerBerg Schlossberg Riesling från Weingut Leitz, inspirerad av veckans underbara middag med denna tyska superfirmas fina rieslingviner. Det var lika gott idag, kristallklart och friskt, mjukt fruktigt och såklart ungdomligt livligt. Helt klart en perfekt aperitif och ett glädjespridande uppsamlingsvin.

Den riktiga aperitifen skulle dock vara en champagne, därför hade en 2002 Cristal Rosé Brutfrån Louis Roederer lagts på kylning till cirka 12 grader. Kallare än så vill jag nog egentligen inte ha den, mycket av vinets djupare bärfrukt och inslag av blodgrapefrukt och fina röda vinteräpplen döljs i kylan, men så här lagom tempererad var doften uttalad och smaken fylligare och längre än om vinet hade kylts ner mer. Det är sanna mina ord inte ofta jag dricka rosa Cristal, men varje gång jag gör det inser jag att det är en av de mest sensuella champagner som görs.

Den här lunchen skulle gå i det superklassiskt svenska, som tilltugg till champagnen hade jag gjort en mildrökt lax (den togs ur röken tio minuter innan gästerna kom), rökt med äpple, äppelträ och rosmarin. Laxen bröts i bitar och serverades med en sauce verte (majonnäs, lite gräddfil, spenat och citron) och det hela toppades med lite flingsalt och smulad friterad grönkål. Laxens feta textur fungerade bra till champagnens fruktighet och fina syra.

Condrieu är en högintressant och unik appellation i norra Rhône, där vinerna görs uteslutande av Viognier. Bättre viner av druvsorten görs inte någon annanstans i världen, så enkelt är det. Jag hade allra helst velat ha ett vin från Georges Vernay, den allra bästa producenten här, men då mina flaskor var slut och det är svårt att få tag på dem letade jag istället upp 2011 Condrieu Les Grandes Chailléesfrån Stéphane Montez, en producent som vid ett par provningar har utmärkt sig för utmärkta viner härifrån. Det här vinet har en fin blommighet, inslag av persika och ett uns sötare aprikos, men det känns också nyanserat och har tack och lov ingen kännbar ekkaraktär. En stiltypisk och god tappning som förmodligen bör drickas inom ett par år till, men inte lagras längre än så.

Vinet var noga valt, jag ville hitta ett vin som orkade med en relativt fet förrätt (majonnäs med ett vinvänligt inslag av crème fraiche i) som var sprängfylld med umami från både räkor och rom. Till en klassisk Toast Skagen med löjrom från Kalix finns det nämligen ingen bättre passande vinstil än den från Condrieu. Det blev således en superfin kombination!

En annan inte allför vanlig och igenkänd vinstil jag tycker om är de röda vinerna av druvsorten Nerello Mascalese från Etna på Sicilien. I den magra vulkaniska jorden på den lite svalare nordsidan av vulkanen Etna, högt upp (upp mot omkring tusen meters höjd) gör man nuförtiden utsökta viner med en rödbärig och rosenblommig parfym som lurare vingissaren till Bourgogne eller Barbaresco. I alla fall om vinet är så elegant och nyanserat som den 2012 Passopisciarofrån Viticoltore Passopisciarosom nu hade framför oss, svalt serverad i en bourgognekupa. Tanninerna notera förvisso, de är tydligare än i de flera bourgogner men inte riktigt lika uttalade som i vinerna från Piemonte. Tanninerna oroade jag mig inte alls för – de skulle fångas upp och rundas av i mötet med gräddsåsen och tanken var att vinets fina syrliga rödfrukt skulle smak- och doftbalanseras i mötet med lingonen.

Det svenska fortsatte med en så svensk rätt att jag oroade mig för att bli beskylld av landets fåntrattar till politiker och medborgare att jag är rasist … idag får man nämligen inte tycka om det som är genuint svenskt för då blir alla jävlar kränkta och själv blir man kallad förtryckare! Skit samma, jag serverade i alla fall köttbullar, god gräddsås, nykokt svensk potatis, pressgurka och rårörda lingon, mat som man vill visa upp för sina internationella gäster för att visa hur fantastiskt Sverige är, trots att det är svenskt…
 
Sedan gick vi över till de seriösa vinerna från Kapcsándy Family Winery. Det första av dem var en nu begynnande mogen 2006 State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon. Det har en ganska yppig men samtidigt något syrlig frukt som förenar färgerna blått och rött, tanninerna är fortfarande där men inte alls framträdande och den där kalifornisk-bordeauxiska känslan finns även i det här vinet, som för stunden har en liten cappucinoliknande rostad nyans i smaken. Det är såklart gott, kanske också det elegantaste vinet av de tre vi nu hade, ändå stod det i min god lite i skuggan av firmans allra finaste viner.

Vid gårdagens lunch serverades 2010 State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon Grand Vin, vi körde på en till även idag och inte bara för att vinet är fantastiskt gott, utan lika mycket för att jämföra det med firmans nästintill druvrena merlotvin 2010 State Lane Vineyard Roberta’s Reserve. Den grundläggande finessen och balansen finns i båda vinerna, den tydliga men fina tanninstrukturen och eleganta torra finishen också liksom en god syra och något livlig mineralitet. Det som verkligen skiljer är att Roberta’s Reserve är det yppigare fruktiga och rikare vinet, det har något mer mellanregister och även en fint blommig nyans. Det har en underbar doft, förförisk och elegant och som vanligt är ekfaten i vinerna närmast obefintliga, åtminstone sett till doften och smaken. Fem timmar efter dekantering stod vinets doft fortfarande som en blombukett rätt upp ur glaset! Jag har sagt det många gånger och blir alltmer övertygad ju flera gånger jag dricker vinet Roberta’s Reserve, det är tveklöst ett av världens allra bästa viner av Merlot.

Vi skulle servera ytterligare ett vin från Kapcsándy Family Winery, men nu deras ljuvligt söta nektar som görs av Merlot (i regel omkring 95 procent). Lou och hans team väljer ut särskilda rankor, framför allt längst ut på raderna eftersom dessa får mer solljus på sig, skördar särskilt mogna druvor från dem och tillverkar sedan vinet genom portvinsmetoden genom halvvägs jäsning och tillsats av en lokal och absolut neutral druvsprit som håller 96 procents alkoholhalt. Lou är så enveten i sin strävan att nå absolut högsta kvalitet att de till och med provar ut denna högoktaniga sprit fat för fat för att avgöra vilken som är renast och helt saknar dofter och smaker som kan komma att påverka vinets karaktär.
   ”Det är verkligen inte roligt eller gott att prova spriten, men det måste göras”, säger Lou och skakar på huvudet innan han brister ut i ett försiktigt skratt.
   Jag är ändå glad att han är så noggrann, 2007 Vino del Solär ett farligt gott vin, det har alla fruktiga och blommiga fördelar av portvinets egenskaper, men det är silkigare och har mycket finare tanniner, dessutom en helt annan och mycket mildare känsla av alkoholen. Styrkan i det här vinet ligger på 17.4, vilket enligt Lou är perfekt.
   "Om det är lägre än 17.2 känns vinet utspätt, har det högre alkoholhalt än 17.8 tycker jag det är för starkt och eldigt”, säger Lou mycket bestämt.


Smakrik mögelost och söt sylt, tänkte jag, så måste det bli för att mötet med vinet ska sjunga som allra vackrast. Jag köpte en stadig bit grönmögelost av komjölk som kallas Österlen Ädel och tillverkas av Vilhelmsdal Gårdsmejeri i Skåne. Det är en smakrik och något kryddig ost som har fått mogna i upp mot åtta veckor i särskilda lagringsrum och då utvecklas mögelkulturen, varefter ostarna sätts i kallt för lagring i ytterligare ett knappt halvår. Till den osten en söt och aromatisk vinbärsgelé som svärmor Ann hade lagat av bär från sin egen lilla täppa. Svenskt så det förslår. Tänk att jag vågar!


 
Från Skåne till Norrland, så såg resan ut för desserten. Jag kunde inte låta bli att bjuda på svenskt guld till desserten, en ljummen hjortronmylta med hemgjord vaniljglass.

Även här hade jag en tanke som var direkt kopplad till Lou Kapcsándy, ändå inte. Vinet till kom liksom Lou från Ungern. Jag hade valt ett vin av högsta kvalitet, från ett toppår och med viss mognad – det är då hjortronen och vinet gifter sig allra bäst samman. Jag hade köpt vinet på plats i Ungern för elva år sedan och låtit det vila i vinkällaren på Café Rotsunda. Den gyllene nektar som etiketten sade hette 1999 Tokaji Aszú 6 Puttonyos kom från Diznókó, en av de firmor jag förr om åren köpte mycket vin från. Kanderad citron, lite karamell, torkade aprikoser och en bara lätt förnimbar känsla av saffran möter näsan och mognadsoxidationen är ytterst försiktig. Smaken är medelfyllig, generös och fruktig och påfallande citrusfrisk och det hela är väldigt gott. Som det är, och till hjortronen.

Summering lunch två: 8 gäster 9 viner och 48 Riedelglas
 
 

Ett par dagar i Bourgogne i maj


 
Det var länge sedan jag tappade räkningen på hur många gånger jag har varit i Bourgogne, numera nöjer jag mig med att konstatera att det nästan känns som hemma. Jag har ett djupt förhållande till sluttningarna, dess vingårdar, jordarna och såklart det vackra som kommer ur dem. Mycket har dock hänt sedan jag åkte hit till Bourgogne första gången för mer än 20 år sedan. Vingårdarna är förvisso detsamma, men vinerna är överlag otroligt mycket bättre. En annan sak som skiljer sig markant är att det idag finns mer än tio gånger så många riktigt bra firmor som det fanns då, i början av 1990-talet. Idag blir jag ofta positivt överraskad när jag provar vinerna från en domän jag tidigare inte har hört talas om och jag hittar hela tiden nya firmor som jag vill fördjupa mig i och lära känna bättre. Den här resan var just en sådan – efter ett par fantastiskt trevliga besök hos producenter i Côte Chalonnaise förra våren bestämde jag mig direkt för att längre fram åka tillbaka och gå mer på djupet under fyra dagars tid. Tiden var nu kommen för detta projekt.

Min tanke den här gången, när jag reste ensam och dessutom i något ögonblick hade lovat att inte ”dra på så vansinnigt mycket och lyxigt hela tiden”, var att ta de lite lugnare och inte sikta så högt vid varje måltid och varje vininköp. En annan tanke var att försöka prova ett par av de numera många nya restauranger som har poppat upp i Beaune de senaste ett till två åren. Helt nyanländ till Beaune mitt på eftermiddagen var jag lite småhungrig och eftersom de flesta restauranger ännu inte vara öppna slank jag in på den ganska trendiga restaurangen La Part des Anges på Rue d’Alsaceintill Place Carnot som har varit öppen i några år nu. Ett glas vin och något litet kunde de servera. Jag valde ett glas 2012 Bourgognefrån Henri Boillot i Meursault för 7:50 euros per glas kändes som ett klokt val. Det här är en väldigt bra och pålitlig domän som gör utmärkta både vita och röda viner och det hr instegsvinet var gott utan att imponera storartat på mig. Det hade en fin fruktighet och viss fetma, en god men inte distinkt fräschör och en medellång, rätt angenäm eftersmak.

Eftersom köket inte var öppet fanns det egentligen bara en osttallrik för 10 euros att välja och den slog jag till på.
   ”Tyvärr står ostarna fortfarande i kylen, vi har inte börjat kvällsserveringen än, så det tar ett litet tag”, sa den trevliga servitören och valde att kompensera den extra väntan som en viss temperering skulle innebär med att både ställa sig och småprata om Stockholm med mig, och, vilket var trevligt, spilla på lite extra vin i glaset.
   Fem bitar av mer eller mindre lokal ost fick jag, med en fet och krämigt len getost som första bit. Tyvärr missade jag namnet på den, men stilen på ost passade utmärkt till det nästan lika feta vita vinet. Därefter en Delice de Bourgogne, en krämig ost med senapsfrön som ger en fin arom till osten. Två av mina favoriter ingick också, Comté (cirka 24 månader gammal) och Brillat-Savarin låg prydligt och väntade på mitt gillande. Också de var perfekta till vinet. Slutligen en bit Epoisses, som var förhållandevis mild och därför bättre till de vita vinet än vad en mer kryddigt mogen ost hade varit.

En av de trevligaste restaurangerna i Beaune, som jag alltid äter på (och inte bara för deras stora sortiment av Chartreuser) är F and B bara två stenkast från Place Carnot. Under säsong är det alltid fullt här, därför bör man boka bord. Nu slank jag bara in och fick ett barbord ute mot gatan, kvällen var behaglig och Beaune hade verkligen vaknat upp efter vinterns och den tidiga vårens lugn. Här får man alltid små enkla men oftast goda aptitretare, den här gången lite foccacia med olivolja och en något kryddig kall gazpacho som var snyggt balanserad och väldigt god.
   Jag skulle hålla mig på mattan och inte ta in en hel flaska, istället siktade in mig på en lilla listan med viner glasvis. Den är såklart inte alls i nivå med restaurangens stora lista, som både är riktigt bra och överlag vettigt prissatt. I det första glaset en 2013 Bourgogne Chardonnay Cuvée Sainte-Jehanne de Chantal från Domaine Prieur-Brunet, som har sitt säte i Santenay i södra Côte de Beaune. Det här vinet var friskare och något mer mineraliskt än det från Henri Boillot och på så sätt var det mer uppfriskande och godare. Det hade dock inte samma djup, kropp och struktur och på så sätt var det ett enklare vin. Men så kostade det bara sex euros för ett glas, så vad mer kan man begära. Nej, det fick godkänt och kanske rent av tummen upp.
   I glaset intill ett något djupare halmgult 2013 Mâcon-Fuissé från Joseph Burrier nere i Mâconnais. Det aningen varmare klimatet hade gjort sitt till och skänkt vinet en lite gulare frukt och djupare kropp, samtidigt finns den där typiskt kalkmineraliska botten i vinet som är så god. Också det här vinet klockade in på sex euros för ett gott glas, man kan således komma billigt undan utan att det smakar tråkigt i glasen.

Den här gången valde jag fish and chipssom varmrätt och jag kan faktiskt inte minnas när jag åt en så god version av den här klassiska rätten. Fisken formligen smälte i munnen, men ytan var krispig och dröp verkligen inte i fett. Ska man gnälla något var kanske chipsen lite mjuka, men smaken och sältan var det inget fel på. Dessutom var såsen god, om än med sitt vinägersting inte den allra mest vinvänliga i världen. Men strunt samma, just nu njöt jag i fulla drag och det var ju ändå inga exklusiva och ultrakomplexa viner i glasen och de små örfilar vinerna fick av såsen kunde de gott ha. Just för att de var billiga och inte brydde sig om sådana triviala saker som såser hit och såser dit.

Jag avrundade kvällen med ett glas 2009 Volnay från Domaine Yves Clerget, ett vin som tyvärr inte hade mycket till doft (ändå var flaskan nyöppnad), men som åtminstone hade en viss mineralisk kvalitet och livfullhet i smaken. Nu vet jag ju att vinerna från Volnay kan vara lite knutna och nästan griniga som unga, därför blir jag egentligen inte besviken. Jag gav vinet en kvart i glaset och det blev faktiskt lite mer öppet och trevligt med luften, men någon vidare intensitet och parfym blommade aldrig upp. Således satte jag inte upp vinet på ”måste ha-listan”, fast där står i och för sig inte särskilt många viner.

Normalt sett är jag inte så begeistrad i maten i Bourgogne, särskilt inte när restaurangerna försöker sig på ”finare mat”, det kan jag skriva spaltkilometer om. Däremot kan de vara fantastiska när det kommer till de klassiska och rustika köket, som på Restaurant Le Mercurey på Grand Rue i den lilla byn Mercurey i Côte Chalonnaise som jag åt lunch på en dag. I all enkelhet och med bara en timma till förfogande beställde jag i en stekt kyckling i sin sky. Ett saftigt och rykande varmt stort kycklinglår i en lertallrik, där det hade bakats i vitt vin med lagerblad, peppar och tunt skurna rotgrönsaker. En lika rykande het krämig potatisgratäng med en obligatorisk kryddighet av muskotnöt hörde till, liksom en liten skål med krispig sallad och därtill också ett gott vitt bröd att doppa i kycklingbuljongen. Superbt, dessutom för det facila priset av 13 euros. Man kan ju undra hur de tjänar pengar!

Middagen åt jag ”hemma” i Beaune, en stad jag älskar och känner mig väldigt hemma i. Den här kvällen slank jag in på Les Pôpiettes, en liten restaurang vägg i vägg med F and B som öppnade i juli förra året. Man har totalt 40 platser, av vilka 12 är vid ett stort community table, 10 en trappa upp, sex utefter bardisken och 12 vid småbord.
   Jag satsade som planerat på restaurangens viner serverade per glas och beställde in en 2012 Rully La Créefrån Pascal Clement, en av alla hundratals producenter jag tidigare inte har provat vin från. Sju och femtio euros för ett glas, förvisso ett litet sådant, är ju trots allt inget att tjafsa om. Det var för övrigt inte vinet som sådant heller, en liten jordig fetma och rökighet som antingen kommer från kalkstensjorden (mest troligt) eller eventuellt ekfaten (möjligt, men inte troligt) fanns där att möta upp den ganska feta fruktigheten. Det var inte stort, men rätt gott och passade också rätt bra till min förrätt.

Dock var glaset rätt litet och jag beställde därför in ytterligare ett glas att njuta av till maten, nu en 2013 Montagny Premier Cru från J-M Boillot i Pommard, en av många firmor med efternamnet Boillot. Jämfört med vinet från grannappellationen (nästan) Rully, är det här vinet mycket mer fokuserat, mer kalkstensmineraliskt och elegantare. Att det är så handlar framför allt om appellationen, Montagny är ett väldigt bra ursprung för Chardonnay och vinerna kan nästan liknas vid de från Chablis, utan att ha deras absoluta stringenta mineraliska kvalitet. Det här vinet tyckte jag om och det dricker jag gärna igen.

Förrätten var konfiterad kanin med en god olivolja, tunt skurna betor som gav krispighet och lite fint besk sallat. Rätten passade bra till framför allt vinet från Rully, just tack vare att det var det lite fylligare av de två, men den lilla ilskna vitlöksklyfta som låg kvar i rätten var så svidande stark att den hade ihjäl vinet. Jag utgår från att vitlöken blivit kvar av misstag, i annat fall var det ett generalfel av den enligt den trevliga krögarens utsago mycket skickliga italienska kockan.

Till varmrätt valde jag boeuf bourguignonne och beställde därför in ett rött vin. Jag var återigen måttlig och valde ett vin från glaslistan, 2010 Gevrey-Chambertin (9 euros) från Alain Guyard, också det en producent jag tidigare inte hade bekantat mig med. Här har vi Bourgognes dilemma i ett nötskal: en fantastisk årgång, en fantastisk appellation och en mindre känd för att inte tala om okänd producent. Två rätt, en tveksamhet, och det slutar allt som oftast fel. Inte för att vinet var direkt dåligt, men det bjöd inte alls upp till förväntningarna på ursprunget. Medan enkel vit bourgogne kan vara god eller till och med riktigt god, blir enkel röd bourgogne sällan det. Medan enkel vit bourgogne bjuder på fräschör, är enkelt röd bourgogne oftast snipig och sur. Som denna, plus lite orena fat på det, men för övrigt en rätt okej frukt. Alain Guyard kommer nog inte få besök av mig i framtiden, så lockande var vinet inte.

En skön vinbar jag gärna hänger på här i Beaune är Le Boute du Monde på 7 rue du Faubourg Madeleine, öppnad för ungefär ett år sedan av kockan Fabienne från Ma Cuisine. Någon direkt mat har man inte här, det finns dock kallskuret i form av olika charkuterier och goda lokala ostar och en sådan stor bricka togs in och fick den här kvällen ersätta middagen. Vinlistan är det som lockar, här finns (såklart) framför allt viner från Bourgogne, men man hittar också en hel del andra franska viner här. Att sitta i Bourgogne och dricka förvisso goda viner från Rhône, Languedoc, Bordeaux, Loire och Alsace har jag aldrig begripit när man har en flera tusen flaskor unik skatt av lokala viner från Bourgogne man sällan kommer i kontakt med. Att dessutom hitta toppfirmor som Domaine Roulot, Domaine Coche-Dury, Domaine Marc Colin, Benjamin Leroux, G Roumier, Domaine Arlaud och Ghislaine Barthod på den handskrivna griffeltavlan, dessutom till priser som är allt annat än dyra, gör ju saken så mycket lättare.

Jag var väldigt lockat av flera buteljer från de nämnda producenterna, men hade hela tiden i bakhuvudet att jag skulle ta det lugnt. Både till volym och till pris. Det jag just det måttliga som var den här resans fokus. Jag valde därför klokt och siktade vardagligt men på en hög sådan nivå. En flaska 2011 Saint-Aubin Premier Cru En Montceau från Domaine Marc Colinför vara 50 euros var fullkomligt oemotståndlig. Den här vingården ligger på en sluttning ovanför byn Gamay, alldeles intill den förstklassiga vingården La Chatenière (som jag hade beställt, men som uppenbarligen inte fanns) och tack vare den magra jorden, något västliga läget och de varsamma händerna hos bröderna Colin som gör vinet, har det här blivit ett riktigt trevligt, elegant och mineraliskt drivet vin med en viss årgångstypisk rondör och med bara en förnimbar känsla av ekfatslagringen. Vinet var cirka 12 grader när det serverades och under de två timmarna (fy tusan vad långsamma vi två var) vi hade vinet i flaskan skulle temperaturen långsamt öka till nästan rumstemperatur. Precis som med alla annan riktigt bra vit bourgogne förlorade inte det här vinet särskilt mycket på temperaturökningen.
 
Familjen Devillard i Mercurey är fantastiskt trevliga och de gör ett makalöst jobb för att lyfta inte bara Mercurey som appellation utan även Côte Chalonnaise som helhet. Av den anledningen tillbringade jag mer än halva dagen hos dem för att lyssna på berättelsen om deras idoga arbete och prova ett fyrtiotal av deras och deras kollegers viner. Det var överlag en högintressant provning med många glädjerop.
   Till lunchen drack vi ett par av dessa utropstecken, som deras2013 Mercurey En Pierrelet från en nästan bländande kalkstensvit vingård precis bakom Château de Chamiray, som är deras egendom och avsändare till många av deras viner. Vinet hade den typiska fetma som årgången är så känd för och som omkring 30 år gamla kämpande stockar ger sitt vin, Det hade också en nästan tanninliknande struktur av kalkstensjorden som jag föll platt för. Vilket härligt vin, och vilken tur att de efter många år av inblandning i andra viner beslöt sig för att buteljera det separat.
 
Vinet njöts av i fulla drag till en kall gazpacholiknande soppa av gröna ärter som garnerades med hastigt tillagad pilgrimsmussla och motsvarande försiktigt tillagad sötvattenräka. Maten hade tagits från den enstjärniga restaurangen Le Charlemagne i Pernand-Vergelesses, en krog som lagar utsökt och ofta rätt japanskinspirerande mat.


Till varmrätt serverades en ganska rustik rätt av långkokt fläskkött med tomat och svarta oliver, en rätt som till smakerna kändes mer sydfransk eller italiensk än burgundisk.
 
Den fungerade rätt bra till vinerna till (jag hade faktiskt fem röda viner till), men eftersom det inte var den perfekta matchningen och jag var väldigt förtjust i några av vinerna, åt jag maten separat och njöt istället ostört av vinerna. Det vin som förförde mig allra mest, nu som så många gånger förr, kom från den relativt unga (sett till ägarförhållandet) men ändå historiska Domaine du Cellier Aux Moines, en av de allra bästa producenterna i Givry. De gör ett par viner, men det man ska leta efter just nu är 2013 Givry Premier Cru Clos du Cellier aux Moines, ett vin med en ljuvligt parfymerad doft med underbara toner av rosor, ljusröda körsbär, tranbär och vildhallon samt en lite syrligt vegetal nyans av nypon. I munnen är vinet lika friskt som lent och det är verkligen supergott!

Efter att ha varit ute på vinprovarstråk i elva timmar och provat omkring 120 viner från Côte Chalonnaise, var jag hungrig som en varg. Jag slank alltså in på första ”bästa” ställe där man kunde få en iskall ointressant lageröl och en köttbit, det halvturistiska och superfranska brasseriet Belena vid Place Madeleine intill hotellet fick duga.  Lite sniglar är ju aldrig fel, ett halvdussin i vitlökssmör och lite bröd att doppa i smöret fick det bli. Jag äter alltid sniglar när jag är i Bourgogne, det hör liksom till.
   Den här typen av fransk restaurang har en märklig förmåga att köpa in allt från ett par till som här ett femtiotal vita och röda viner som man egentligen inte vill ha. Ur det säkert två dussinet vita och röda viner som erbjöds på halvkaraff (superkul serveringsmått, mer sådant) och glas hittade jag bara ett som var tänkbart, 2013 Saint-Romain från Domaine Christophe Buisson i densamma byn. Det är inget stort vin, det ska man heller inte vänta sig från Saint-Romain eller om man som jag köpte ett glas för sex euros, men det hade den typiskt svala och lite strama frukten som hör den kalkstenskarga och svala appellationen till och jag måste säga att det fyllde sin funktion som snigelkompis också.

Finlir var jag som sagt inte ute efter de här dagarna i Bourgogne, jag ville känna mig folklig och lite halvbillig. Därför tog jag in en 300 gram halvstor entrecôte av köttet Charolais (som fransmännen är mäkta stolta över, men jag knappast imponerad över), som enligt menyn skulle serveras med ett hemgjort örtsmör Provençale och en husets goda potatisgratäng. Och det är väl här någonstans den blev så där superfranskt … dåligt!
  Ett) köttet var som väntat inte särskilt smakrikt, förvisso grillat medium rare som beställt, men det var klent smaksatt och hade behövt en del mer salt, Två)smöret var inte särskilt örtigt och räckte, för att vara generös, till cirka 50 av köttbitens totalt 300 gram, och Tre)potatisgratängen hade säkert varit god och saftig när den skuren i portionsfyrkant en timma tidigare hade ställts in i värmeskåpet. Stolpe ut, helt enkelt!
   Så vad lär man sig av det här? Att ge fan i att vara folklig och enkelt och välja ”första bästa” eller välja ”billigt och prisvärt”. Tacka vet jag fullt pris, högt pris, bästa råvara och bästa kvalitet. That’s me …

Just ja, du såg nog vad som stod i bakgrunden … Coca Cola. Det var det jag drack till. Vanlig kola, inte något jävla fusk eller märkliga udda varumärken, det ska vara originalet, Coca Cola, inte tjafs med immiratörer som ska ”hitta på sin egen smak” eller försöka ”göra en godare kola”. Produkten är redan färdigutvecklad, den behöver inte förfinas eller piffas till. Det ska helt enkelt vara den riktiga kolan. Och för guds skull inget jävla lågsockeraltnativ, det ska vara sjukt mycket riktigt raffinerat socker i läskeblasken.  Allt annat trams är som att fråga efter en alkoholfri whisky. Och sånt gr i varje fall inte jag ….

Ett par dagar i Österrike i juni


 

Tillbaka i Österrike, i över två decennier har jag rest hit gång på gång, jag har sedan första dagen här älskat landet, folket och deras goda viner och numera är resan hit en av årets trevligaste. Det är oftast intensivt, resor genom distrikten varvas med omfattande provningar på givna teman, både öppna provningar och temaprovningar ledda av lokala experter, det blir långa och emellanåt tunga luncher och middagar och nätterna verkar av någon anledning bli ganska sena. Att blir så beror oftast på att vi varje kväll på hotellrummet ägnar oss åt blindprovning av medhavda flaskor. Årets resa tog oss till Steiermark, till att börja med i alla fall …

Jag har en varningsklocka i min kropp, en klocka som likt Skalmans mat- och sovklocka ringer till när det är dags. Så fort jag landar i Österrike ringer klockan och säger att det är hög tid för schnitzel. Således letar jag upp första bästa anständiga ställe i närheten av hotellet och beställer min schnitzel. Här på Der Steirer till Graz i södra Österrike var schnitzeln dock inte helt autentiskt serverad, nog för att den var gjord av kalv, fint panerad och helt korrekt friterad, den serverades dock med ett inte helt typiska tillbehöret citronskiva, sardell och kapris. Tillbehöret var kokt potatis med persilja, helt okej, samt en potatissallad med vinägerdressing och sallad, också det helt okej. Däremot begrep jag mig verkligen inte på idén med sylten av tranbär, som bestämt ställdes åt sidan.

Ett kallt glas vin sitter ju skönt efter en halvdags resande. Normalt sett dricker jag vin av Grüner Veltliner till schnitzel, men jag tar helst seden dit jag kommer och dricker så lokalt som möjligt, det är ju just det lokala som gör resandet så trevligt. Listan var inte stor, men jag hittade 2014 Sauvignon Blanc Steirische Klassikfrån den utmärkta producenten Weingut Erwin Sabathi för 3:90 euros. Rena fyndet och absolut mer än prisvärt, för att citera svensk journalistik. Det var rätt gott, piggt och friskt tack vare sin sprudlande ungdom, tydliga toner av nässlor, fläder och krusbär hade format doften på det pigga vinet och jag kände verkligen hur mineralerna i det pur rena ståltanksjästa vinet satte fart på kroppen lik energidricka för en sportsman.

Efter en större provning med ekologiska, ”naturliga” och orangea viner, som faktiskt inte var så illa som befarad, ägnade vi oss åt vår vanliga hobby när vi reser i Österrike – blindprovning på hotellrummet. Vi tar nämligen alltid med oss flaskor från våra vinkällare till den här leken. Fantomen skänkte upp det första vinet, som till en början tedde sig lite bordeauxlik. En viss mognad, jag gissade på 15 år, en tydlig grusighet och djup mörk fruktighet, därtill en krydda och köttighet som snabbt tog mig bort från Bordeaux. Det var tvivelsutan ett riktigt bra vin och det hade en seriös tanninstruktur i botten. Tankarna svepte från ett varmt år i norra Rhône till ett cabernetvin från Howell Mountain i Napa Valley, till Provence och ett par andra områden. Det vi hade i glasen var 2001 Château Montus Cuvée Prestige av druvsorten Tannat från Alain Brumont, ett riktigt gott vin som fortfarande kändes ungt.

Mitt eget vin var mjukare, lättare och syrligare, det hade dock en något mörk och lite sötaktig frukt och jag tyckte nog att det fanns en liten nyans av oxidation. Det var rätt gott, men jag har tyckt att det var godare för ett år sedan, då jag upplevde det en aning fräschare. I ärlighetens namn ska jag tillägga att jag inte hade hunnit temperera vinet, som jag hade i mitt bagage som försvann i Frankfurt och som kom till hotellet med bud två timmar innan vi öppnade flaskan. Vinet hade således inte fått den allra bästa behandlingen på vägen till oss. Vinet kom från Emmanuel Rouget i Flagey-Echézeaux och var hans 2009 Bourgogne Passetoutgrains.

Efter en riktigt sur morgonprovning av ett dussin sorters schilcher (ett lokalt rosévin i Weststeiermark av druvsorten Blauer Wildbacher) blev de lunch på Schloss Ottersbach där kocken Tom Riederer lagade vår lunch av lokalproducerade råvaror. I en underbar miljö serverades vi traktens specialiteter till vilka vi hade en stor buffé av viner av Weissburgunder och Chardonnay, den senare emellanåt kallad Morillon här. Just det namnet finns det flera förklaringar till, men en av de troliga är att odlarna här i södra Österrike tog sig till byn Morillon i Savoie och tog med sig sticklingar för att renovera vingårdarna efter vinlusens angrepp här på 1880-talet.

Jag siktade in mig på vinerna av Chardonnay och hittade snabbt de två bästa. Den lite mjukare och fruktigare av de två var 2013 Chardonnay Thereienhöhe Moth från Weingut Erich und Walter Polz i Südsteiermark. Det har en ståligt ren frukt i en hustypisk stil, rik och sval på samma gång och med något blommig i doften. Smaken var medelfyllig och relativt rik, men sval och syrafrisk med en liten mineralisk spets.
   I glaset intill ett vin i en hel annan stil. Weingut Peter Skoff hör till de firmor jag länge har tyckt om. Deras 2011 Chardonnay Kranachberg Reserve var ett mycket mer komplext vin, det hade samma fräschör fina mineraltoner, men en liten nötig nyans av de ekfat som vinet hade jästs och lagrats i. Stilmässigt var det påfallande mer burgundiskt och jag tyckte själv att de passade riktigt bra till varmrätten.

Jag skulle aldrig beskriva den österrikiska maten som elegant, tvärtom är den vanligen tung och rustik. Den mat vi fick serverad här var däremot riktigt elegant. Som förrätt serverades ett hönsägg från grannbyn som hade pocherats till 63 grader och det serverades med ett luftigt skum av pumpa som hade en diskret sötma som mycket väl matchade vinernas fruktighet. Små droppar av kärnolja från pumpa som gav rätten en försiktigt vegetal touch.

Varmrätten var än mer elegant. Kalven hade levt bara ett par hundra meter från restaurangen. Köttet hade sjudits i buljong och vitt vin med aromatiska rotsaker till en riktigt fin textur. Det serverades i skivor till olika puréer av ljusa rotsaker, till lättkokt vit sparris och späd grön sparris. Lite grand av en mörk kalvfond hörde till men hade inte behövt finnas, rätten var alltigenom formgiven för vita viner och klarade sig utmärkt i all sin ljusa elegans.

På en provning direkt efter lunchen föll jag platt för ännu ett chardonnayvin, 2013 Chardonnay Pössnitzbergfrån Weingut Erwin Sabathi i Südsteiermark. Det här vinet hade en än mer burgundisk finess, en tydlig mineralisk stringens och frisk citrusfrukt. Helt blint, i ett helt annat sammanhang, hade jag nog utan omsvep placerat den i Bourgogne. Det var riktigt imponerande!
 
Hur god just den än var, tvingades jag snabbt att medge att det blev ett rätt stort steg upp till den från 36 år gamla stockar2013 Chardonnay Pössnitzberg Alte Reben från samma producent. Om den vanliga tappningen är som en premier cru, är det här sanna mina ord en grand cru och jag blev helt tagen av lycka av det här vinet. Mineraliteten och fräschören är densamma, men djupet är större och energin så mycket mer påfallande. Arton månader i 500 liter stora franska ekfat har såklart gett vinet en känsla av ekfaten, men balansen är ypperlig. Det här är, såvitt jag kan minnas av alla hundratals chardonnayviner jag har provat från Österrike, det godaste österrikiska vinet av den nobla burgundiska druvan. Priset? Under 40 euros per flaska, galet bra!

Die Weinbankär en liten, modern och högambitiös vinbar och restaurang i byn Ehrenhausen. Manfred Tement, en av de tunga namnen i den österrikiska vinindustrin är en av personerna bakom restaurangen, men den drivs av ett ungt team av kock och sommelier. Det första vin vi serverades här var en 2012 Welschriesling Weinstock Alte Reben just från Weingut Tement, ett vin man gör från stockar planterade på 1960-talet i den förstklassiga vingården Zieregg. Det här är en ovanligt bra tappning av den annars ganska blygsamma druvsorten, det här var blommigt, fint fruktigt, ganska lent, det hade en hygglig textur och oväntat god längd, men det var kanske något ihåligt. Ett vanligt år blir det inte mer än ett fat av det här vinet.

Senare i menyn skulle vi också serveras en helt underbar 2011 Sauvignon Blanc Zieregg från en mycket brant och dramatiskt vackert vingård, och vinifierad av samma firma, Weingut Tement. Vilket djup, vilken intensitet, vilken parfym, och så väl sammansatt det är. Det här gillar jag, verkligen. En liten stund senare, på rummet på det riktigt trevliga designhotellet Loiseum (originalet ligger i Kamptal, här nere i Steiermark öppnade man 2012) där vi bodde, drack vi ett glas av den mycket mer syrafriska och ungdomliga 2013 Sauvignon Blanc Ziereggsom var lite mer knutet, men absolut rent fruktigt och aromatiskt. Gott, absolut, men inte alls lika tillgängligt just nu. Däremot tror jag benhårt på det här vinet i låt säga tio år framöver.

Ett par aptitretare som vad goda men inte exceptionella följdes av en lätt ugnsbakad forellfilé på en bädd av syrliga majrovor, därtill en smörsås med forellrom, lite sparris och späda örter. Ambitiöst och ganska gott.
Ett ganska militant ”naturvin” av Weissburgunder från Weingut Touss ratades, men 2013 Morillon Flamberg från Weingut Lackner-Tinnacher var ett riktigt trevligt vin med både fräschör, finess och en diskret rökighet som jag tolkade var sprungen ur jorden snarare än ur fat.
    Jag måste medge att det känns lite märkligt att sitta i Österrike och hylla chardonnayvin efter chardonnayvin, men nu kom det ännu ett, 2012 Chardonnay Pössnitzberg Alte Reben från Weingut Erwin Sabathi. Gick jag igång på årgång 2013 av detta vin, höll denna tolva också måttet, men hade inte riktigt samma djup och intensitet. Citrus, blommighet, en liten nötig nyans av eken, men framför allt friskhet, finess och viss längd. Det är riktigt gott, men det nådde inte hela vägen upp till den magiska tappningen från 2013.  

Till restaurangens signaturrätt har man genom Weingut Werlitsch gjort en speciell cuvée av Sauvignon Blanc och Welschriesling från 2007 och 2008 som buteljerades 2011 under det knasiga namnet Der Wein zum Dotterravioli. Det här var gjort i den naturliga stilen, men hade ingen udda doftprofil, det hade dock en ganska rik frukt och en viss fräschör, men också en längd. Även om det här vinet inte alls kunde mäta sig i kvalitet med chardonnayvinet, fungerade det faktiskt bra till maträtten.
   Signaturrätten här är en ravioli fylld med äggula, som rinna ut på tallriken när man skär i pastan och som lite grand komplicerar mötet med vinet. Här fanns också lite kräm av nässlor och en vinvänlig och god emulsion av buljong, grädde och parmesanost. Det hela toppades med finhyvlad tryffel. Det här var middagens godaste rätt.

Tillbaka till hotellet. Blindprovning på rummet med grabbarna. Jag stod för första vinet, tempererat till cirka 17 grader, dekanterat i en tom medhavd Ramlösaflaska (man planerar alltid sina resor noggrant). Det var mörkt till färgen, relativt stort och rent fruktigt i doften, blå frukt och även en lätt blåblommig och bläckig nyans skönjde fram ur den unga fruktkroppen. Tanninerna var tydliga, men på inget sätt hårda, och syran var lika frisk som mineraliteten uttalad. Gott, men ungt, kanske lite knutet. I glaset en 2012 Flor de Pingus från Domino de Pingus i Ribera del Duero.
   Oj, vilket läckert vin Fantomen slog upp i glaset. Mognad, komplexitet, skogsgolv, ceder och god cigarr, friskt, fortfarande tydliga tanniner men en liten fatkaraktär, men möjligen har vinet en något torr finish. Jag gillade det här och satte det primärt i Bordeaux, troligast Médoc och förmodligen med en ålder på cirka 20 år. Jag kan inte det här, med att pricka in slott och appellationer i Bordeaux, men jag lyckades ganska hyggligt. Vinet kom från Bordeaux, såklart, och det var 20 år gammalt, och det var en riktigt god men ändå inte storslagen 1995 Château Haut-Baillyfrån Péssac-Léognan. Gott, kul … och sjukt drickbart.
Viewing all 546 articles
Browse latest View live